Η Δανία κερδίζει το «πράσινο» στοίχημα πριν το 2030

Η  Δανία κερδίζει το «πράσινο» στοίχημα πριν το 2030

Η Δανία δίνει σκληρή μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και προσπαθεί με διάφορα μέσα, ώστε να επιτύχει τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Και τα καταφέρνει περίφημα.

Η χώρα χαρακτηρίζεται, δικαίως, ως πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα και την «πράσινη» ενέργεια, καθώς έχει περιορίσει τις εκπομπές αερίων και έχει υιοθετήσει εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, αποφάσισε να γίνει το πρώτο αστικό κέντρο στον κόσμο που θα έχει άνθρακα με μηδενικό ισοζύγιο έως το 2025, γι’ αυτό και εργάζεται εντατικά για να το επιτύχει. Μέχρι στιγμής, η Κοπεγχάγη έχει καταφέρει να περιορίσει τις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 42% και παράγει πλεόνασμα «πράσινης» ενέργειας.

Βασικό ρόλο στα παραπάνω επιτεύγματα έπαιξε η βελτίωση των μαζικών μεταφορών. Μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού βασίστηκε στο όραμα “πόλη των πέντε λεπτών”, με στόχο τη μείωση των μετακινήσεων των κατοίκων με αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτό, η πόλη οικοδομείται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι κάτοικοι να βρίσκονται μόλις πέντε λεπτά μακριά από τους προορισμούς που αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους, όπως είναι το νηπιαγωγείο, τα καταστήματα ή ο σταθμός του μετρό.

Παράλληλα, τα περισσότερα λεωφορεία έχουν γίνει ηλεκτρικά, ενώ εξετάζεται η δωρεάν παροχή των δημόσιων μεταφορών προς τις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα τρένα, που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην Κοπεγχάγη. Αξίζει να σημειωθεί πως το 62% των κατοίκων της Κοπεγχάγης μετακινείται σήμερα με ποδήλατα, ενώ έχουν ξεκινήσει και άλλες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα, όπως είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος σε νηπιαγωγεία και νοσοκομεία.

Το «πράσινο» παράδειγμα του Σόντερμποργκ

Καθώς η Κοπεγχάγη συνεχίζει τις επιτυχημένες προσπάθειές της, μια άλλη πόλη της Δανίας, το Σόντερμποργκ, δίνει τον δικό του «πράσινο» αγώνα. Η μικρή πόλη του Σόντερμποργκ έχει δεσμευτεί να έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2029 και σκοπεύει να γίνει πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Το Σόντερμποργκ έχει υιοθετήσει το «Πρότζεκτ Μηδέν», που αφορά τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι η πόλη να γίνει ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας ταυτόχρονα χιλιάδες νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, τις συναλλαγές και τις υπηρεσίες.

Για να το καταφέρει αυτό, το Σόντερμποργκ έχει προχωρήσει στη συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων και των κατοίκων, ενώ το πρότζεκτ χρηματοδοτείται από πόρους του δήμου και εταιριών ενέργειας της Δανίας. Η σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε αυτή την προσπάθεια, έχει οδηγήσει στο να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων, αγρότες, επιχειρηματίες, αλλά και ιδιοκτήτες σπιτιών, συνεργάζονται με στόχο το Σόντερμποργκ να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Ανάμεσα στις λύσεις που έχουν υιοθετηθεί, είναι η θέρμανση γειτονιών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή φωτοβολταϊκά πάνελ, που βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς και οι ενεργειακές ανακαινίσεις. Οι κάτοικοι του Σόντερμποργκ έχουν λάβει δωρεάν συμβουλές για την ενέργεια της πόλης τους και συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα αιολικό πάρκο που αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 400.000 τόνους μέχρι το 2025, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται δύο εργοστάσια βιοαερίου, τα οποία θα μετατρέπουν τα αγροτικά, βιομηχανικά και οικιακά απόβλητα σε ανανεώσιμο αέριο. Τέλος, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κίνηση των δημόσιων συγκοινωνιών με βιοαέριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα