5+1 μονές για κατανυκτικό Πάσχα

Διαβάζεται σε 9'
Μετέωρα
Μετέωρα ÖÙÔ.16/10/22(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI) ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Από τα επιβλητικά Μετέωρα, την Πάτμο, τη Θήβα, το Ρέθυμνο, τη Δράμα και την Κορινθία, σε αυτές τις μονές θα περάσετε το πιο ιδιαίτερο Πάσχα της ζωής σας.

Η Μεγάλη Εβδομάδα διακρίνεται από μια πνευματικότητα και εσωτερικότητα. Μια σιωπή για να ακούσουμε την ψυχή μας αλλά και να καταφέρουμε να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό. Αυτή την ανάγκη μας έρχονται να καλύψουν μοναστήρια ανά την Ελλάδα που πραγματικά τελούν τις ακολουθίες του Πάσχα σε άκρως κατανυκτική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

Μοναστήρι Αγίου Στεφάνου, Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ίσως από τις πιο μυσταγωγικές περιπτώσεις που μπορείτε να κάνετε Ανάσταση αλλά και να παρακολουθήσετε τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία να βρίσκεστε σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που μετρά αιώνες και αιώνες θρησκευτικής ιστορίας. Εξάλλου το τοπίο των Μετεώρων είναι από μόνο του συγκλονιστικό, και οι μονές να μην υπήρχαν εδώ πάνω θα φτάνατε στον Θεό.

Ένα από τα μοναστήρια λοιπόν, των Μετεώρων που μπορείτε να κάνετε Ανάσταση είναι το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου που λειτουργεί ως γυναικεία μονή, από το 1961. Προτείνω αυτό γιατί είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο από όλα, θα χρειαστεί μόνο να περάσετε ένα μικρό πέτρινο γεφυράκι που συνδέει το δρόμο με τον βράχο.

Μαρτυρίες τοποθετούν την ίδρυσή του στα τέλη του 12ου αιώνα. Το 1798 χτίστηκε το σημερινό καθολικό προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους μάλιστα, στο μοναστήρι βρίσκεται και η τίμια Κάρα του αγίου. Οι τοιχογραφίες του ναού, που κατατάσσονται στη μεταβυζαντινή αγιογραφία είναι υπέροχες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Να σημειώσουμε επίσης πως στη μονή φυλάσσονται 154 χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Οι ακολουθίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινούν συνήθως γύρω στις οχτώ το βράδυ ενώ για την Ανάσταση η λειτουργία ξεκινά στις έντεκα το βράδυ.

Σε όλα τα μοναστήρια και ακόμα περισσότερο εδώ, οι φούστες στις γυναίκες πρέπει να είναι κάτω από το γόνατο ενώ απαγορεύονται οι αμάνικες μπλούζες και στους άνδρες οι βερβμούδες.

  • Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2432022279

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Πάτμος

Άλλο ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, για την ακρίβεια στα μνημεία εντάσσονται επίσης το Σπήλαιο της Αποκάλυψης αλλά και ο οικισμός της Χώρας.

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου στην Πάτμο είναι και αυτό ιδανικό για μυσταγωγικές μεγαλοβδομαδιάτικες ακολουθίες και Ανάσταση. Θα το βρείτε χτισμένο σε λόφο, σε θέση τέτοια που « διαφεντεύει» όλη τη χώρα, ενώ τα τείχη του υψώνονται επιβλητικά. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Όσιο Χριστόδουλο όταν εκείνος διωγμένος από το όρος Λάτρος έφτασε στην Πάτμο και έχτισε τη μονή. Αξίζει να πάτε από νωρίς για να περάσετε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί που τιμά το Πάσχα με έθιμα και θρησκευτικότητα.

ISTOCK

Όλη τη μεγάλη εβδομάδα το μοναστήρι τελεί λειτουργίες τόσο το πρωί, γύρω στις οκτώ όσο και το βράδυ στις εννιά. Τη δε Μεγάλη Πέμπτη λαμβάνει χώρα το ιδιαίτερο δρώμενο, η τελετή του Νιπτήρος. Ο ηγούμενος αναπαριστώντας τον Χρηστό πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα μοναχών στην πλατεία του Δημαρχείου και στη συνέχεια αναπαριστά τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, εκεί όπου ο Ιούδας είχε συνεννοηθεί με τους Ρωμαίους για τον συλλάβουν.

Το πρωί της ίδιας μέρας γίνεται και το ευχέλαιο όπου ο παπάς ευλογεί τους πιστούς με λάδι κάνοντας σταυρό στα χέρια και στο πρόσωπο. Σημειώστε πως την Κυριακή του Πάσχα στη λειτουργία της Αγάπης το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε εφτά διαφορετικές γλώσσες όπως ρώσικα, αραβικά, γαλλικά, αγγλικά κ.α.

  • Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2247020800

Μονή Σαγματά, Θήβα

Η Μονή Σαγματά απέχει από την Αθήνα περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά και από τη Θήβα σχεδόν μισή ώρα. Δεσπόζει πάνω στo όρος Σαγματά σε υψόμετρο 740 μ. που βλέπει όλο τον Θηβαϊκό κάμπο, ανάμεσα σε βελανιδιές, κερασιές και πουρνάρια. Για να τη δείτε θα πρέπει να φτάσετε πολύ κοντά, τίποτα δεν μαρτυρά στη διαδρομή ότι εκεί υπάρχει κάποιο μοναστήρι, ίσως μόνο ένα μικρό άσπρο εκκλησάκι που φαίνεται από μακριά.

Ιδρύθηκε από τον Όσιο Κλήμη τον Αθηναίο με χορηγία από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό Α’ τον 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Μάλιστα ο αυτοκράτορας Αλέξιος, με χρυσόβουλό του το 1106 είχε παραχωρήσει ιδιαίτερα προνόμια στο μοναστήρι.

Θα παρκάρετε στη μεγάλη αλάνα και θα περπατήσετε το καλντερίμι. Περνώντας τη θολωτή πέτρινη είσοδο θα βρεθείτε σε μια μικρή αυλή στρωμένη με πέτρα και ακριβώς απέναντι θα δείτε την εκκλησία, η είσοδος της οποίας είναι από την άλλη πλευρά. Το εσωτερικό της εκκλησίας αν και μικρό είναι πολύ ατμοσφαιρικό και έχει φοβερή ενέργεια. Ίσως φταίει που ο τόπος συνδυάζει αρχαίες και σύγχρονες θρησκείες, καθώς το καθολικό έχει χτιστεί επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένο στον Υπάτιο Δία.

Αν πάτε νωρίς μπορείτε να κατεβείτε το μονοπάτι δίπλα στα βράχια που οδηγεί στη σκήτη του Οσίου Κλήμη. Νότια της μονής σε απόσταση περίπου 150μ. βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου πιθανότατα του 16ου αιώνα ενώ στα δυτικά υπάρχει το νεόκτιστο παρεκκλήσι του Οσίου Κλήμεντος με τον τάφο του εκεί κοντά ξεκινά και το μονοπάτι για την σκήτη του.

Εδώ φυλάσσονται τμήμα του αγίου ξύλου δώρο του αυτοκράτορα Αλέξιου Ά του Κομνηνού καθώς και η τίμια κάρα του Οσίου Κλήμεντος και ιερά λείψανα πολλών αγίων. Συνήθως οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκινούν στις εφτά το απόγευμα και η Ανάσταση στις έντεκα το βράδυ.

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2261097122

Μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, Δράμα

Η Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας είναι από τις αρχαιότερες μονές και γιορτάζει το Πάσχα με μεγάλη κατάνυξη. Θεωρείται δε το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θα το βρείτε στις πλαγιές του Παγγαίου όρους σε υψόμετρο 753 μέτρων να περιβάλλεται από υπέροχο πράσινο. Ανήκει στην Μητρόπολη Δράμας ωστόσο βρίσκεται σε έδαφος του νομού Σερρών στα όρια με το νομό Καβάλας. Όσον αφορά στην ιστορία του, αυτή πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω στο χρόνο και δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, ωστόσο πολλές παραδόσεις αναφέρουν πως ιδρυτής είναι ο Άγιος Γερμανός, ο οποίος αφού ασκήτευσε στην Ιερά Μονή Προδρόμου, στον Ιορδάνη ποταμό, ήρθε στην Ελλάδα για να ιδρύσει τη μονή ύστερα από όραμα που είδε, το 518 μ.Χ.

ISTOCK

Πρόκειται για μια επιβλητική μονή με όμορφο επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και Ιερό Βήμα που σώζεται από τον 11ο αιώνα. Η μονή διαθέτει και ξενώνα σε περίπτωση που θέλετε να διανυκτερεύσετε.

Το μοναστήρι πήρε το όνομά του από ένα θαύμα που συντελέστηκε κατά τη διαδικασία απεικόνισης της μορφής της Παναγίας πάνω σε ένα ξύλο. Ο Άγιος Γερμανός όταν τελείωσε το εκκλησάκι της μονής πήρε ένα ξύλο για να σχεδιάσει μια εικόνα της Παναγίας, ωστόσο το ξύλο ξαφνικά έσπασε και βγήκε από μέσα του φοινικούν, υπέρλαμπρο δηλαδή, κόκκινο φως και μέσα από αυτό εμφανίστηκε η Παναγία με τον Χριστό, έπειτα από αυτό η μορφή της Παναγίας εντυπώθηκε στο ξύλο, για αυτό και ονομάζεται Εικοσιφοίνισσα από το «εικών + φοίνισσα», επίσης η εικόνα χαρακτηρίζεται και ως αχειροποίητος δηλαδή δεν δεν ζωγραφίστηκε από άνθρωπο.

  • Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2510516581

Μονή Αρκαδίου, Ρέθυμνο

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι από τις πολύ αγαπημένες περιπτώσεις για κατανυκτικό Πάσχα. Βρίσκεται στο Ρέθυμνο και ιδρύθηκε από έναν μοναχό ονόματι Αρκάδιο. Το πότε ακριβώς όμως ιδρύθηκε δεν είναι γνωστό, ωστόσο εικάζεται πως ήταν τον 11ο αιώνα. Αρχικά αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Το 1578 όμως η μικρή όμως αυτή εκκλησία αντικαταστάθηκε από το ναό που τώρα βλέπουμε σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στη βάση του καμπαναριού. Σε ύφος καστρομονάστηρου οκολοκληρώθηκε αρχές του 17ου αιώνα, μάλιστα τον αιώνα αυτό έγινε πολύ γνωστό κέντρο αντιγραφής χειρογράφων ενώ τον 18ο αιώνα λειτουργούσε ένα ξεχωριστό εργαστήρι κεντήματος που ειδικευόταν στο κέντημα με χρυσή κλωστή.

Η μονή όμως έχει γίνει γνωστή και για τους αγώνες ενάντια στους κατακτητές με πιο καταλυτική μάχη αυτή που δόθηκε το 1866. Στη μονή μπορείτε να δείτε την ιστορική Τράπεζα, τα κελαρικά, την πυριτιδαποθήκη ενώ στο χώρο του μοναστηριού λειτουργεί μουσείο που φιλοξενεί μια σειρά από παλιά κειμήλια διαφόρων περιόδων καθώς και μια μικρή Πινακοθήκη. Ο μικρός κήπος με τις λογιών λογιών τριανταφυλλιές στο πίσω μέρος της εκκλησίας αυτή την εποχή μοσχοβολά!

  • Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2831083135

ISTOCK

Μονή Αγίου Γεωργίου Φονιά, Κορινθία

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού απέχει περίπου 1,5 ώρα από τα Καλάβρυτα και άλλο τόσο από την Τρίπολη και την Κόρινθο. Φωλιάζει στα 950 μ. υψόμετρο σε έναν κατάφυτο λόφο από έλατα, δρύες και μαυρόπευκα πάνω από τη Λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία.

Το αρχικό μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, βρισκόταν σε χαμηλότερη τοποθεσία στη θέση Παλαιομονάστηρο πιο κοντά στη λίμνη αλλά εξαιτίας των συνεχών καταστροφών από πλημμύρες εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε εκ νέου το 1693 στη σημερινή του τοποθεσία, η οποία είναι πραγματικά μοναδική. Σε αυτό το απομονωμένο σημείο μέσα στο δάσος το μοναστήρι είναι από τα καλύτερα μέρη για να έρθετε σε επαφή με τον Θεό.

Στο καθολικό δεσπόζει ένα εντυπωσιακό επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1762 ενώ το εσωτερικό του διακοσμείται με σπάνιες τοιχογραφίες του 18ου με σαφής επιρροές από την Κρητική Σχολή. Εντυπωσιακός και ο ξύλινος πολυέλαιος στα πρότυπα του Άγιου Όρους.

Πρόκειται για μια ιστορική μονή με ενεργό ρόλο στην Ελληνική επανάσταση του 1821, καθώς εδώ είχε το αρχηγείο της η Φιλική Εταιρεία ενώ γινόντουσαν οι συνελεύσεις για την οργάνωση της επανάστασης με την παρουσία οπλαρχηγών και επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Το μοναστήρι είναι ανοιχτό για το κοινό για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση, ωστόσο καλό θα είναι να καλέσετε πριν το επισκεφθείτε.

  • Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2747770090

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα