Ο Μητσοτάκης πετάει τη μπάλα στον Ανδρουλάκη για ιδιωτικά ΑΕΙ

Ο Μητσοτάκης πετάει τη μπάλα στον Ανδρουλάκη για ιδιωτικά ΑΕΙ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ μίλησε για "πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό".

Τη μπάλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πέταξε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αυτό ώστε να βρεθούν οι 180 ψήφοι όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση το 2025 και έτσι να διασφαλιστεί στην επόμενη τετραετία η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Αλλά και για να πιέσει το ΠΑΣΟΚ από τα κεντροδεξιά.

“Οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε τη συζήτηση για το άρθρο 16, την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, όταν είχαμε την ευκαιρία. Εύχομαι κ.Ανδρουλάκη να μην κάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά, να βρουμε τους βουλευτές για να σταματήσει αυτό το κρατικό μονοπώλιο”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εξάλλου ότι ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. “Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ενώ θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα”, σημείωσε.

Οι αναφορές Μητσοτάκη στον εκσυγχρονισμό

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε μάλιστα για “πολυδιάστατο” και “δυναμικό εκσυγχρονισμό”, ενώ έκανε αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, διεκδικώντας για εαυτόν το χώρο από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ειδικότερα ότι με τη δεύτερη εκλογική νίκη “οι πολίτες μας ζήτησαν για κάτι πολύ συγκεκριμένο να προχωρήσουμε πιο γρήγορα” και τόνισε: “Δεν έχω δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους”, διαβεβαιώνοντας ότι: “Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων“.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε άλλωστε: “Ναι, το πιστεύω ακράδαντα, οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας”. Παραδέχθηκε όμως ότι: “Ο τόπος μας κουβαλά ακόμη στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών“. Παραδέχθηκε επίσης ότι αυτές δεν λύθηκαν σε μία τετραετία, υποστήριξε όμως ότι για αυτό απαιτούνται δύο τετραετίες συνεπούς και σταθερής διακυβέρνησης.

Εκτιμησε δε ότι “είμαστε στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου”, ενώ έκανε αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον “ανορθωτικό εκσυγχρονισμό” των δεκαετιών 50-60 “παρά τις ατέλειες της Δημοκρατίας μας εκείνη την εποχή” όπως είπε και τον “πολιτικό εκσυγχρονισμό” της Μεταπολίτευσης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αναφέρθηκε όμως και στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ.

“Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, θα τον ονόμαζα ένα πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε επίσης λόγο για ένα “δυναμικό εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής μας πατρίδας”. Αλλά και για ένα “μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα“, που θα φέρουν οι πολιτικές για τις “πέντε Ελλάδες” που περιέγραψε”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι “δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός, που να μην είναι συμπεριληπτικός“, διαβεβαιώνοντας ότι θα εφαρμόσει πολιτικές για τα ΑΜΕΑ, την ισότητα των φύλων, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Δεν αναφέρθηκε όμως εκ νέου συγκεκριμένα στη θέσπιση γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ενεργό γήρανση και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, επισημαίνοντας τη σύσταση του νέου υπουργείου Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε πάντως: “Είναι αριστερό ή δεξιό το gov.gr; Είναι προοδευτικές ή συντηρητικές πολιτικές που αυξάνουν τις συντάξεις;” Και υποστήριξε ότι το νέο δίπολο δεν είναι αριστερά ή δεξιά, αλλά πρόοδος ή οπισθοχώρηση. Πιστεύουμε σε μία φιλελεύθερη Δημοκρατία και στην ανοιχτή οικονομία“, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Να μη φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία”

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε όμως το μάτι και στην πατριωτική δεξιά. “Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ ζήτησε από όλους “να μην υιοθετούμε εύκολα την προπαγάνδα σε βάρος του Λιμενικού”.

Αιτιολόγησε δε την πρόθεση του να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, αρχής γενομένης με τη συνάντηση του στον Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος μία φράση του Τζων Κένεντι: “Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε”. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “αυτό ισχύει και για τη μοναδική μας διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.

Σχολίασε μάλιστα ότι: “Σίγουρα από τη θερμή ένταση και επιφυλακή, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” και πρόσθεσε: “Όμως δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία, πολύ περισσότερο αν αυτή η παγιωμένη διαφορά 40 ετών μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική λύση“, καταλήγοντας:

“Για αυτό η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούμε στα εθνικά θέματα να προχωρήσουμε με σιγουριά και αποφασιστικότητα, όπως επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης”.

Τα καρφιά για Σπαρτιάτες- Νίκη

Αναφέρθηκε όμως εμμέσως και στην παρουσία ακροδεξιών κομμάτων στη νέα Βουλή. “Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες”, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Αν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να συντελέσουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, το λιγότερο που τους ζητώ είναι να μην την εμποδίσουν”.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: “Η δημοκρατική πολυφωνία που εκφράζεται σε αυτή τη Βουλή, δεν θα επιτρέψει καμία κακοφωνία. Όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε τον όρκο μας και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Και να θυμόμαστε ότι εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες και όχι κάποιες μικρές ομάδες”.

Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο- Εφάπαξ ενίσχυση ξανά στους συνταξιούχους

Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα δήλωσε καταρχήν ως προς την οικονομική πολιτική ότι:

  • Συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το Μarket Pass που καλύπτει το 10% των εξόδων των περισσότερων νοικοκυριών.
  • Καθιερώνεται το Youth Pass, με 150 ευρώ για κάθε νέο άνω των 18 ετών από το Σεπτέμβριο.
  • Από 1/1/24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, αλλά και με ειδική έμφαση στις αμοιβές στελεχών με θέσεις ευθύνης.
  • Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Καθιέρωση κοστολόγησης των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.
  • Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά.
  • Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξη τους μειωμένη κατά 30%.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι κατά την διάρκεια της τετραετίας ο σχεδιασμός προβλέπει:

  • Κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
  • Σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.
  • Υποχώρηση κατά μια ακόμη μονάδα των εργοδοτικών εισφορών.
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους, την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, καθώς και “λογικά πρωτογενή πλεονάσματα”, μείωση του χρέους ως ποσοστό ΑΕΠ κάτω από 140%, υποχώρηση της ανεργίας στο 8%, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, αλλά και με στοχευμένα μέτρα όπου υπάρχουν δυσκολίες.

Μητσοτάκης για μεικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ: Το κράτος είναι ενιαίο

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για το “νέο ΕΣΥ“, επαναλαμβάνοντας ότι θα πραγματοποιηθούν 10.000 νέες -όπως υποστήριξε- προσλήψεις.

Υπερασπίστηκε δε την ΠΝΠ για μεικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. “Το κράτος είναι ενιαίο και ειδικά σε περιπτώσεις όπου μπορούν και άλλοι τομείς του κράτους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα το κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε δεύτερη φορά”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Στόχος μας είναι στις αστικές και στις ημιαστικές περιοχές το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε επτά έως 15 λεπτά, για αυτό συγκροτούμε ομάδα για τα μεγάλα αστικά κέντρα – ξεκινώντας από την Αθήνα – από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταυτόχρονα την πρώτη βοήθεια”, ανακοίνωσε. Επανέλαβε επίσης το σχέδιο μίσθωσης ελικοπτέρων για πιο γρήγορη αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στην περιφέρεια.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” απέδειξε στην πράξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη, αρκεί οι υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν. “Γιατί προφανώς, κύριοι της αντιπολίτευσης, δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας να μπορεί μία γυναίκα να πάει να κάνει δωρεάν μαστογραφία σε μία ιδιωτική δομή. Αυτό συνιστά απλά τη βέλτιστη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, αλλά και της παιδείας. Ειδική μνεία έκανε στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία. Αναγνώρισε όμως ότι πρέπει να λυθούν ελλείψεις δεκαετιών στο κτιριακό. Και προανήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης μεταξύ άλλων ανακοίνωσε:

  • Εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και διεθνούς πιστοποίησης 100.000 εργαζομένων και ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Μία πιστοποίηση – διαβατήριο για τις επιχειρήσεις αυτού του χώρου που ήδη ζητούν όλο και περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως σημείωσε.
  • Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για 8.500 φοιτητές.
  • Συνέχιση του προγράμματος προσιτής στέγης «Σπίτι Μου», που έχει ήδη προσφέρει 4.700 κατοικίες με φθηνά στεγαστικά δάνεια.
  • Εθνική στρατηγική διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων με επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον κρατικό έλεγχο από το Υπερταμείο.
  • Σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής στον Πρωθυπουργό για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης από τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά εντός και εκτός συνόρων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα