Συλλέγουν υπογραφές για τον Εφραίμ

Συλλέγουν υπογραφές για τον Εφραίμ
ΒΟΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ/ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΦΡΑΙΜ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την διαταγή προσωρινής κράτησης του γέροντα Εφραίμ. Τι δηλώνει ο ίδιος ο ηγούμενος. Υποστηρικτές του μαζεύουν υπογραφές και κάνουν λόγο για "πολιτική ενέργεια". Στην αντεπίθεση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει για χάρη του γέροντα Εφραίμ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα για να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση Βατοπαιδίου .

Ήδη υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών, ενώ οι υποστηρικτές του συλλέγουν υπογραφές, μέσω διαδικτύου , “ως ελάχιστη έκφραση συμπαράστασης στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ”, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα “Ελευθερώστε τον Γέροντα Εφραίμ,  που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι υποστηρικτές του Εφραίμ κάνουν λόγο για δικαστικό “έγκλημα” και για “απόφαση μίσους και αδικίας” και σημειώνουν ότι η απόφαση είναι πολιτική ενέργεια με στόχο τη διαπόμπευση του Αγίου Όρους.

Εφραίμ: “Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή”

Την πικρία του για την προφυλάκισή του εξέφρασε ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος σύμφωνα με το agioritikovima.gr φέρεται να δήλωσε ότι τον οδηγούν άδικα στη φυλακή.

“Από νέος παραδόθηκα στα χέρια της Παναγίας και πάλι εκεί που πάω παραδίνομαι στα χέρια της Παναγίας, για αυτό και μη φοβάστε. Δεν επιδίωξα ούτε δόξα ούτε ηρωισμούς. Αν επιδίωκα αυτά δεν θα γινόμουνα μοναχός στο Αγιο Όρος, υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι το ΄Αγιο Όρος και την περιουσία της μονής μας που δημιούργησαν οι προπάτορες μας. Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή” φέρεται να είπε σε μοναχούς.

ΕΔΕ: “Ανεπίτρεπτη παρέμβαση”

Εν τω μεταξύ τα σχόλια και οι επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ειδικότερα, με αφορμή τα σχόλια και τις επικρίσεις που έγιναν, για τη διαταχθείσα προσωρινή κράτηση του ηγουμένου Εφραίμ, η ΕΔΕ αναφέρει μεταξύ άλλων

“Είναι πρωτοφανές, παράγοντες ξένης Χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου.

Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης”.

Η Ένωση σημειώνει ότι “οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί δίνουν μεγάλη σημασία στον κοινωνικό απόηχο των αποφάσεων τους και έχουν τις ευαισθησίες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις παραδόσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ζητούν, όμως, απ΄ όλους τους, αυτόκλητους και μη, σχολιαστές των αποφάσεων τους και αν ακόμα διακρίνονται από αυστηρότητα, να είναι προσεκτικοί όταν εκφέρουν γνώμη γι΄ αυτές, αφού δεν έχουν γνώση των δεδομένων της δικογραφίας”.

Η ΕΔΕ καταλήγει τονίζοντας ότι η προσωρινή κράτηση είναι μεν εξαιρετικό μέτρο και διατάσσεται με προσοχή και φειδώ, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας και τους ορισμούς του νόμου. Αρμόδια δε να την επιβάλλουν ή όχι είναι μόνο τα δικαστικά όργανα, τα οποία δεν πτοούνται ούτε από επικρίσεις ούτε από παρεμβάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα