Οι δεσμεύσεις της Nespresso για βιώσιμο καφέ

Οι δεσμεύσεις της Nespresso για βιώσιμο καφέ

Μπορεί μία κάψουλα καφέ να “κρύβει” μέσα της πέρα από το προφανές;

Στην περίπτωση μίας κάψουλας Nespresso, όσο και αν οι περισσότεροι στέκονται στην απόλαυση και την τόνωση που τους προσφέρει ένα φλιτζάνι καφέ Nespresso, στο “παρασκήνιο” έχουν προβλεφθεί και πραγματοποιηθεί όλες αυτές οι διαδικασίες και οι ενέργειες, ώστε αυτή η απόλαυση να μην επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον. Διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε στάδιο από την συλλογή των κόκκων καφέ, την επεξεργασία, την συσκευασία, την μεταφορά, ακόμη και την τελική κατανάλωση.

Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες επιχειρήσεις εξετάζουν ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, ώστε να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στον κύκλο παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους, η Nespresso βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και σε ένα χρόνο από σήμερα δεσμεύεται ότι κάθε φλιτζάνι που θα απολαμβάνουμε, είτε στα σπίτια μας, είτε σε χώρους εστίασης, θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα (όσον αφορά στις εκπομπές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τον κύκλο ζωής των προϊόντων της) σε μία πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 10 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nespresso έχει ήδη επιτύχει το μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες από το 2017.

Μέσω των ακόλουθων πρωτοβουλιών η Nespresso θα επιτύχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα: τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τη φύτευση δέντρων μέσα και γύρω από τις φάρμες, και μέσω της υποστήριξης και επένδυσης σε υψηλής ποιότητας αντισταθμιστικά έργα.

1. Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: Ένα κρίσιμο στοιχείο του οράματος της Nespresso είναι να εξισορροπήσει το ισοζύγιο άνθρακα στην αλυσίδα αξίας της. Αυτές οι άμεσες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

• Χρήση βιώσιμης ενέργειας στις λειτουργίες της Nespresso: Προσανατολισμός σε 100% χρήση ανανεώσιμης ενέργειας σε όλες τις Nespresso boutiques και αύξηση της χρήσης βιοαερίου στη διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής.

• Διευρυμένη κυκλική διαχείριση προϊόντων και συσκευασιών Nespresso: Αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού στις μηχανές Nespresso, καθώς και αλουμίνιο με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στις κάψουλες καφέ.

2. Φύτευση δέντρων σε φάρμες καφέ και στον περιβάλλοντα χώρο: Τα δέντρα είναι η καλύτερη πηγή απορρόφησης άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται επένδυση στη φύση και χτίζεται ένα αναγεννητικό γεωργικό σύστημα. Η φύτευση δέντρων παρέχει τη σκιά που απαιτείται για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας μιας συγκομιδής καφέ. Οι ρίζες βοηθούν επίσης στην προστασία από τη διάβρωση του εδάφους και τις κατολισθήσεις και προάγουν την αναγέννηση του εδάφους. Με τον συνεργάτη της, Pur Projet, η Nespresso θα τριπλασιάσει την ικανότητα φύτευσης δέντρων σε χώρες παραγωγής καφέ όπως η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Αιθιοπία και η Κόστα Ρίκα.

3. Επιτάχυνση για άμεσο θετικό αντίκτυπο: Η Nespresso θα επενδύσει επίσης σε έργα για τη στήριξη της διατήρησης και της αποκατάστασης των δασών, καθώς και την εφαρμογή λύσεων καθαρής ενέργειας στις αγροτικές κοινότητες.

Η λεπτομέρεια κρύβεται στο αλουμίνιο

Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι κάψουλες της Nespresso που απολαμβάνουμε στο σπίτι είναι από αλουμίνιο και όχι από πολύ πιο φθηνά υλικά όπως το χαρτί ή πλαστικό που οι περισσότεροι ανταγωνιστές της χρησιμοποιούν; Η απάντηση έχει να κάνει τόσο με την προστασία του προϊόντος όσο και με τον ενάρετο κύκλο στην παραγωγή που έχει η υιοθετήσει η Nespresso.

Συγκεκριμένα,το αλουμίνιο εμποδίζει πλήρως το οξυγόνο, το φως και την υγρασία και με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τη φρεσκάδα και τα αρώματα του καφέ υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιεί η Nespresso. Παράλληλα είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και αποτελεί ένα από τα υλικά που ανακυκλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο απαιτεί 95% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί από ότι το καθαρό αλουμίνιο, γι ‘αυτό είναι κατάλληλο για χρήση σε κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Τα χαρακτηριστικά αυτά του αλουμινίου αξιοποιεί ήδη από φέτος η Nespresso, καθώς κυκλοφόρησαν οι πρώτες κάψουλες από ανακυκλωμένο αλουμίνιο 80% για την Original Line και τον Master Origin Colombia. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2021, όλες οι κάψουλες της μόνιμης σειράς Original Line θα είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο αλουμίνιο ενώ οι κάψουλες Vertuo θα ακολουθήσουν τη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου μέχρι το τέλος του 2021.

Εκτός από το όφελος της χρήσης ανακυκλωμένου αλουμινίου, η σύνθεση της νέας κάψουλας περιέχει 9,2% λιγότερο αλουμίνιο και η κάψουλα είναι συνολικά κατά 8% ελαφρύτερη. Όταν το νέο αυτό κράμα εφαρμοστεί πλήρως για τις σειρές Original Line και Vertuo, θα έχει επιτευχθεί μια συνολική μείωση 28.344 τόνων στο αποτύπωμα άνθρακα της Nespresso σε σύγκριση με τη χρήση των προηγούμενων καψουλών.

Γιατί η κάψουλα Nespresso δεν έχει θέση στα σκουπίδια σου

Το 2021 θα συμπληρωθούν 20 χρόνια από την έναρξη του πρώτου προγράμματος ανακύκλωσης καψουλών της εταιρείας. Πίσω στο 1991 όταν η λέξη ανακύκλωση δεν ήταν στο λεξιλόγιο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά μόνο σε αυτό των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ευαισθητοποιημένων πολιτών, η Nespresso παρουσίαζε το πρώτο της πρόγραμμα ανακύκλωσης στις μονάδες προϊόντων που έφθαναν στα σπίτια των καταναλωτών.

Έκτοτε έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Ειδικότερα από το 2014, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 175 εκ. ευρώ στα προγράμματα ανακύκλωσης παγκοσμίως, διαθέτει περισσότερα από 100.000 σημεία συλλογής σε 53 χώρες και το 91% των πελατών της έχει πρόσβαση σε μία από τις επιλογές ανακύκλωσης. Ειδικότερα στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος “Ανακύκλωση στο Σπίτι” προσφέρεται η δυνατότητα ανακύκλωσης σε κάθε νοικοκυριό, με το κόστος συσκευασίας και συλλογής των καψουλών να το αναλαμβάνει η εταιρεία, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τον πελάτη – μέλος του Nespresso Club.

Τι γίνονται οι κάψουλες που συλλέγουμε σπίτια μας και τις πάμε για ανακύκλωση; Σε πρώτη φάση, συγκεντρώνονται από την εταιρεία σε επίπεδο χώρας και επεξεργάζονται στην ίδια τη χώρα μέσω μιας μονάδας που διαχωρίζει τον καφέ από τη συσκευασία αλουμινίου. Στη συνέχεια, η πλειονότητα των καψουλών που ανακυκλώνονται επιστρέφονται στο γενικό δίκτυο αλουμινίου για να γίνουν νέα προϊόντα, από τεμάχια αυτοκινήτων μέχρι και αεροπλάνων.

Κάποιες από τις κάψουλες που επέστρεψαν οι καταναλωτές σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Γερμανία (Γαλλία, BeNeLux και Ελβετία) ανασυντίθενται και μετατρέπονται σε καινούριες κάψουλες. Η Nespresso έχει επικεντρωθεί σε χώρες που είναι κοντά στη Γερμανία, καθώς οι περισσότερες μηχανές διαχείρισης αλουμινίου βρίσκονται εκεί και δεν έχει νόημα από περιβαλλοντικής άποψης να γίνει το ίδιο σε χώρες που βρίσκονται πιο μακριά. Κοινώς, η μεταφορά από πιο μακρινές χώρες θα είχε αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γι αυτό προτιμάται η αξιοποίηση τους κατά τόπους.

Στην Ελλάδα οι προς ανακύκλωση κάψουλες μετά τη συλλογή τους μεταφέρονται στο Κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ) της ΕΛΒΑΛ, όπου η ειδικά σχεδιασμένη μηχανή ανακύκλωσης καψουλών, διαχωρίζει τον καφέ από το αλουμίνιο. Στη συνέχεια το αλουμίνιο ανακυκλώνεται από την ΕΛΒΑΛ για την παραγωγή νέων προϊόντων αλουμινίου, ξαναμπαίνοντας στη ζωή μας με άλλες μορφές και ο καφές αποστέλλεται για κομποστοποίηση.

Γεύση από το έργο αλλά και την κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης που διέπουν την Nespresso μπορεί να πάρει κανείς από την πλέον πρόσφατη boutique που έχει προστεθεί στην αλυσίδα, αυτή στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Στο νέο χώρο, τόσο η πρόσοψη όσο και τα έπιπλα της Boutique, έχουν κατασκευαστεί από χρησιμοποιημένο Nespresso καφέ και από ανακυκλωμένες κάψουλες αλουμινίου. Η επιφάνεια του τοίχου με φυσικά φυτά, που συντηρούνται χωρίς να απαιτείται προσθήκη νερού, συμπληρώνει με φυσικότητα την «πράσινη»αίσθηση.

Τέλος, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το ποσοστό συμβολής του στη φροντίδα του περιβάλλοντος, καθώς ο νέος τύπος κάδου ανακύκλωσης ζυγίζει το βάρος της σακούλας με τις χρησιμοποιημένες κάψουλες που επιστρέφονται. Με τον τρόπο αυτό κατανοεί και γίνεται πρεσβευτής του οράματος της Nespresso για έναν ενάρετο κύκλο για το περιβάλλον στο πλαίσιo του πλάνου 2022 για την ουδετερότητα του άνθρακα.

George Clooney, Nespresso Brand Ambassador

«Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε ευθύνη και δράση γρήγορα. Είναι σαφές ότι η Nespresso κατανοεί αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα και βάζει τον πλανήτη και τους ανθρώπους μπροστά και στο κέντρο των επιλογών που κάνει. Αυτές οι φιλοδοξίες και το όραμα βασίζονται στη δέσμευση για βιωσιμότητα, στην οποία έχω εμπλακεί τα τελευταία επτά χρόνια. Έχω δει πόσο έχουμε προχωρήσει και είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω το καλό που μπορεί να προσφέρει η Nespresso τα επόμενα 10 χρόνια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα