Τζορτζ και Άντριου//VISUALHELLAS.GR Alamy Stock Photo

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΟ LAST CHRISTMAS; ΟΧΙ Ο GEORGE MICHAEL, Ο ΑΛΛΟΣ

Η ιστορία του Andrew Ridgeley που θα μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος “Wham!”.

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, ναι, το ξέρεις και το ξέρουμε καλά, οπότε ας προχωρήσουμε, αφήνοντας στην άκρη το τι ζούμε με το που ανοίγουμε το ραδιόφωνο ή μπαίνουμε σε ένα κατάστημα.

Και ας πάμε στο αμέσως επόμενο ερώτημα: τι απέγινε ο δεύτερος από τους “Wham!”; Και καταρχάς, είχε κάποιο όνομα;

Κι όμως, είχε. Τον έλεγαν -και τον λένε ακόμη, ζει ο άνθρωπος- Andrew Ridgeley. Κολλητός φίλος του George Michael απ’ το σχολείο, αποφάσισε μαζί του να φτιάξε ένα απ’ τα πιο εμπορικά ποπ ντουέτα στην ιστορία της μουσικής, δεχόμενος να κάνει και το εξής απλό: να κάτσει λίγο πίσω συνθετικά και στιχουργικά, καθώς γρήγορα κατάλαβε ότι δεν συγκρινόταν σε αυτόν τον τομέα με τον κολλητό του φίλο.

Και έτσι βγήκαμε όλοι κερδισμένοι.

Μπορεί μετά τη διάλυση των Wham! να πέρασε στην αφάνεια, ή πιο σωστά να διάλεξε μια πιο ήσυχη ζωή, μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά όσο το γκρουπ μεσουρανούσε, μόνο έτσι δεν συμπεριφερόταν. Το γλέντησε και μάλιστα για τα καλά.

Δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι “Animal Andy” που του είχαν κολλήσει τα βρετανικά ταμπλόιντς -ή και “Randy Andy καμιά φορά. Και βέβαια ούτε είναι τυχαίο ότι κατάφερε να τον πετάξουν έξω απ’ το επίσημο πάρτι που ακολούθησε το μυθικό Live Aid του ‘85. Απ’ το ίδιο πάρτι στο οποίο ήταν και ο Φρέντι Μέρκιουρι, που αν μη τι άλλο, κανείς δεν πάρταρε σαν αυτόν.

Τι κάνει, λοιπόν, σήμερα το δεύτερο καλύτερο μέλος στην ιστορία των Wham!;

Οι Wham! μπροστά στο κοινό του Πεκίνου το 1985 AP Photos/Neal Ulevich

Τι έκανε αμέσως μετά τη διάλυση των Wham!

Πολύ σύντομα μετά το τέλος των Wham!, ο Andrew Ridgeley μετακόμισε στο Μονακό και προσπάθησε να τα καταφέρει ως οδηγός της Formula 3. Η όρεξη του είχε ανοίξει ήδη από το 1985, όταν και πήρε μέρος ως οδηγός σε έναν επίσημο αγώνα στη Βρετανία.

Έτσι, υπέγραψε στην ομάδα του David Price και “κατάφερε” και τις οκτώ φορές που αγωνίστηκε να τρακάρει. Η απόφαση να τα παρατήσει -και να παραμείνει ζωντανός- φαινόταν πραγματικά μονόδρομος για εκείνον, κι ευτυχώς δεν άργησε να την πάρει.

Το αμέσως επόμενο βήμα του ήταν να μετακομίσει στο Λος Άντζελες, για να κυνηγήσει αυτήν τη φορά μία καριέρα ως ηθοποιός. Κι όταν ναυάγησε και αυτή η φιλοδοξία, επέστρεψε μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία το 1990.

Έβγαλε νέα μουσική;

Οι Wham! διαλύθηκαν μετά από μια αποχαιρετιστήρια συναυλία με τον τίτλο “The Final” μπροστά σε 72.000 ανθρώπους στο Wembley Stadium στις 28 Ιουνίου 1986.

Η CBS Records είχε ήδη συμφωνήσει μαζί τους να κυκλοφορήσει εκείνη τα πρώτη τα σόλο άλμπουμ τους και έτσι ο Andrew, τέσσερα χρόνια αργότερα, και αφού είχε ήδη επιστρέψει πια απ’ το Λος Άντζελες, επέλεξε να τιμήσει το συμβόλαιό του. Κάτω απ’ τη σκέπη της εταιρείας, έβγαλε το κιθαριστικό “Son of Albert”, ένα άλμπουμ πολύ διαφορετικό από ό, τι είχαν συνηθίσει τον κόσμο οι Wham!.

Ήταν 1990, τα singles “Shake” (no58 στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου) και “Red Dress”, κάτι προσπάθησαν να κάνουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, όπως και το ίδιο το άλμπουμ, το οποίο πούλησε ελάχιστα αντίτυπα, μαζεύοντας και ένα σωρό από μέτριες έως κακές κριτικές. Το μισό αστέρι με το οποίο το φιλοδώρησε το Rolling Stone είναι ενδεικτικό.

Ο ίδιος αργότερα θα παραδεχόταν ότι “ήταν μια μεγάλη ήττα αυτό το άλμπουμ, και ήταν πολύ απογοητευτική και πολύ στενάχωρη η κακή υποδοχή του”.

Από το μακρινό 1993. /VISUALHELLAS.GR/DPA Alamy Stock Photo

Τι κάνει σήμερα

Τα τελευταία χρόνια, ο Ridgeley ασχολείται πολύ ενεργά με τις φιλανθρωπίες. Πριν από δύο χρόνια, έλαβε μέρος στο Dallaglio Cycle Slam, έναν ποδηλατικό γύρο διάρκειας 18 ημερών και 1.800 χιλιομέτρων στις γαλλικές και ελβετικές Άλπεις, που στόχο του έχει να μαζέψει χρήματα για την έρευνα ενάντια στον καρκίνο.

Το 2019, είχε ένα μικρό cameo στο “Last Christmas”, μια ταινία εμπνευσμένη απ’ τη μουσική των George Michael και των Wham!, και η οποία ήταν φυσικά και γεμάτη από τραγούδια τους. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Wham! Ο George Michael κι εγώ”.

Στα 58 του πια, ο Ridgeley ακόμη λαμβάνει χρήματα απ’ τα πνευματικά δικαιώματα του “Careless Whisper”, αν και στην πραγματικότητα αυτό οφείλεται περισσότερο στη γενναιοδωρία του George Michael παρά στις δικές του συνθετικές ικανότητες. Ο Michael τον έβαλε ως συνδημιουργό του τραγουδιού, αν και στην πραγματικότητα το είχε γράψει όλο μόνος του. Το single βρίσκεται στην 34η θέση των πιο εμπορικών singles στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, έχοντα πουλήσει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τώρα την προσωπική του ζωή, ο Ridgeley συζεί απ’ το 1990 με την Keren Woodward, μέλος του πολύ πετυχημένου ποπ γκρουπ των ‘80s Bananarama -με ένα μικρό διάλειμμα δύο χρόνων, μεταξύ του 2017 και 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα