12,5 εκατ. επιβάτες διακίνησε η Aegean

12,5 εκατ. επιβάτες διακίνησε η Aegean

Οι επιδόσεις της αεροπορικής εταιρείας σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2016

Του Δημήτρη Μπαλή

Σε διαρκώς ανοδική τροχιά βρίσκεται η αεροπορική εταιρεία AEGEAN, η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2016, έφθασε τα 1.020 εκατ. ευρώ ενοποιημένα έσοδα, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2015. Παράλληλα, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% και έφτασε τους 12,5 εκατ. επιβάτες, με την ανάπτυξη να προέρχεται κυρίως από την αγορά εξωτερικού. Άλλωστε, εκεί δίνει βαρύτητα η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας νέους προορισμούς.

Οσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, αναλυτικότερα, το λειτουργικό αποτέλεσμα προ χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και μισθώσεων διαμορφώθηκε στα 206,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA σε 76,8 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. από 68,4 εκατ. το 2015, κυρίως λόγω της υστέρησης που παρουσιάστηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 253,2εκατ. από 236,8 εκατ. στο τέλος του 2015.

Σχετικά με την επιβατική κίνηση, στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τους 6,7 εκατ. επιβάτες, ενώ αντίστοιχα στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 2% με 5,7 εκατ. επιβάτες.

Ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, ανέφερε σχετικά:

«Το 2016 δραστηριοποιηθήκαμε με 61 αεροσκάφη, συνεχίζοντας την επέκταση του δικτύου μας, φτάνοντας τους 145 προορισμούς συνολικά από τον βασικό μας κόμβο την Αθήνα και από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Διαθέσαμε πάνω από 16 εκατ. θέσεις και επιχειρήσαμε με πάνω από 112 χιλ. πτήσεις, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 δισ. Ευρώ σε κύκλο εργασιών, καταγράφοντας μεγέθη ιστορικά υψηλά για την ελληνική αερομεταφορά.

Το ιδιαίτερα αδύναμο σε ζήτηση δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 11 μονάδες, επηρέασαν αρνητικά τα μεγέθη της χρονιάς, παρά τη θετική απόδοση κατά το τρίτο και εποχικά σημαντικότερο τρίμηνο του έτους. Με τις κατάλληλες προσαρμογές στο δίκτυο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι πληρότητες των πτήσεων αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα στις γραμμές εξωτερικού και συνεχίζουν με θετική εξέλιξη και στις αρχές του 2017. Είναι αναμφισβήτητο όμως ότι η εποχικότητα και η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ισχυρή, όσο παραμένει αδύναμη η εσωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα αδύναμα αποτελέσματα στις αρχές και το τέλος του έτους.

Το 2017 συνεχίζουμε την αναδιάρθρωση του δικτύου μας με έμφαση στην Αθήνα. Οι αρχικές ενδείξεις για την υψηλή περίοδο διαφαίνονται θετικές με σημαντική αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Για τη χρήση του 2016 το ΔΣ θα προτείνει στην προσεχή Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Αποτελέσματα Ομίλου

12,5 εκατ. επιβάτες διακίνησε η Aegean

 

Επιβατική Κίνηση

12,5 εκατ. επιβάτες διακίνησε η Aegean

 

AEGEAN

H  AEGEAN & η Olympic Air μετέφεραν 12,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2016. Το πρόγραμμα δρομολογίων το 2016 κάλυπτε ένα δίκτυο 145 προορισμών, 111 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 45 χώρες.

Η AEGEAN είναι μέλος της ισχυρότερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE. Η Εταιρεία βραβεύτηκε για έκτη συνεχή χρονιά και έβδομη φορά τα τελευταία 8 χρόνια, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία  στην Ευρώπη για το 2016, από τα  Skytrax World Airline Awards.

SHARE: