Σταύρος Θεοδωράκης στο NEWS 247: Το Ποτάμι διεκδικεί να είναι η τρίτη δύναμη με 10%

Σταύρος Θεοδωράκης στο NEWS 247: Το Ποτάμι διεκδικεί να είναι η τρίτη δύναμη με 10%
MT

Σταθερότητα την 21η Σεπτεμβρίου επιθυμεί ο πρόεδρος του Ποταμιού, διαφωνώντας όμως με τα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ. Αναδεικνύει ως μετεκλογικό στόχο του Ποταμιού τη συνεργασία με το πρώτο κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης ισχυρής μεν, αλλά όπου ο πρώτος δε θα μπορεί να δίνει εντολές. Φωτογραφίζει ποιους θα βάλει στην κυβέρνηση

“Αν αποτύχουμε τώρα, θα έρθει τέταρτο μνημόνιο ή δραχμή” δηλώνει στο NEWS 247 ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης θέτει ως στόχο του Ποταμιού να είναι τρίτη δύναμη στις εκλογές και να συμβάλλει στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στις 21 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνει ότι η χώρα δεν αντέχει επαναληπτικές εκλογές και ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του τους τελευταίους 7 μήνες. Ο κ. Θεοδωράκης προτείνει τη σύσταση Ενιαίας Αρχής Προμηθειών για όλο το Δημόσιο και τους οργανισμούς του, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, υποστηρίζει ότι η συνταγή της λιτότητας ήταν λάθος και προτείνει παρέμβαση της ΕΕ, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα.

 

Έχετε πει ότι θέλετε μια κυβέρνηση 20 ικανών ανθρώπων που θα κάνουν δουλειά. Οι νόμοι όμως για να περάσουν και να εφαρμοστούν θέλουν τη στήριξη κομμάτων εντός της Βουλής. Πόσο ρεαλιστική είναι η πρότασή σας υπό τις παρούσες συνθήκες;

Μιλάμε πράγματι για είκοσι αποφασισμένους ανθρώπους που θα μπορέσουν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Πρέπει να τελειώνουμε με τους άεργους, τους ανθρώπους του κομματικού σωλήνα και τους αποτυχημένους υπουργούς των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αποτυχίες.

Αν αποτύχουμε και τώρα, θα έρθει τέταρτο Μνημόνιο ή δραχμή. Εμείς έχουμε ζητήσει από την αρχή να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, ανεξάρτητα με το ποια κόμματα θα είναι στην κυβέρνηση. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να τηρηθεί ώστε να κάνει η επόμενη κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες.

Ο κ. Τσίπρας σας κατηγορεί ότι ζητούσατε να φέρει πίσω οποιαδήποτε συμφωνία. Έχουν όριο οι θυσίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ;

Εμείς από τον Απρίλιο ζητούσαμε από τον κ. Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία και εμείς θα την στηρίζαμε. Τον προειδοποιούσαμε ότι όσο καθυστερούσε η χώρα ξέμενε από ρευστό και οι κινδύνευαν να κλείσουν οι τράπεζες.  Εμείς επισημαίναμε σε κάθε ευκαιρία ότι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφή. Θυμάστε πώς είχαν αντιδράσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν τα είχα πει από το βήμα της Βουλής. Τώρα έρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να πει ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή. Αυτό που δε λέει όμως είναι ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από την έξοδο εξαιτίας των δικών του λαθών. Οι οπαδοί της επιστροφής της δραχμής ήταν στο δικό του κόμμα και η δική του κυβέρνηση ετοίμαζε σχέδια για έξοδο από το ευρώ. 

Ποια είναι η πρότασή σας για σταδιακή αλλά σταθερή μείωση της ανεργίας σε βάθος 5ετίας;

Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με επενδύσεις. Επειδή όμως δεν μπορεί ανεργία του 27% να περιμένουμε να απορροφηθεί σε βάθος χρόνου, χρειάζεται η κυκλική ανεργία που οφείλεται στην κρίση να αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε. Πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει ότι το άνεργο παιδί στην Ελλάδα, είναι και δική της υποχρέωση. Πρέπει να βοηθηθούν τα νέα παιδιά να δοκιμάσουν στην Ελλάδα, να αποτύχουν και  να ξαναδοκιμάσουν. Όπως συμβαίνει στη Δανία, στην Αμερική. Κι ακόμη πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Εμείς έχουμε προτείνει μείωση φορολογικών και εργοδοτικών εισφορών έως και κατά 1/3 για τις επιχειρήσεις και μείωση της φορολογίας έως και 50% για επτά χρόνια για επενδύσεις, με κριτήριο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γνωρίζετε καλά το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς το έχετε ζήσει και μέσω των ρεπορτάζ σας. Τι πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα από την ΕΕ, με δεδομένο ότι μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει;

Το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, άρα θα είχαμε θέσει εξ αρχής το θέμα των προσφύγων στην Ευρώπη: FRONTEX, ταυτοποίηση των ανθρώπων στα σύνορα, σε πλοία, στο τουρκικό έδαφος, λύση όμως από πριν με την Ευρώπη. Αυτό μπορούμε να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας. Και φυσικά την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται, αλλά πολλές χώρες δεν δείχνουν ακόμη και τώρα διάθεση να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Είναι σωστή ή λανθασμένη η κριτική σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας που κυριαρχούν στην ΕΕ;

Να σας θυμίσω τι είχα πει στον Μάρτιν Σουλτς για το ΔΝΤ. Ότι οι αρχίατροι μας έδωσαν φάρμακο που μας έκανε καλλίγραμμο πτώμα. Και το πιστεύω και σήμερα. Δεν υπήρξε αρκετή Ευρώπη στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Και υπερίσχυσαν και στην Ευρώπη οι οπαδοί της άκρατης λιτότητας, όπως ο κ. Σόιμπλε. Εμείς υποστηρίζουμε μια πολιτική αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στις περικοπές. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν περιθώρια σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη Σοσιαλιστική Ομάδα, τους Φιλελεύθερους, για κονδύλια που θα μειώνουν τις ανισότητες.

Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι θέλει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Σε ποια περίπτωση όμως θα αποφεύγατε να συνεργαστείτε; Έχετε απαιτήσεις για να μπείτε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Οι περισσότεροι πολίτες λοιπόν θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Και εδώ τα μοντέλα είναι τρία:

1. Συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων

2. Συνεργασία του πρώτου κόμματος με 2-3 μικρά κόμματα

3. Συνεργασία του πρώτου κόμματος με ένα ισχυρό κόμμα του 10% και πιθανόν και με άλλα μικρότερα κόμματα

Το πρώτο σενάριο στην Ελλάδα δεν λειτουργεί. Δεν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, οπότε ας μην χάνουμε χρόνο.

Το δεύτερο σενάριο καθιστά απόλυτο κυρίαρχο το πρώτο κόμμα. Μπορεί «κάθε μέρα» να παζαρεύει με τα μικρά κόμματα, να μοιράζει «ξεροκόμματα» και να κυβερνά ουσιαστικά χωρίς να ρωτά κανένα. Πρακτικά, κανένα μικρό κόμμα δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην αυθαιρεσία του «μεγάλου», γιατί ο «μεγάλος» θα έχει εναλλακτικές λύσεις.

Και πάμε στο τρίτο σενάριο. Το πρώτο κόμμα είναι υποχρεωμένο να βασιστεί σε έναν ισχυρό «τρίτο παίχτη». Δεν θα μπορεί να αυθαιρετεί γιατί θα γνωρίζει ότι αν χάσει την υποστήριξη του 10% θα πέσει. Βεβαίως η στήριξή του και από άλλα κόμματα αυτής της κυβέρνησης είναι επιθυμητή. Θα προσθέσει σταθερότητα αλλά χωρίς όλοι να πρέπει να υπακούουν στις «εντολές» του πρώτου.

Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια του Ποταμιού. Γι” αυτό διεκδικεί να είναι η τρίτη δύναμη με 10%.

Θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα, στον οποίο έχετε ασκήσει σκληρή κριτική;

Σας περιέγραψα τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπαίναμε σε μια κυβέρνηση. Σας είπα επίσης ότι δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση την 21η Σεπτεμβρίου γιατί η χώρα δεν αντέχει επαναληπτικές εκλογές. Και κυβέρνηση δεν γίνεται χωρίς το πρώτο κόμμα, αφού παίρνει αυτό το απαράδεκτο μπόνους των πενήντα εδρών. Άρα λοιπόν την επομένη των εκλογών, όταν θα έχει τελειώσει η μάχη των συνθημάτων για κάποιους, θα πρυτανεύσει η ανάγκη να αποφύγει η χώρα μεγαλύτερες περιπέτειες. Ελπίζουμε και τα άλλα κόμματα, και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης, να ενηλικιωθούν πολιτικά.

Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα τους τελευταίους 7 μήνες;

Όσες ευκαιρίες δόθηκαν στον κ. Τσίπρα τις πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. Ο κ. Τσίπρας άκουγε τις ανοησίες των μαθητευόμενων υπουργών του και καθυστερούσε τη συμφωνία πιστεύοντας ότι θα εκβίαζε τους συνομιλητές μας. Εμείς τον είχαμε προειδοποιήσει ότι η οικονομία βυθιζόταν και ότι στο τέλος θα έκλειναν οι τράπεζες.

Του είχαμε πει από τον Απρίλιο να φέρει μία συμφωνία και εμείς θα την ψηφίζαμε για να πάρει πάλι μπροστά η οικονομία. Στο τέλος ο κ. Τσίπρας έφερε μια συμφωνία χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να πάρει νωρίτερα και αφού είχε ήδη γίνει μεγάλη ζημιά στην οικονομία και είχαν κλείσει οι τράπεζες. Και μετά μας πήγε σε εκλογές, για να μην προλάβουν να πάρουν οι πολίτες το «λογαριασμό» της πολιτικής του.

Το Ποτάμι, έχει έτοιμα στελέχη για να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις. Ποιο θα ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που θα προωθούσατε;

Εμείς έχουμε και τους ανθρώπους, έχουμε και τις λύσεις. Έχουμε στο Ποτάμι ανθρώπους που προέρχονται από την πραγματική ζωή και όχι από κομματικούς προθαλάμους. Που έχουν γνώση και εμπειρία. Δείτε για παράδειγμα ποιοι στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού. Και τους οχτώ ειδικούς που παρουσίασαν τις ολοκληρωμένες θέσεις του Ποταμιού για την οικονομία την Τετάρτη.

Τώρα για το πρώτο μας νομοσχέδιο εξαρτάται από τις συνθήκες της στιγμής. Υπάρχουν νομοσχέδια που απαιτούν προετοιμασία ώστε να μην είναι ελλιπή. Θα σας πω πάντως τους τρεις τομείς που αποτελούν για εμάς απόλυτη προτεραιότητα. Πρώτα, το σπάσιμο του φαύλου κύκλου των λουκέτων, να φέρουμε με κάθε τρόπο νέες δουλειές. Δεύτερον, να χτυπήσουμε ανελέητα τη μικρή και μεγάλη διαφθορά. Και τρίτον, να φέρουμε πραγματική επανάσταση στην παιδεία. 

Σε ένα από αυτά τα ζητήματα θα νομοθετούσαμε άμεσα αν ήμασταν κυβέρνηση.

Πώς μπορεί να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς και της συναλλαγής; Ποια είναι η πρόταση του Ποταμιού;

Εμείς προτείνουμε τη σύσταση μιας Ενιαίας Αρχής Προμηθειών για όλο το Δημόσιο και τους οργανισμούς του, για να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε διοικητής δημόσιας υπηρεσίας να υπογράφει συμβόλαια. Επίσης, πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όχι να αντικαταστασθεί η παλιά διαπλοκή με νέα. Προείνουμε ακόμη τη δήμευση της περιουσίας των καταχραστών του Δημοσίου.

Την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για μη πολιτικές δραστηριότητες. Και τον έλεγχο των πόθεν έσχες, όλων των προσώπων που υποχρεούνται να τα υποβάλλουν, με τυχαία δειγματοληψία.

Η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ ζητούν σταθερή κυβέρνηση και πορεία εντός ευρώ. Γιατί ένας μετριοπαθής ψηφοφόρος να προτιμήσει το Ποτάμι, αντί αυτών των δύο κομμάτων;

Για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν παθογένειες δεκαετιών. Για τις παθογένειες αυτές έχουν σοβαρότατες ευθύνες τα δυο κόμματα που προαναφέρατε. Ποιος έφτιαξε το πολιτειακό κράτος; Πώς δημιουργήθηκε η διαπλοκή; Ποιος δεν άφησε χώρο στους δημιουργικούς ανθρώπους; Πώς καλλιεργήθηκε η γραφειοκρατία και η διαφθορά; Πώς και με ποια χρήματα λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα;

Ο κόσμος πρέπει να ψαλιδίσει λίγο τα παλιά κόμματα, να τους κόψει τα φτερά. Το Ποτάμι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν έχει πίσω του κομματικούς στρατούς που περιμένουν να αλώσουν το κράτος. Ρίξτε μια ματιά στα ψηφοδέλτια τους. Ανακυκλώνουν τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα, τους ίδιους παλιούς υπουργούς και επαγγελματίες πολιτικούς που απέτυχαν. Το Ποτάμι φτιάχτηκε από  ανθρώπους που θέλουν να τελειώνουμε με το παλιό, που θέλουν να αφήσουμε χώρο στους δημιουργικούς ανθρώπους. Η ψήφος στο Ποτάμι θα είναι μία τιμωρία για το παλιό σύστημα. Είναι εγγύηση για αλλαγές προς όφελος των πολλών και όχι των κολλητών και των συντεχνιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα