Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε Apple και Meta
Διαβάζεται σε 5'
Πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ στις αμερικανικές εταιρείες Apple και Meta για παραβίαση του νόμου περί ψηφιακών αγορών, επέβαλε η Κομισιόν.
- 23 Απριλίου 2025 15:17
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (23/04), την επιβολή βαριών προστίμων στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, Apple και Meta, για παραβίαση του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act – DMA).
Η Apple καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ η Meta τιμωρήθηκε με 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Η Apple κρίθηκε ότι παραβίασε την υποχρέωσή της για “καταπολέμηση της καθοδήγησης (anti-steering)“, ενώ η Meta κρίθηκε ότι δεν έδωσε στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής μιας υπηρεσίας που χρησιμοποιεί λιγότερα προσωπικά τους δεδομένα, μια άλλη πρόβλεψη της DMA.
Ωστόσο, η ΕΕ έκλεισε επίσης μια έρευνα κατά της Apple σχετικά με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την επιλογή του χρήστη, αφού ο τεχνολογικός κολοσσός συμμορφώθηκε με τον κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές, καθιστώντας εύκολη την επιλογή ενός προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης και τη δυνατότητα των χρηστών να αφαιρούν προεγκατεστημένες εφαρμογές, όπως το Safari.
Για ποιο λόγο επιβλήθηκαν τα πρόστιμα;
Στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία εμπόδισε τους προγραμματιστές να κατευθύνουν τους πελάτες εκτός του App Store για να τους επιτρέψουν να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερες προσφορές.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε στη Meta για το σύστημα “pay for privacy“, το οποίο σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν για να αποφύγουν τη συλλογή δεδομένων ή να συμφωνήσουν να μοιραστούν τα δεδομένα τους με τις πλατφόρμες Facebook και Instagram που ανήκουν στη Meta για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες δωρεάν.
Η Κομισιόν δήλωσε ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Meta αφορούσε μόνο τη χρονική περίοδο κατά την οποία στους τελικούς χρήστες της ΕΕ προσφέρθηκε αποκλειστικά η επιλογή “συγκατάθεση πληρωμής (consent of pay)“, από τον Μάρτιο του 2024 έως τον Νοέμβριο του 2024. Τότε η Meta εισήγαγε ένα νέο μοντέλο διαφημίσεων που φέρεται να χρησιμοποιεί λιγότερα προσωπικά δεδομένα.
Αυτό το μοντέλο ελέγχεται επί του παρόντος από την ΕΕ.
Οι αντιδράσεις Apple και Meta
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εταιρειών Apple και Meta μετά την επιβολή των κυρώσεων, με τις δύο εταιρείες να εκδίδουν καταγγελίες σχετικά με τα πρόστιμα.
Η Apple ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
“Οι σημερινές ανακοινώσεις αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα άδικης στοχοποίησης της Apple από την Κομισιόν, σε μια σειρά ενεργειών που πλήττουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών μας, υποβαθμίζουν τα προϊόντα μας και μας εξαναγκάζουν να προσφέρουμε δωρεάν την τεχνολογία μας. Έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ώρες μηχανικής και έχουμε κάνει δεκάδες αλλαγές για να συμμορφωθούμε με αυτόν τον νόμο, καμία από τις οποίες δεν έχουν ζητήσει οι χρήστες μας. Παρά τις αμέτρητες συναντήσεις μας, η Επιτροπή συνεχίζει να να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού σε κάθε βήμα“, αναφέρει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η Meta κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιχειρεί να “σαμποτάρει επιτυχημένες αμερικανικές επιχειρήσεις, την ώρα που αφήνει κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να λειτουργούν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά”.
Οι αποφάσεις της Κομισιόν αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα έχει κατηγορήσει την Ε.Ε. για “εχθρική συμπεριφορά” απέναντι στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
“Αυστηρή αλλά ισορροπημένη δράση”, λέει η ΕΕ
Η επίτροπος Ανταγωνισμού Τερέσα Ριμπέρα δήλωσε πως πρόκειται για μια κίνηση που “στέλνει ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα”, περιγράφοντας την απόφαση του μπλοκ ως “αυστηρή αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένη”.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τόμας Ρενιέ, αρνήθηκε επίσης ότι τα πρόστιμα στόχευαν κάποια συγκεκριμένη χώρα και δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν μας ενδιαφέρει σε ποιον ανήκει η εταιρεία. Δεν μας ενδιαφέρει πού βρίσκεται η εταιρεία“.
“Είμαστε πλήρως ουδέτεροι από αυτή την άποψη – τόσο ως Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ως Κομισιόν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι καταναλωτές μας, οι πολίτες μας και οι επιχειρήσεις μας. Είτε πρόκειται για κινεζική εταιρεία, είτε για αμερικανική, είτε για ευρωπαϊκή, όλοι οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο που μας αφορά”, πρόσθεσε με σαφήνεια.
Ο Ρενιέ υπογράμμισε επίσης ότι τα πρόστιμα είναι “αναλογικά” και καθορίστηκαν μέσα από πλήρη και νόμιμη διαδικασία, βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων.
“Λάβαμε υπόψη μας τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της παραβίασης, αλλά και ελαφρυντικούς παράγοντες, όπως το γεγονός ότι πρόκειται για έναν εντελώς νέο κανονισμό, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μόλις πριν από έναν χρόνο”, εξήγησε.