Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που “καθάρισε σε βάθος” 11 παραλίες και βυθούς

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που “καθάρισε σε βάθος” 11 παραλίες και βυθούς

Τα αποτελέσματα του προγράμματος "Καθάρισε σε βάθος" και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία για το πλαστικό.

Η βιωσιμότητα ως φιλοσοφία για μια εταιρεία είναι πρακτικά η σωστή ισορροπία μεταξύ της οικολογίας, της οικονομίας και των κοινωνικών πτυχών. Πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις ακολουθούν πλέον τον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης ενσωματώνοντας τα αντίστοιχα προγράμματα και τις αντίστοιχες δράσεις στον στρατηγικό σχεδιασμό τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα “Καθάρισε σε βάθος” του DIXAN, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ολοκληρώθηκε με επιτυχία για φέτος πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα για το 2020.

Για τη νέα χρονιά, παράλληλα με τους καθαρισμούς των θαλασσών που εντείνονται, μπαίνει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο του προγράμματος, δηλαδή η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία για το πλαστικό με την μετατροπή των ήδη ανασυρθέντων πλαστικών απορριμμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις, – σε νέα χρηστικά αντικείμενα.

Αναλυτικότερα, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δράσεων για το 2020 είναι πολύ σημαντικά. Η εθελοντική ομάδα του Οδυσσέα Λάμπρου “Beach Cleaning” βουτώντας στα βαθιά, κατάφερε να καθαρίσει σε βάθος συνολικά 11 παραλίες και βυθούς σε όλη την Ελλάδα. Το συνολικό βάρος των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν και ανασύρθηκαν από την αρχή του προγράμματος έως και σήμερα αγγίζει κοντά τους 3 τόνους, εκ των οποίων τα 706 κιλά είναι πλαστικά, μεταξύ άλλων (συνθετικά, γυάλινα, κεραμικά, χάρτινα, μεταλλικά, υφάσματα και οικοδομικά υλικά).

Επόμενο στάδιο του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των πλαστικών που συλλέχθηκαν και κρίνονται κατάλληλα για κυκλική ανακύκλωση, με στόχο να δοθεί νέα πνοή και χρήση. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το 2021 από το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας στη Σουηδία (CEEII).

Περισσότερες πληροφορίες για το «Καθάρισε σε Βάθος», για το έργο της ομάδας Beach Cleaning , την κυκλική οικονομία, αλλά και τις τοποθεσίες καθαρισμού, θα βρείτε εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα