Χριστοδουλίδης στο NEWS 247: Ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις οι ενεργειακοί κολοσσοί

Χριστοδουλίδης στο NEWS 247: Ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις οι ενεργειακοί κολοσσοί
ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά στο NEWS 247 για τις τουρκικές προκλήσεις, την Κυπριακή ΑΟΖ και την ομπρέλα προστασίας της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου

Διεθνής νομιμότητα, συμβάσεις δικαίου της θάλασσας, νηφαλιότητα και σοβαρότητα, αποτελούν τους τέσσερις βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες αντλεί δύναμη και προχωρά η Κύπρος αντιμετωπίζοντας προκλήσεις που φτάνουν ακόμη και στα όρια των σοβαρών κρίσεων.

Οι προκλητικές αμφισβητήσεις της Τουρκίας, όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί και καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης. Όπως εξηγεί στο NEWS 247, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, τα θαλάσσια οικόπεδα και η ΑΟΖ της Κύπρου έχουν μια μοναδική ασπίδα προστασίας, η οποία προήλθε από τα συμβόλαια – συνεργασίες που έκανε η Κύπρος με εταιρείες κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας. «Η εκδήλωση ενδιαφέροντας από την πλευρά των εταιρειών είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την Κυπριακή ΑΟΖ και μια απόδειξη ότι οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας δεν έχουν κανένα νομικό ή και πολιτικό υπόβαθρο» σημειώνει ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι πλέον «γνωρίζουμε πολύ καλά πως κινείται η Άγκυρα και σε επικοινωνιακό επίπεδο προκειμένου να προβάλει δικές της απαράδεκτες διεκδικήσεις ή και να προωθήσει αμφισβητήσεις».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις τουρκικές ενέργειες η Κύπρος απαντά με «στόχο την ουσία και όχι την επικοινωνία» δημιουργώντας παράλληλα  «σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα κράτη της περιοχής» και πέρα από τους ισχυρούς δεσμούς με συγκεκριμένες εταιρείες που ανήκουν σε παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

Για το δημοψήφισμα στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί εκείνη η σταθερότητα και ηρεμία που απαιτείται για να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις σχετικά με την επίλυση εθνικών θεμάτων» προσθέτοντας πως «το δημοψήφισμα δεν ήταν το τέλος του δρόμου και σίγουρα οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά».

Μάλιστα αποσαφηνίζει ότι η επίκληση της πιθανότητας εκδήλωσης μιας νέας έντασης «αποτελεί υπονομευτικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις», ενώ βάζει στο κάδρο την Τουρκία ως την αιτία ενός αδιεξόδου, διερωτώμενος σχετικά: «Μήπως όμως στο τέλος της ημέρας να είναι αυτός ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας… ;».      

Πάντως κατά τον κ. Χριστοδουλίδη, δεν τίθεται κανένα θέμα «ενδιάμεσης συμφωνίας» για το Κυπριακό, δηλαδή, μια λύση, πριν την έναρξη των εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει στο τραπέζι κανένα νέο σενάριο, παρά τα όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται ο Μουσταφά Ακιντζί.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου στο NEWS 247:

-Ολοένα και περισσότερο η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με αφορμή τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Φοβάστε θερμό επεισόδιο;

«Γνωρίζουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας με την Τουρκία, τον τρόπο που η Άγκυρα  κινείται, συμπεριλαμβανομένου και σε επικοινωνιακό επίπεδο, προκειμένου να προβάλει δικές της, απαράδεκτες  διεκδικήσεις ή και να προωθήσει αμφισβητήσεις.

Η πολύχρονη εμπειρία μας, μας έχει εξοπλίσει όχι μόνο με υπομονή αλλά και την σοφία και την γνώση σε σχέση με τους αποτελεσματικούς τρόπους στήριξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Με απόλυτη σοβαρότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με κύριο στόχο να εξυπηρετήσουμε την ουσία και όχι την επικοινωνία. Η καλύτερη απάντηση στις όποιες δηλώσεις, κινήσεις και ενέργειες της Τουρκίας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για τα τεμάχια εντός της ΑΟΖ μας και το έντονο ενδιαφέρον από ενεργειακούς κολοσσούς».

-Πόσο έτοιμες είναι Κύπρος και Ελλάδα να αντιμετωπίσουν μια Τουρκική κλιμάκωση και πόσο αυτές οι προκλήσεις επηρεάζουν καθεαυτού τις ίδιες τις εταιρείες-κολοσσούς που ανέλαβαν τις έρευνες, όταν η Τουρκία διαμηνύει ότι θα στήσει δική της εξέδρα στο οικόπεδο 6;

«Προχωράμε στους σχεδιασμούς μας με απόλυτη εμπιστοσύνη καθώς γνωρίζουμε πως όλες μας οι ενέργειες κινούνται αυστηρά εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα. Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί υλοποιούνται βάσει πολύ συγκεκριμένου σχεδιασμού, χωρίς προβλήματα και παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες μας εφόσον κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και βάσει της σχετικής Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας του 1982.

Στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκιάς απαντούμε με νηφαλιότητα και σοβαρότητα με στόχο την ουσία και όχι την επικοινωνία.

Η παρουσία και δραστηριοποίηση των ενεργειακών κολοσσών στην ΑΟΖ μας, πάνω από όλα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την Κυπριακή ΑΟΖ. Οι εταιρείες, ειδικότερα οι ενεργειακοί κολοσσοί, για να αποφασίσουν να επενδύσουν σε μια περιοχή προβαίνουν σε σχετικές έρευνες και σίγουρα δεν προχωρούν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος αν υπάρχει η όποια πολιτική  ή και νομική  αμφιβολία και αμφισβήτηση. Λαμβάνοντας αυτό το δεδομένο υπόψη, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους τους είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή ΑΟΖ, είναι αν θέλετε ακόμη μια απόδειξη ότι οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας δεν έχουν κανένα νομικό ή και πολιτικό υπόβαθρο. Μέσα στο ίδιο αυτό πλαίσιο, πρόσφατα έχουμε  προχωρήσει, στις αρχές Απριλίου, σε υπογραφή συμβολαίων με τις εταιρείες EXXON – Qatar Petroleum , TOTAL και ENI. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες όπως γνωρίζετε αποτελούν κολοσσούς στον χώρο τον οποίο δραστηριοποιούνται και οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά το περιβάλλον στο οποίο επέλεξαν να επενδύσουν.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στα γεωλογικά δεδομένα τα οποία είναι εκ των ων ουκ άνευ αλλά τα ευρύτερα νομικά και πολιτικά δεδομένα.

Επί πλέον οι δικές μας πρωτοβουλίες κινούνται στο πλαίσιο στήριξης της ασφάλειας στην περιοχή και γι αυτό τον λόγο έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής. Όπως γνωρίζετε είναι τακτικές πλέον οι συναντήσεις Κορυφής μεταξύ των ηγετών των χωρών αυτών και διαρκώς εμβαθύνουμε την συνεργασία μας απευθύνοντας πρόσκληση και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο να το πράξει, υπό την προϋπόθεση βεβαίως του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών κρατών, του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του δικαίου της θαλάσσης».

-Πόσο επηρέασε το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος την σκληρή στάση της Τουρκίας απέναντι στα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας;

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και η διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων, η αξιολόγηση της οποίας θα πρέπει να είναι διαρκής διαδικασία, δεν δημιουργεί αν θέλετε το πιο ιδανικό σκηνικό για επίλυση του κυπριακού. Δεν φαίνεται δηλαδή να δημιουργεί εκείνη την σταθερότητα και ηρεμία στην Τουρκία που απαιτείται για να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις για επίλυση εθνικών θεμάτων όπως είναι το Κυπριακό. Επιτρέψτε μου όμως λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της ανάγκης να είμαστε τεκμηριωμένοι και σωστοί και να μην προβώ σε απόλυτες εκτιμήσεις γιατί ακριβώς θεωρώ ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορούμε να καταλήξουμε σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης. Σίγουρα το δημοψήφισμα δεν ήταν το τέλος του δρόμου και σίγουρα οι εξελίξεις που αναμένεται να βιώσουμε όσον αφορά την συμπεριφορά της Τουρκιάς σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο, θα επηρεάσουν και το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ας αναμένουμε όμως να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

-Ποιες οι εκτιμήσεις σας για την περαιτέρω στάση της Άγκυρας όταν και ο Ακιντζί μιλά για ένταση σε περίπτωση που προχωρήσουν οι έρευνες; Πόσο επηρεάζουν όλα αυτά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Βλέπετε οριστικό “πάγωμα”, παρά τις τελευταίες εξελίξεις για επανέναρξη του διαλόγου;

«Είναι προφανές πως η σχετική φιλολογία και η επίκληση της πιθανότητας εκδήλωσης μιας έντασης αποτελεί υπονομευτικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη αλλά και το κατάλληλο περιβάλλον αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για την επιτυχία μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια.

Πολύ περισσότερο όμως εκείνο που αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο είναι οι διαρκείς παραβιάσεις και παραβάσεις από  πλευράς Τουρκίας η οποία εν μέσω διαπραγματεύσεων προβαίνει σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες μη επιτρέποντας στην ουσία την όποια πρόοδο στο τραπέζι των συνομιλιών. Μήπως όμως στο τέλος της ημέρας να είναι αυτός ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας; Δηλαδή να οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο;».

-Τι, λοιπόν, απαντά η Κύπρος στα νέα δεδομένα και σε όσα εξέφρασε ο Ακιντζί για μια “ενδιάμεση φόρμουλα”. Συμφωνία, δηλαδή, πριν την έναρξη των νέων εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ και η οποία δεν εμπεριέχει κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά ξεχωριστές διακυβερνήσεις στο εσωτερικό και μια και μοναδική εκπροσώπηση στο διεθνές επίπεδο;

«Δεν υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο και ούτε μπορεί κάν να συζητηθεί κάτι τέτοιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα