Vamvakou Mountain Run: Τρέχουμε στις ανηφοριές του Πάρνωνα

Διαβάζεται σε 4'
Vamvakou Mountain Run: Τρέχουμε στις ανηφοριές του Πάρνωνα

Τον Ιούνιο διοργανώνεται για ακόμη μια φορά ο ορεινός αγώνας δρόμου της Βαμβακού Λακωνίας και έχουμε ήδη αρχίσει τις προπονήσεις.

Η Βαμβακού είναι ένα αγαπημένο χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα στα 900 μ. υψόμετρο. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα απομονωμένο χωριό έχει βρει τρόπο να κρατιέται ζωντανό. Μερικά χρόνια πριν, μια ομάδα πέντε φίλων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσαν νέα πνοή στη Βαμβακού μέσα από το πρόγραμμα «Vamvakou Revival». Είναι εξάλλου τόπος καταγωγής του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου.

Έκτοτε διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες όπως παιδικά εργαστήρια, μουσικά φεστιβάλ κ.α. ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιούν το «Vamvakou Mountain Run» που φέτος θα γίνει την Κυριακή 16 Ιουνίου με τις δηλώσεις συμμετοχής να ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο.

Αν λοιπόν είστε φανατικοί οπαδοί του τρεξίματος στη φύση και λατρεύετε να τρέχετε σε ανώμαλο δρόμο, με ανηφοριές, κατηφοριές και υψομετρικές διαφορές τότε αυτός ο αγώνας δρόμου είναι φτιαγμένος για εσάς. Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά περιλαμβάνονται τρεις διαδρομές 28, 18 και 7 χλμ. ώστε να μπορούν να συμμετέχουν δρομείς διαφορετικών επιπέδων. Θα ξεκινήσετε από τα 950 μ. υψόμετρο και θα φτάσετε στα 1.900 μ. όσοι φυσικά επιλέξετε τη μεγάλη διαδρομή.

Και οι τρεις διαδρομές περνούν από πραγματικά πανέμορφη φύση. Ωστόσο αυτή των 28 χλμ. περιλαμβάνει τα πιο όμορφα τοπία. Ξεκινά όπως όλες από την πλατεία του χωριού και καταλήγει στο οροπέδιο του Πάρνωνα λίγο κάτω από την κορυφή, στα 1.900 μ. υψόμετρο. Όσοι την επιλέξετε θα τρέξετε, ανάμεσα σε άλλα, μέσα σε βατό φαράγγι και ένα υπέροχο δάσος από έλατα και πεύκα ωστόσο και τα 18 χλμ. έχουν εξίσου όμορφη φύση. Όσοι επιλέξετε τη μικρή διαδρομή των 7 χλμ. θα περάσετε κοντά από το πολύ ιδιαίτερο σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής.

Γνωρίστε το χωριό και τον Πάρνωνα

Ο κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι να γίνει γνωστό τόσο το χωριό όσο και το βουνό του Πάρνωνα, οι διαδρομές του και η φύση του, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα ο αγώνας και δεν θα δοθούν τα αντίστοιχα βραβεία. Απλά πρωταρχικός σκοπός είναι οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με το υπέροχο τοπίο του βουνού και του χωριού και με τους ντόπιους, να δημιουργηθούν δεσμοί μέσα από όμορφες στιγμές και να παραμείνει η Βαμβακού ένα ζωντανό ορεινό χωριό. Πέρσι μάλιστα, η διοργάνωση συγκέντρωσε πάνω από 380 δρομείς από την Αθήνα και την Πελοπόννησο.

Όσο οι δρομείς τρέχουν σε πλαγιές και οροπέδια οι συνοδοί τους μπορούν πολύ απλά να απολαύσουν ένα χαλαρό διήμερο ή μια όμορφη μονοήμερη εκδρομή στη Βαμβακού που είναι υπέροχα γραφική και έχει καταπληκτική θέα στις βουνοκορφές του Πάρνωνα. Η αφετηρία για τη γνωριμία με το χωριό είναι φυσικά η πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο που παρέχει καλή σκιά και έχει τον Άγιο Χαράλαμπο για προστάτη. Από εκεί μπορούν να διαλέξουν στενό και να ξεκινήσουν την εξερεύνηση στο χωριό με τα παλιά πέτρινα σπίτια, κάνοντας που και που στάσεις για να αγναντέψουν και να γυρίσουν πίσω στην πλατεία για καφέ ή φαγητό.

Εκτός όμως από τις βόλτες μέσα στη Βαμβακού μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη φύση της περιοχής επιλέγοντας ένα από τα μονοπάτια που μπαίνουν μέσα στο δάσος και να κάνουν μια μικρή πεζοπορική διαδρομή με το δικό τους χαλαρό ρυθμό μέσα στο συγκλονιστικό φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα.

Όσον αφορά στη διαμονή οι επιλογές δεν είναι πολλές, υπάρχει ο ξενώνας «H Ρούγα της Βαμβακούς» που αποτελείται από τρεις αναπαλαιωμένες παραδοσιακές κατοικίες αλλά και κάποια ιδιωτικά καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών κρατήσεων. Θα βρείτε επίσης ένα καφέ-εστιατόριο, το «Βουρέικο», που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Vamvakou Revival όπως και ο ξενώνας καθώς και το παραδοσιακό καφενείο «Ο Πάρνωνας» που προσφέρει εκτός από καφέ, γλυκά και μεζεδάκια και ανοίγει κυρίως τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και όταν το χωριό έχει γιορτές και εκδηλώσεις.

Μείνετε συντονισμένοι για την έναρξη των εγγραφών www.vamvakourevival.org

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα