Φώκιες που λιάζονται στα Νησιά Γκαλαπάγκος. Getty Images/iStockphoto

ΤΑ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022

"Με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς."Στολισμένος με εικόνες, αυτός ο στίχος θα μπορούσε να είναι η ευχή για τα πιο όμορφα ταξίδια του 2022. 

Πάνε δύο ολόκληρα χρόνια που μόνο αναπολούμε, ή φανταζόμαστε ή ονειρευόμαστε ταξίδια. Μακρινά ή κοντινά, σε πόλεις και επαρχίες, με κρουαζιερόπλοια, αεροπλάνα, αυτοκίνητα.

Η νέα χρονιά μας βρίσκει γεμάτους σχέδια για νέες περιπέτειες, συναρπαστικές, μοναδικές. Καμία εμπειρία δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή που μας χαρίζει ένα ταξίδι. Εμείς επιλέξαμε 10 ταξίδια για το 2022, μέσα από τη λίστα των συντακτών του κορυφαίου περιοδικού Travel & Leisure, με την ευχή να καταφέρετε να πραγματοποιήσετε έστω ένα από αυτά!

Καλό ταξίδι!

Αλάσκα


Αλάσκα. Η τεράστια πολιτεία, διάσημη για τις πανύψηλες, χιονισμένες κορυφές της, την παρθένα άγρια φύση, τα τεράστια εθνικά πάρκα και τους υπέροχους ντόπιους, είναι ένας από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς. Ο ιδανικός τρόπος για να επισκεφτεί κάποιος την 49η πολιτεία των ΗΠΑ, δεν είναι άλλος από μια κρουαζιέρα και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι το συμβούλιο τουρισμού της Αλάσκας είπε ότι οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 1,57 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιερόπλοιων το καλοκαίρι του 2022.

Η Αλάσκα ετοιμάζει πολλές εκδηλώσεις για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της! Το Τζούνο, το Ινστιτούτο Κληρονομιάς Sealaska θα ανοίξει την Πανεπιστημιούπολη Τεχνών του (όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να μάθουν για την τέχνη και τον πολιτισμό της εγγενούς Αλάσκας) και θα φιλοξενήσει το «Celebration», μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των ιθαγενών πληθυσμών. Στο Anchorage, το «Fur Rendezvous», το παλαιότερο και μεγαλύτερο χειμερινό φεστιβάλ της Αλάσκας, θα επιστρέψει από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου. Η εκδήλωση φιλοξενεί δραστηριότητες όπως το Running of the Reindeer και το Outhouse Races, πριν κορυφωθεί με τον 50ο αγώνα του εμβληματικού «Iditarod Trail Sled Dog Race», του φαντασμαγορικού αυτού αγώνα σκύλων.

Ανταρκτική

Η πανδημία δημιούργησε έναν επιτακτικό λόγο για να επισκεφθεί κανείς την Ανταρκτική το 2022: Για να δει πώς αντιδρούν οι φάλαινες, οι φώκιες και οι πιγκουίνοι μετά από σχεδόν δύο χρόνια χωρίς να δουν ανθρώπους! Η Λευκή Ήπειρος μοιάζει πιο προκλητική από ποτέ, και ειδικά πλοία δρομολογούνται προκειμένου να σας μεταφέρουν εκεί. Για παράδειγμα η Viking Expeditions θα βρίσκεται στην Ανταρκτική για πρώτη φορά το 2022 με νέα, δίδυμα πλοία χωρητικότητας 378 επιβατών.

Το νέο Le Commandant Charcot με 270 επιβάτες της Ponant εισάγει την ιστιοπλοΐα που είναι φιλική προς το περιβάλλον, ως το πρώτο υβριδικό-ηλεκτρικό πλοίο που τροφοδοτείται από υγροποιημένο φυσικό αέριο (και όχι βαρύ καύσιμο). Το πολυαναμενόμενο Ultramarine 199 επιβατών της Quark Expeditions προσφέρει συναρπαστικές περιπέτειες με ελικόπτερο.

Μπαχάμες


Έχουν δίκιο οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που αγαπούν και επισκέπτονται εδώ και χρόνια τις Μπαχάμες για τα κρυστάλλινα νερά, τις αμμώδεις παραλίες και τον ήλιο, μόλις 50 μίλια μακριά από την ακτή της Φλόριντα, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να επισκεφτείτε το νησιωτικό έθνος το 2022. To Baha Mar στο νησί New Providence διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο υδάτινο πάρκο εξοπλισμένο με τα πάντα, από ένα «τεμπέλικο» ποτάμι έως έναν προσομοιωτή για σερφ, τα οποία μπορούν να επισκεφτούν ακόμη και όσοι δεν διαμένουν στο θέρετρο.

Για περισσότερη ξεκούραση και χαλάρωση, επιλέξτε τα εξωτερικά νησιά. Οπωσδήποτε το Bimini, το Great Exuma, το San Salvador και το Long Island. Φυσικά μην μείνετε μόνο στην παραλία, αλλά γνωρίστε την ντόπια κουλτούρα και την τοπική γαστρονομία. Το αρχιπέλαγος του νησιού είναι διάσημο για το μαγειρευτό ψάρι και τον αστακό. Από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου, το Καρναβάλι γιορτάζεται στο Νασάου με την περίφημη μουσική και τον χορό του junkanoo.

Βουργουνδία, Γαλλία


Η περιοχή της Βουργουνδίας είναι γνωστή για το κρασί της Βουργουνδίας, αλλά ο γαλλικός οίνος δεν είναι ο μόνος λόγος που πρέπει να την επισκεφθείτε το 2022. Την άνοιξη, η πρωτεύουσα της περιοχής, Ντιζόν, θα υποδεχθεί το «Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin» (Διεθνής Πόλη της Γαστρονομίας και του Οίνου), ένα μεγάλο συγκρότημα που θα περιλαμβάνει σχολή μαγειρικής, νέο ξενοδοχείο, πολλά εστιατόρια και μια κάβα με πάνω από 250 επιλογές κρασιού σε ποτήρι.

Το νέο συγκρότημα βρίσκεται σε μια ιδανική τοποθεσία, στο σημείο εκκίνησης της διάσημης διαδρομής του κρασιού της Βουργουνδίας – Route des Grands Crus – που εκτείνεται από τη Ντιζόν στο Santenay και παράγει μερικά από τα πιο δημοφιλή κρασιά της χώρας, όπως pinot noir, chardonnay και sauvignon blanc.

Costa Smeralda, Σαρδηνία


Costa Smeralda, ο λαμπερός ιταλικός προορισμός που είναι γνωστός για τις παραλίες του, που μοιάζουν με την Καραϊβική αλλά και τα πολυτελή του θέρετρα. Το λαμπερό «Hotel Cala di Volpe» ανακαινίζεται σταδιακά, αποκαλύπτοντας υπέροχα δωμάτια, νέα εστιατόρια, αλλά και τη φανταστική σουίτα Harrods, με βεράντα στον τελευταίο όροφο και μικρή πισίνα με θέα στη θάλασσα.

Ολόκληρη η περιοχή είναι μια μεγάλη όπως αποκαλείται «Εμπειρία Δισεκατομμυριούχων», με το μεγιστάνα της Formula 1 και της ψυχαγωγίας Flavio Briatore να δημιουργεί νέο χώρο εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης! Για περισσότερη χαλαρή, οικογενειακή ατμόσφαιρα επιλέξτε το καινούριο «Baglioni Resort Sardinia», μια ώρα νότια στο San Teodoro (θα ανοίξει τον Ιούνιο), με θέα στο εκπληκτικό θαλάσσιο καταφύγιο Tavolara.

Νησιά Γκαλαπάγκος


Το μεγαλύτερο απόθεμα θαλάσσιας βιόσφαιρας στον κόσμο θα απλωθεί σε περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μίλια το 2022, χάρη σε ένα πρόσφατο προεδρικό διάταγμα. Ανάμεσα σε άλλα αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, προσφέροντας αυξημένη προστασία στα χιλιάδες είδη που κατοικούν στα νερά του αρχιπελάγους, καθώς και σε έναν μεταναστευτικό διάδρομο που εκτείνεται μέχρι την Κόστα Ρίκα και που χρησιμοποιείται από καρχαρίες, φάλαινες και άλλα είδη της θαλάσσιας ζωής.

Τον Ιανουάριο, οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κρουαζιέρα, σε αυτήν την προστατευόμενη από την UNESCO περιοχή και να εξερευνήσουν αυτό τον παράδεισο σε εννιά μέρες, μέσα από το κρουαζιερόπλοιο MS Santa Cruz II, με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα. Στο τέλος του έτους, οι λάτρεις του περιβάλλοντος μπορούν να ταξιδέψουν σε λιγότερο εξερευνημένα νησιά για να εντοπίσουν γιγάντιες χελώνες, θαλάσσια λιοντάρια, κορμοράνους, πιγκουίνους και θαλάσσια ιγκουάνα, κλείνοντας μια θέση στο νέο γιοτ της Quasar Expeditions που λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Ilha Caldeira, Μοζαμβίκη


Ενώ η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα γίνονται συνεχώς πρωτοσέλιδα για την αφρικανική άγρια ζωή, η Μοζαμβίκη προστατεύει αθόρυβα το 17% της γης της – συμπεριλαμβανομένων των παραλιών, των κοραλλιογενών υφάλων και των νησιών – επιδεικνύοντας την αφοσίωσή της στη φυσική της ομορφιά τόσο στη στεριά όσο και κάτω από τη θάλασσα, στο βυθό. Από τότε που έληξε ο 16χρονος εμφύλιος πόλεμος της χώρας το 1992, το έθνος της νοτιοανατολικής Αφρικής στοχεύει να σταθεί ξανά στα πόδια του με τους σωστούς τρόπους.

Παράδειγμα: το ιδιωτικό νησί Ilha Caldeira, λιγότερο από επτά μίλια μακριά από την ακτή, ως μέρος του αρχιπελάγους Primeiras και Segundas, που βρίσκεται εντός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής με το 20% των ανέπαφων ζωντανών κοραλλιών της χώρας να βρίσκεται εκεί. Εκεί θα ανοίξει το 2022 το νέο οικολογικό πολυτελές ξενοδοχείο Banyan Tree, προσβάσιμο με σκάφος ή ελικόπτερο — με 40 ιδιωτικές βίλες με πισίνα που λειτουργούν πλήρως από ηλιακή ενέργεια.

Μαλαισία


Η Μαλαισία φιλοξενεί έναν όμορφο συνδυασμό πολιτισμών (Κινέζοι, Ινδοί και Μαλαισιανοί) και μια μεγάλη ποικιλία στο περιβάλλον της: πολυσύχναστες πόλεις με πανύψηλα κτίρια, καταπράσινα τροπικά δάση με απίστευτη άγρια ζωή και ειδυλλιακά νησιά με ονειρεμένες παραλίες. Αν και τα περισσότερα σημεία της έκλεισαν λόγω της πανδημίας, τώρα που το νησί Λανγκάουι είναι ανοιχτό, οι ταξιδιώτες μπορούν και πάλι να ζήσουν τα πολλά δώρα της Μαλαισίας.

Το Λανγκάουι, ένας παράδεισος για τους λάτρεις της παραλίας, συνδυάζει την παρθένα φύση – επισκεφτείτε οπωσδήποτε το πάρκο Kilim Karst Geoforest της UNESCO και την απαράμιλλη πολυτέλεια – κλείστε δωμάτιο στα Four Seasons Resort και Datai Langkawi, ενώ η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ προσελκύει τους επισκέπτες της με τους αστραφτερούς Πύργους Petronas, τους νόστιμους πάγκους με φαγητό και τα ψώνια. Έπειτα, υπάρχει το Βόρνεο, γεμάτο με ζούγκλες με άγρια ζωή και έναν πλούσιο πολιτισμό των ιθαγενών, καθώς και η ακτή Desaru, μια περιοχή 3.900 στρεμμάτων που φιλοξενεί υπέροχα ξενοδοχεία.

Κρουαζιέρα στο Νείλο, Αίγυπτος


Οι πρώτες κρουαζιέρες σε ποτάμια στον κόσμο έπλευσαν στην Αίγυπτο, μια χώρα που σχεδιάστηκε γύρω από την κεντρική πλωτή οδό, με το Νείλο να λειτουργεί ως βάση. Μια τυπική αιγυπτιακή κρουαζιέρα στον ποταμό ξεκινά από το Κάιρο, στο Λούξορ και μετά στο Ασουάν, με μικρές στάσεις για να επισκεφθείτε ναούς – με αξιοθέατα όπως οι Πυραμίδες, η Κοιλάδα των Βασιλέων και των Βασίλισσών, ο τάφος της Νεφερτάρι και ο Ναός του Κομ Όμπο.

Το 2022, υπάρχουν περισσότερες από μία νέες κρουαζιέρες στο Νείλο για να διαλέξετε, με κρουαζιερόπλοια για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Σάο Πάολο, Βραζιλία


Το Σάο Πάολο είναι ένας διεθνής μητροπολιτικός κόμβος τεχνών και πολιτισμού. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Νότια Αμερική, που φιλοξενεί μια σειρά από εμπειρίες διασκέδασης, όπως υπέροχα ξενοδοχεία, παρακμιακά εστιατόρια, μουσεία υψηλής ποιότητας και εμβληματική αρχιτεκτονική του μέσου αιώνα. Με τις αεροπορικές εταιρείες, να προσθέτουν πτήσεις σε όλη τη Βραζιλία το 2022 και μια ακμάζουσα αναγέννηση της φιλοξενίας σε όλη την πόλη, το Σάο Πάολο είναι καλά προετοιμασμένο για την αναμενόμενη εισροή νέων ταξιδιωτών.

Ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφτείτε για το 2022 είναι το ξενοδοχείο Rosewood São Paulo, που βρίσκεται στην καρδιά του Cidade Matarazzo του Σάο Πάολο και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο ορόσημο. Εδώ, οι επισκέπτες θα συναντήσουν περισσότερα από 200 πολυτελή δωμάτια, σουίτες και κατοικίες, καθώς και έξι εστιατόρια και μπαρ και δύο πισίνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα