EDEN Party Copyright Dimitris Dicky Bury

ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η ομάδα του Plisskën Festival έχει καλεσμένους την Κυριακή 27/11 τους Red Axes, ένα από τα μεγαλύτερα ντουέτα της σύγχρονης χορευτικής μουσικής.

Κάπου στο Βερολίνο, ένα κρύο κυριακάτικο Φεβρουαρίου, σ’ ένα κλαμπ που έμοιαζε περισσότερο με mall από παράγκες. Μέσα όμως είχε ζέστη, φαγητό κι ο κόσμος έπινε μηλίτη και ένα κρύο “τσάι” από την Αργεντινή.

Δεν υπήρχε κάποιος γνωστός dj. Εκατοντάδες όμως Βερολινέζοι είχαν συρρεύσει για ν’ ακούσουν μουσική από ένα μυθικό… ηχείο (soundsystem). Σαν πιστοί ενός παράξενου θεού, έμπαιναν στο σκοτεινό δωμάτιο του ηχείου και το κοίταζαν σαν να έβλεπαν έναν τεράστιο Βούδα μπροστά τους.

Δεν έπαιζε ούτε τέκνο, ούτε κάτι που μπορούσες να το ορίσεις. Ο κόσμος ήταν ευτυχισμένος απλά να βρίσκεται εκεί και να κοιτά το ηχείο.

Τα κυριακάτικα πάρτι στο Βερολίνο, όμως, δεν είναι όλα έτσι. Στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του clubbing είναι ένας θεσμός. Ένας φίλος που ζει εκεί περιέγραφε το τυπικό Σαββατοκύριακο ενός μερακλή Βερολινέζου. Κοιμάται το Σάββατο καλά. Ξυπνάει το πρωί της Κυριακής, ετοιμάζει ένα πλούσιο πρωινό με αυγά, ψωμιά, φρούτα και θρεπτικές ουσίες και ξεχύνεται στη διασκέδαση. 12.00 η ώρα το πολύ τη νύχτα είναι στο κρεβάτι του και Δευτέρα πρωί στην εργασία του.

Αυτό φάνταζε τρελό μέχρι κάποια ηλικία αλλά μετά από κάποια στιγμή είναι σωτήριο. Ν’ ακούς καλή χορευτική μουσική, να χορεύεις, να μην ξενυχτάς και να μην περνάς μέσα στην κατάθλιψη την Κυριακή σου.

Συμβαίνει όμως και στην Αθήνα και μια από τις εξαιρετικές περιπτώσεις είναι τα Eden party από την ομάδα του Plisskën Festival στο Ωδείο Αθηνών. Μια φορά το μήνα, ξεκινούν στις 16.30 και κλείνουν στις 00.00. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί ονόματα όπως η Sama από την Παλαιστίνη, o Todd Terje, ο Max Cooper κ.α. Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου οι ισραηλινοί Red Axes είναι το μεγάλο όνομα… του απογεύματος, Μαζί τους ο JAY JAY και η K.ATOU. Για να μάθουμε όμως περισσότερα το Magazine έστειλε μερικές ερωτήσεις στη Θεοδώρα Καρακάση από το Plisskën Festival.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τα EDEN;
Πολύ απλό. Ζηλέψαμε τα απογευματινά πάρτυ που γίνονται σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου από τη Νέα Υόρκη και τη Βαρκελώνη μέχρι την Κέιπ Τάουν και το Σίδνει. Είχαμε την ανάγκη να το κάνουμε κυρίως για εμάς και το κάναμε.

Πόσο μας έβγαλε από τα νερά της “εξόδου” η Καραντίνα; Κάποιοι αλλάξαμε δεκαετία στην ηλικία μας, χάσαμε δύο χρόνια clubbing και τώρα δεν μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε;
Νομίζω προσαρμοστήκαμε σε κάποιες καταστάσεις και περιβάλλοντα. Η καραντίνα “ευνόησε” τη στασιμότητα και την ασφάλεια τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δομόσια ζωή. Το “επιστροφή στην κανονικότητα” ήταν ίσως το πιο άκυρο μότο που αφήσαμε να μας επιβληθεί ξανά μιας και κανείς δεν ήταν πραγματικά ευχαριστημένος με την κανονικότητα προ καραντίνας. Όσον αφορά τη διασκέδαση: οι ηλικίες, τα κολλήματα και to οποιοδήποτε σκούριασμα ξεχνιούνται δύο λεπτά αφότου πατήσεις το πόδι σου στο dancefloor.

Έχουμε ξαναβρεί το ρυθμό μας συναυλιακά; Ισχύει όντως ότι υπάρχει περισσότερη δίψα του κοινού για να πάνε σε “ζωντανά” πράγματα;
Ισχύει 100%. Το βλέπουμε από τις προπωλήσεις, το βλέπουμε από τις προσελεύσεις όμως πάνω απ’ όλα το βλέπουμε από τη διάθεση του κοινού κατά τη διάρκεια του live ή του πάρτυ. Πλέον αυτό που βλέπουμε σε κάθε live που διοργανώνουμε είναι μια ένταση και μια “πόρωση” από το κοινό που δε βλέπαμε προ καραντίνας. Σα να είναι πολλών το τελευταίο live που θα πάνε ή θα απολαύσουν. Και αυτό μόνο καλό για όλους μας είναι.

Sama Manos Kalafatelis


Πόσο ρίσκο είναι για την “αθηναϊκή αγορά” το απογευματινό πάρτι της Κυριακής; Αν και ξέρουμε πώς είναι κάτι που συνηθίζεται σε χώρες που έχουν επενδύσει στη νυχτερινή τους διασκέδαση;
Η έννοια του ρίσκου σε έναν κλάδο όπως η ψυχαγωγία και μια αγορά όπως η Ελληνική έχει τελείως διαφορετική έννοια από άλλες Ευρωπαικές και μη αγορές.

Η Ελλάδα αποτελεί μια απρόβλεπτη αγορά άρα και μια αγορά που ένα Κυριακάτικο απογευματινό πάρτι μπορεί να περιλαμβάνει ακριβώς το ίδιο ρίσκο με ένα Σαββατιάτικο βραδινό techno event. πό αυτή την έννοια, αν και στην αρχή φαινόταν μια ιδέα που δε θα “έτρεχε” για Ελλάδα πλέον μπορούμε να πούμε ότι “ήρθε για να μείνει” και ότι ήταν αυτό που λέμε no brainer.

Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα; Κάποια στιγμιότυπα για μας που χάσαμε τα πρώτα πάρτι;
Έχουμε σταθεί τυχεροί μέχρι στιγμής και όλοι οι καλλιτέχνες που ανέβηκαν στα decks παρέδωσαν εξαιρετικά sets. Αυτό που λέγαμε πριν για το κοινό έχει πέρασει και στους καλλιτέχνες κι έτσι ξεκινώντας με το άνοιγμα της διασκέδασης πέρσι τον Νοέμβριο βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να βιώσουμε sets από τους καλλιτέχνες σαν να ήταν το τελευταό της ζωής τους. Στιγμιότυπα που θα θυμόμαστε σίγουρα είναι τους τόνους ιδρώτα στη Sama’, τα συνεχή encores στους Kas:st με το κοινό να έχει ανέβει πάνω στα sub και να χορεύει μπροστά τους, το σύμπαν που δημιούργησε για 5 ώρες ο Max Cooper και το ιδιοφυές pure jungle set του Paul Woolford.

Red Axes Yarden Rokah


Λίγα λόγια για τους Red Axes;
Μακάρι να τους είχαμε κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα ώς residents στα EDEN. Koρυφαίο δίδυμο πάνω στο booth με τρελό mix από disco, house, garage rock, post punk και techno. Αναμένουμε το 4ωρο σετ τους της Κυριακής πώς και πώς!

Τι έχετε προγραμματισμένο για τα Χριστούγεννα;
Ανήμερα των Χριστουγέννων, έναν ολοήμερο μαραθώνιο από τις 17:00 μέχρι και τις 04:00παρέα με μερικούς από τους πιο fun dj’s και selectors όπως οι Rey&Kjavik, Street Outdoors και Ruede Hagelstein. Στο γνωστό υπόγειο του EDEN. Κυριακή Χριστουγέννων στον κήπο της ΕΔΕΜ

Red Axes, Eden Party, 27/11/2022, Ωδείο Αθηνών, 16.30.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα