Αλμπέρτο Ρόγιο: Η Μαδρίτη βρίσκεται σε πανικό

Αλμπέρτο Ρόγιο: Η Μαδρίτη βρίσκεται σε πανικό

Το δεξί χέρι του Κάρλες Πουτζντεμόν και γ.γ. του DIPLOCAT, Αλμπέρτο Ρόγιο χαρακτηρίζει αμετάκλητη την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ακόμη και μετά την πρωϊνή επιστολή του καταλανού προέδρου προς τον Μαριάνο Ραχόι, με την οποία ζητά συνάντηση μαζί του και περισσότερο χρόνο για διάλογο

Σήμερα ξημερώνει  μια μεγάλη μέρα για την Καταλονία. Στις 10 το πρωί έληγε το τελεσίγραφο του Μαριάνο Ραχόι  προς τον καταλανό πρόεδρο, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να έχει απαντήσει οριστικά και αμετάκλητα εάν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Κάρλες Πούτζντεμον τον πρόφτασε με μια πρωϊνή επιστολή, στην οποία θολώνει τα νερά: ούτε ανακηρύσσει την Ανεξαρτησία, ούτε όμως  δηλώνει  ότι  σκοπεύει να την ακυρώσει, ζητώντας ταυτόχρονα περισσότερο χρόνο.

Τις λίγες βδομάδες  διαπραγματεύσεων  που είχε αναγγείλει την περασμένη Τρίτη   στο καταλανικό κοινοβούλιο με την σημερινή επιστολή του προς τη Μαδρίτη  τις κάνει δύο μήνες. Είναι σαφές πως  πασκίζει να κερδίσει χρόνο.

«Δεν υπάρχει ωστόσο επιστροφή, παρόλο το αίτημα για διάλογο. Η  ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας μας είναι αμετάκλητη», υποστηρίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο NEWS247 ο  γενικός γραμματέας του DIPLOCAT (Public Diplomacy Council of Catalonia ) Αλμπέρτο Ρόγιο, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο της  εφαρμογής του άρθρου 155, που θα παύει την καταλανική κυβέρνηση και βουλή πάνω από τα καταλανικά κεφάλια. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή  η ισπανική κυβέρνηση ανήγγειλε την αποστολή της πρώτης στρατιωτικής μονάδας στην Καταλονία, προκειμένου να βοηθήσει  την Guardia Civi στο έργο της. Το συγκεκριμένο τάγμα επέστρεψε μόλις από το Αφγανιστάν.

Ο Αλμπέρτο Ρόγιο (αριστερά) με τον καταλανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα

-Τι  ώθησε, κύριε Ρόγιο, τον καταλανό πρόεδρο κατά την ομιλία του την περασμένη Τρίτη , αμέσως μετά την «παράνομη» συνεδρίαση της καταλανικής βουλής, να παγώσει τη διαδικασία ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας,  μουδιάζοντας το αυτονομιστικό  στρατόπεδο; Μήπως υπαναχωρεί; Ειδικά τώρα που ζητά δίμηνες διαπραγματεύσεις πλέον απ΄τη Μαδρίτη, μήπως εγκαταλείπει  το σχέδιο της Ανεξαρτησίας;

Το πάγωμα της ανακήρυξης ήταν μια απόφαση υπευθυνότητας. Δείχνει προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε  πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε χωρίς όρους.  Αυτό ήταν ένα αίτημα που προήλθε από τους διεθνείς εταίρους μας. Έχουμε ακολουθήσει τις συμβουλές τους να αποκλιμακώσουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση της Ισπανίας.   Σε καμία περίπτωση δεν έχει εγκαταλειφθεί η απόφαση για Ανεξαρτησία.

-Σε ποιους εταίρους αναφέρεστε, στις Βρυξέλλες;

Είναι πολλοί. Και ο Ντόναλντ Τούσκ ζήτησε την αποκλιμάκωση  της διένεξης δημόσια, και έξι βραβευθέντες με Νόμπελ και αρκετοί πολιτικοί. Περιμένουμε  τη Μαδρίτη να κάνει μια χειρονομία.

-Δεν φαίνεται με το τελεσίγραφό της να είναι αυτή η πρόθεσή της.

Αν δεν το κάνει η Μαδρίτη οι διεθνείς εταίροι θα την πιέσουν να το κάνει.

-Οι  ευρωπαίοι πάντως εταίροι προειδοποιούν ότι αν τολμήσει η Καταλονία και κηρύξει την ανεξαρτησία της αυτομάτως θα βρεθεί εκτός Ε.Ε.

Υπάρχουν αντικειμενικά ζητήματα. Αλλά η αποπομπή μας από την Ε.Ε δεν έχει βάση. Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν  θέλουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, θέλουν να την αποφύγουν Το ίδιο είχε συμβεί με τη Σλοβενία και τις χώρες της Βαλτικής, τρεις μέρες προτού κηρύξουν την ανεξαρτησία τους, είχαν δεχτεί ανάλογες προειδοποιήσεις .  Αλλά ακόμη και αν η Μαδρίτη δεν μας αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος, εμείς είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.  

-Ποιος βρίσκεται σε μεγαλύτερο πανικό; Η Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη;

Η Μαδρίτη είναι σε πανικό, γιατί δεν γνωρίζει τι να κάνει με αυτή τη σύγκρουση. Είναι απορίας άξιο  γιατί ο Ραχόι δεν έχει κάνει μια αντιπρόταση ακόμα.

-Το μέτωπο της Ανεξαρτησίας έχει σπάσει μετά την αναστολή της ανακήρυξής της; Το CUP  ανακοίνωσε την αποχή 10 βουλευτών του από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι να συμβεί.

Υπάρχει πολιτικό κόστος σε τέτοιες αποφάσεις. Δεν γίνεται τίποτα δωρεάν.  Αλλά οι περισσότεροι Καταλανοί καταλαβαίνουν  το λόγο που πήρε αυτή την απόφαση ο πρόεδρος. Με τη νέα παράταση δίνουμε μια νέα ευκαιρία στον διάλογο. Υπάρχει πολιτικό deadline μόνο από τους ανθρώπους μας .Ο κόσμος μάς πιέζει.Πρέπει η ισπανική κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα μπροστά, αν δεν το κάνει θα πρέπει να αναλάβει η διεθνής κοινότητα. Δεν υπάρχει επιστροφή.

Στην κεντρική φωτογραφία: Ο Αλμπέρτο Ρόγιο (αριστερά) με τον καταλανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα