Ιός Dharma: Θύματα πέντε εταιρίες στην Κύπρο

Ιός Dharma: Θύματα πέντε εταιρίες στην Κύπρο
Πέντε εταιρείες θύματα του ιού Dharma στην Κύπρο pixabay

Ο ιός αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με παραπλανητικό τίτλο. Αν ο χρήστης ανοίξει το e-mail του ή εάν ακολουθήσει κάποιους συνδέσμους, τότε ο Dharma μπορεί να κλειδώσει όλα τα αρχεία του υπολογιστή χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανάκτησής τους.

Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός που χτυπά μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων-γνωστός ως Dharma. Ο υπεύθυνος του γραφείου καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Κύπρου Αντρέας Αναστασιάδης, αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό Active ότι ήδη υπάρχουν καταγγελίες από πέντε εταιρείες. 

«Δυστυχώς πέντε εταιρείες έχουν πέσει θύματα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Europol για να καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε το συντομότερο δυνατό αυτού του είδους το κακόβουλο λογισμικό».

Ο συγκεκριμένος ιός αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με παραπλανητικό τίτλο. Αν ο χρήστης ανοίξει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ή εάν ακολουθήσει κάποιους ηλεκτρονικούς συνδέσμους, τότε ο Dharma έχει την ιδιότητα να κλειδώνει όλα τα αρχεία εντός του ηλεκτρονικού υπολογιστή χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων.

Για να «ξεκλειδωθούν» τα μολυσμένα αρχεία, ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού σε Bitcoin. Συστήνουμε στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα