Οικονόμου στο NEWS 24/7: “Εμπιστευόμαστε την ευσυνείδητη πειθαρχία της πλειοψηφίας”

Οικονόμου στο NEWS 24/7: “Εμπιστευόμαστε την ευσυνείδητη πειθαρχία της πλειοψηφίας”
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου Eurokinissi

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου μίλησε στο NEWS 24/7 για το κρισιμότερο Σαββατοκύριακο στην εποχή των μέτρων, σημειώνοντας ότι η πειθαρχία που δείχνουν οι Έλληνες είναι "κληρονομιά για το μέλλον". Τι είπε για την εναέρια επιτήρηση και τη σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η κορύφωση του Θείου Δράματος συνεπάγεται και την κορύφωση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα στο κρισιμότερο ίσως Σαββατοκύριακο από την ημέρα επιβολής τους με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τηρήσει τα μέτρα.

Η στάση αυτή των πολιτών, αποτυπώνει εν πολλοίς και την “ευσυνείδητη πειθαρχία της συντριπτικής πλειοψηφίας” των Ελλήνων, την οποία προτάσσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στο NEWS 24/7.

O κ. Οικονόμου τονίζει ότι η αυτοπειθαρχία που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός στο διάστημα που προηγήθηκε αποτελεί παρένθετο εμπιστοσύνης του υπουργείου ενόψει του κομβικού για την πορεία της χώρας στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων Σαββατοκύριακου, σημειώνοντας όμως και την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους, καθώς και τον ενδελεχή έλεγχο σε όσους κάνουν χρήση της εντολής Β4.

Παράλληλα, ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι η εναέρια αστυνομική επιτήρηση, εκτός από μέτρο παρακολούθησης θα εξυπηρετεί και τον σχεδιασμό αντεγκληματικής πολιτικής για την προστασία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και δη των κλειστών καταστημάτων, ενώ στέλνει μήνυμα “εθνικής ομοψυχίας” και “πολιτικής ενότητας” για μία δοκιμασία του ελληνικού λαού, η οποία αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του σήμερα και παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας.

Η συνέντευξη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου στο NEWS 24/7:

Πώς θα αποτραπεί το “από σπίτι σε σπίτι” το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, δεδομένου ότι μπορεί να δικαιολογηθεί με μία απλή βεβαίωση παροχής βοήθειας σε ηλικιωμένους;

“Από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εμείς εμπιστευόμαστε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η οποία μέχρι τώρα έχει δείξει μία ευσυνείδητη πειθαρχία ως προς την εφαρμογή των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αστυνομία θα είναι στον δρόμο, θα πραγματοποιεί ελέγχους με αυστηρότητα και όπως ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τον κύριο Χαρδαλιά, αλλάζουν πια και οι προβλεπόμενες ποινές και ο λόγος για τον οποίο μετακινείται κάποιος σε ό,τι έχει σχέση με πρόσωπα που χρήζουν βοηθείας.

Θα γίνεται ενδελεχής εξακρίβωση των λόγων, αν δηλαδή όντως συντρέχει λόγος για μετακίνηση και παράλληλα στο αυτοκίνητο δικαιολογούνται να επιβαίνουν δυο άτομα, ενώ αλλάζει και το θέμα του προστίμου, καθώς ήδη επιβάλλονται πρόστιμα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.

Θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος διότι πρώτα και πάνω από όλα θα πρέπει να διασφαλίσουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα που μέχρι τώρα, όλοι μαζί, με αυτοπειθαρχία, συντεταγμένα, υπακούοντας στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων έχουμε κατορθώσει ως χώρα. Θα πρέπει, λοιπόν, και αυτές τις Άγιες μέρες του Πάσχα, όπου κατ’ εξοχήν γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής στον θάνατο και είναι και μέρα αγάπης να προστατέψουμε τη ζωή τη δική μας, της οικογενείας μας και των συμπολιτών μας”.

Η παρακολούθηση μετακίνησης των πολιτών θα γίνει με ελικόπτερα, drones, κιάλια νυχτερινής όρασης και άλλα παρόμοια μέσα. Μήπως είναι υπερβολικά αυτά τα μέτρα; Τι κλίμα εισπράττετε από τον κόσμο;

“Λαμβάνονται και μέτρα επιτήρησης από τον αέρα, αλλά αυτά δεν αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της παρακολούθησης της μετακίνησης, αλλά εξυπηρετούν παράλληλα και τον σχεδιασμό που έχουμε στα πλαίσια της αντεγκληματικής πολιτικής προκειμένου να μπορούμε να ελέγχουμε περιοχές όπου υπάρχουν καταστήματα που είναι κλειστά, επιχειρήσεις που είναι κλειστές.

Εκτός από τον σχεδιασμό για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των συμπολιτών μας ως προς τη διάδοση του κορονοϊού, η ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προστασία της περιουσίας των συμπολιτών μας από κλοπές, διαρρήξεις και μία σειρά άλλων εγκληματικών ενεργειών και ειδικά των καταστημάτων και των επιχειρήσεων εκείνων που είναι κλειστές στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων για τον κορονοϊό”.

Όταν φτάσει η ώρα της χαλάρωσης των μέτρων υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα γίνει η άρση; Ποια θα είναι η αφετηρία της αποκλιμάκωσης; Θα υπάρχει διαχωρισμός στην αντιμετώπιση της αστικής και της υπεραστικής μετακίνησης καθώς και των ταξιδίων κατά την άρση των περιορισμών;

“Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλάμε για συγκεκριμένο σχεδιασμό και να εξειδικεύουμε τα μέτρα για το πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση. Από την κυβέρνηση εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σχέδια όταν με το καλό έρθει η ώρα να μπούμε σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση και σε μία πορεία προς την κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Αυτό που προέχει, όμως, τώρα είναι να πάμε συντεταγμένα, πειθαρχημένα, όλοι μαζί, όπως ακριβώς μέχρι τώρα και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτό τηρεί συνειδητά.

Να πάμε ως τις 27 Απριλίου σωστά για να μπορέσουμε από πλευράς αποτελεσμάτων να είμαστε σε εκείνο τον βαθμό που από την πλευρά της ειδικής επιστημονικής επιτροπής, των επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα και την παρακολούθηση του πώς διαδίδεται ο κορονοϊός να είναι σε θέση να εκτιμήσουν και να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση μία σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Όλα εξαρτώνται κατά πόσον αυτό το κρίσιμο δεκαπενθήμερο εμείς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με αυτοπειθαρχία να είμαστε συμμορφωμένοι στις οδηγίες των ειδικών. Να κλείσουμε με ένα καλό αποτέλεσμα για να μπορέσουμε να μπούμε στην επόμενη φάση”.

Από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η ΕΛΑΣ μέχρι σήμερα, θα χαρακτηρίζατε πειθαρχημένους τους Έλληνες πολίτες, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους;

“Η συντριπτική πλειοψηφία είναι απόλυτα πειθαρχημένη, εξάλλου αυτό δείχνει και ο αριθμός των παραβάσεων που βεβαιώνονται. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός και θα έλεγα ότι έχει μία σταθερότητα όλο αυτό το χρονικό διάστημα και αυτό μας κάνει να είμαστε ακόμα αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε καλά, να καταγράφουμε όλα αυτά τα καλά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση είναι μία σημαντική κατάκτηση που όλοι μαζί έχουμε πετύχει, να δείχνομε μία συλλογική συνείδηση υπευθυνότητας και εθελούσιας συμμόρφωσης προς τα μέτρα. Γι’ αυτό και όσες φορές χρειάστηκε να παρέμβει η Αστυνομία βρήκε πραγματικά την κατανόηση των συμπολιτών και όλα έγιναν σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας”.

Πόσο πιστεύετε μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία του Έλληνα η πειθαρχία σε αυτά τα, ομολογουμένως, δύσκολα μέτρα; Θα μπορούσε μία τέτοια συλλογική δοκιμασία να αποτελέσει μάθημα για το μέλλον;

“Το πιστεύω, σαφώς. Είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον. Αλλά η παρακαταθήκη αυτή συνεπάγεται ότι ο Έλληνας, ο συμπολίτης μας πείθεται ότι το κράτος λειτουργεί. Και λειτουργεί στο πλαίσιο της υπηρέτησης του πολίτη και της διασφάλισης των αγαθών, των πολυτιμότερων για τη ζωή του, της περιουσίας του και προσπαθώντας να λαμβάνει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, καλυτερεύοντάς του καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσής του. Όταν ο πολίτης βλέπει ότι το κράτος λειτουργεί και λειτουργεί πραγματικά σε ένα πλαίσιο δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη, τότε και ο πολίτης δείχνει την αυτοπειθαρχία εκείνη που χρειάζεται. Το έχει δείξει και κατά το παρελθόν σε μεγάλα γεγονότα, όπως σας θυμίζω στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σήμερα ενόψει ενός άλλου κινδύνου σημαντικού, ο πολίτης αυτοπειθαρχεί διότι πρωτίστως βλέπει ότι λειτουργεί το κράτος, λειτουργεί η κυβέρνηση, υπάρχει ο πρωθυπουργός, ο ηγέτης της κρίσης, ενώ έχει καταγραφεί και μία εθνική ομοψυχία αλλά και μία πολιτική ενότητα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Είναι μία καλή κληρονομιά και είναι πολύ σημαντικό ότι και οι νέοι άνθρωποι, η νεολαία μας, πραγματικά δείχνει μία αυτοπειθαρχία, έναν αυτοσεβασμό και αυτό είναι πραγματικά μία μεγάλη κατάκτηση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα