Οι δεσμεύσεις της MYTILINEOS για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση

Οι δεσμεύσεις της MYTILINEOS για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση

Οι δράσεις και οι προσδοκίες του ομίλου στον δρόμο για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η επενδυτική φιλοσοφία ESG κριτηρίων – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) – γίνεται πυξίδα στη δραστηριότητα και ανάπτυξη όλο και περισσότερων εταιρειών.

Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι υιοθετείται τόσο από τους επενδυτές, που λόγω των αξιών τους, επιθυμούν να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη με την επενδυτική τους συμπεριφορά όσο και από τους Διαχειριστές Κεφαλαίων οι οποίοι επιλέγουν επενδυτικά σχήματα που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα. Στην Ελλάδα έχει γίνει τάση μόλις το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η MYTILINEOS έχει υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο δραστηριότητας εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα, γι’ αυτό έχει δημιουργήσει Γενική Διεύθυνση που ασχολείται επισταμένως με την ανάπτυξη πολιτικών σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ και οι τομείς δραστηριότητάς της έχουν ως επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την επιχειρηματική βιωσιμότητα της εταιρείας οριοθετήθηκαν και οι βασικές της δεσμεύσεις σε βάθος τριετίας που, με τη σειρά τους, κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες, ακολουθώντας το ευρύ φάσμα της φιλοσοφίας και των προσδοκιών της για Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η MYTILINEOS έθεσε ως στόχο την ένταξή της στη διεθνή πρωτοβουλία Βιώσιμης Ανάπτυξης CDP Climate Change εντός του 2021, ανταποκρινόμενη στις επιταγές της εποχής που αποτελούν και ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ατζέντα της ΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η προοπτική της ενσωμάτωσης των συστάσεων της διεθνούς πρωτοβουλίας για το κλίμα Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD) στις χρηματοοικονομικές της δεσμεύσεις για το 2022, με στόχο την ανάλυση των κινδύνων και των ευκαιριών στο φάσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η MΥTILINEOS, παράλληλα, ευθυγραμμίζεται με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές, αλλά και τα κριτήρια διακυβέρνησης που διασφαλίζουν την υπεύθυνη παραγωγή και την ορθολογική χρήση του αλουμινίου. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δεσμεύεται για την επισφράγισή τους εντός του 2022 με την απόκτηση της πιστοποίησης ASI Performance Standard από τον διεθνή οργανισμό Aluminium Stewardship Initiative (ASI).

Πλοηγός της εταιρείας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της και καθοριστικός παράγοντας για την ταυτόχρονη βιώσιμη ανάπτυξή της αποτελεί η συνέπεια στο τρίπτυχο της επενδυτικής φιλοσοφίας ESG κριτηρίων.

Απόδειξη, οι επιδόσεις της εταιρείας στο εκάστοτε κριτήριο κατά το έτος 2019, όπου η MYTILINEOS κατάφερε να προσιδιάσει τις βασικές αρχές του Περιβάλλοντος, τη Κοινωνίας και της Διακυβέρνησης στη δραστηριότητά της, αφιερώνοντας ένα βασικό κομμάτι των δαπανών της και ενισχύοντας την αξία του Κοινωνικού της κεφαλαίου.

Στον Περιβαλλοντικό τομέα, τη Εταιρία πέτυχε να μειώσει τις συνολικές εκπομπές της διοξειδίου του άνθρακα κατά 11% συγκριτικά με το έτος 2017, παρήγαγε 25.000 τόνους ανακυκλωμένου αλουμινίου (το 12% της συνολικής της παραγωγής) συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2, αύξησε την παραγωγή καθαρής ενέργειας κατά 33% συγκριτικά με το 2017, άντλησε νερό από ανανεώσιμες πηγές, για τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής, ενίσχυσε το περιβαλλοντικό της R&D με επενδύσεις στην ανάπτυξη πιλοτικών μονάδων νέων τεχνολογιών αξιοποίησης καταλοίπων βωξίτη. Tέλος, συνέχισε την αποκατάσταση των εκμεταλλεύσιμων περιοχών, από την εξορυκτική της δραστηριότητα, φτάνοντας το συνολικό ποσοστό της αποκαταστημένης περιοχής στο 82,4%.

Παράλληλα, η MYTILINEOS πέτυχε την ενίσχυση της αξίας του Κοινωνικού της κεφαλαίου, διατηρώντας την κοινωνική άδεια λειτουργίας της, ενώ απέτρεψε με τη διαχείριση των κοινωνικών θεμάτων κινδύνους που θα μπορούσαν να βλάψουν τα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα.

Αύξησε το ποσοστό της άμεσης απασχόλησης με 281 νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε μηδενικά δυστυχήματα και μείωσε στο ελάχιστο τα ατυχήματα του προσωπικού τους μέσα από ενημερωτικές εκστρατείες των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας και την φαρμακευτική-νοσοκομειακή τους περίθαλψη. Την ίδια ώρα, η εταιρεία προστάτεψε τα εργασιακά τους δικαιώματα, ακολούθησε τους κανονισμούς που αφορούν στις επιδράσεις των προϊόντων και υπηρεσιών της στην υγεία και την ασφάλεια των πελατών και καταναλωτών της, ενώ παράλληλα όρισε τις στρατηγικές της μέσα από επιτυχημένο κοινωνικό διάλογο.

Όσον αφορά στο κομμάτι της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η MYTILINEOS ακολούθησε το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου, ανταποκρινόμενη στο μεγαλύτερο ποσοστό των σχετικών απαιτήσεων. Έτσι, κατάφερε να δημιουργήσει έσοδα και κέρδη για την εταιρεία και συνάμα αξία για τους Κοινωνικούς της εταίρους. Έδειξε μηδενική ανοχή σε ζητήματα διαφθοράς, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, πράγμα που επιβεβαιώνεται στο έπακρο και από τις μηδενικές οικονομικές επιβαρύνσεις κατά το 2019 που προκύπτουν από παραβιάσεις του Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας. Και εδώ, η MYTILINEOS ευθυγραμμίστηκε απαρέγκλιτα με την ισχύουσα νομοθεσία αποφεύγοντας έτσι κάθε περιστατικό μη συμμόρφωσης που θα είχε αντίκτυπο σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Εκτός από χρονιά σημαντικών επιδόσεων, ωστόσο, το 2019 ήταν και χρονιά διακρίσεων για την εταιρεία, ως απαύγασμα της συνέπειας στις βασικές αρχές που ακολουθούν τη δραστηριότητά της και πλαισιώνονται από την επενδυτική φιλοσοφία ESG.

Μεταξύ σπουδαίων -συνολικά- εννέα διακρίσεων, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η διαχρονική δέσμευση της MYTILINEOS στη Βιώσιμη Ανάπτυξη μετά από αξιολόγηση τους Διεθνούς Οργανισμού FTSE (δείκτης FTSE4Good), ενώ ένας άλλος κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο Ecovadis, τής απένειμε ασημένια διάκριση για τις επιχειρηματικές της πρακτικές.

Επίσης, μαζί ακόμη με δύο Gold, ένα Silver και δύο Bronze βραβεία, η MYTILINEOS συμπεριλήφθηκε στην ετήσια λίστα “Most Admired Companies in Greece” του περιοδικού Fortune και της KPMG που την ανέδειξαν μεταξύ των πλέον αξιοθαύμαστων εταιριών του 2019. Διάκριση ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι προέρχεται από τα ίδια στελέχη της αγοράς για την επιβράβευση της συνέχειας, της συνέπειας και της επιμονής των εταιριών στο όραμα και τις αξίες τους.

Τα παραπάνω στοιχεία, άλλωστε, εκτός από αρχές της δραστηριότητάς της, προδιαγράφουν και τους ορίζοντες της MYTILINEOS, αποτελώντας οδηγό για τις δεσμεύσεις που έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια, αλλά και τη μόνιμη δέσμευση για Αειφόρο Ανάπτυξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα