Τα επαγγέλματα μετά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το AI

Τα επαγγέλματα μετά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το AI
Τεχνητή νοημοσύνη Getty Images/ISTOCK

Ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης, συμβούλος σπουδών - καριέρας και συνεργάτης των Φροντιστηρίων Παπαδέα, γράφει για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τα επαγγέλματα στο μέλλον.

Βρισκόμαστε στο 2015. Μια ομάδα επιστημόνων στο ινστιτούτο (ICT) του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια δημιουργεί την εικονική ψυχοθεραπεύτρια Ellie η οποία μπορεί να ανιχνεύσει την κατάθλιψη.

Η Ellie είναι φιλόξενη και ευγενική με απαλή φωνή. Κάνει διερευνητικές ερωτήσεις με διακριτικό τρόπο. Η γλώσσα του σώματός της είναι μελετημένη και το πρόσωπό της ενδιαφέρεται και ανταποκρίνεται. Είναι προφανώς άριστα εκπαιδευμένη και επιδέξια στο να μαζεύει ενδείξεις.

Μπορεί να είναι avatar, αλλά όσοι είχαν την εμπειρία, λένε ότι είναι υπέροχο να μιλάς μαζί της.

Η κάμερα web δίνει πληροφορίες από τις κινήσεις του προσώπου και του σώματος των ανθρώπων και καθοδηγούν την Ellie για τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνει.

Από τις μαρτυρίες όσων είχαν την εμπειρία μαζί της, προκύπτει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν και να αποκαλύψουν στην Ellie παρά σε θεραπευτή – άνθρωπο. Αποδεικνύεται ότι με έναν μη ανθρώπινο θεραπευτή, η ντροπή φεύγει, και οι άνθρωποι θα είναι πολύ πιο πρόθυμοι και πολύ πιο ειλικρινείς, να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Η ψηφιακή αυτή καινοτομία όμως δείχνει και ένα σπουδαίο συμπέρασμα: ‘’Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αντικαθιστά μόνο τα επαγγέλματα χαμηλών ή μεσαίων δεξιοτήτων αλλά και επαγγέλματα υψηλής μόρφωσης όπως οι ψυχοθεραπευτές.’’

Να σημειώσουμε όμως εδώ, ότι το κόστος χρήσης ενός εικονικού ψυχοθεραπευτή είναι πολύ πιο χαμηλό από το κόστος των συνεδριών σε ανθρώπινο ειδικό. Μπορεί να μην έχουμε σημαντική μετακύλιση επαγγελμάτων (προς νευροεπιστήμονες και ειδικούς πληροφορικής) έχουμε όμως σημαντική μείωση κόστους υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρήστη ‘’περισσεύουν’’ τα χρήματα της εξοικονόμησης για να τα διαθέσει σε άλλες αγορές και ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των πεδίων εφαρμογής.


Με πηγή το γραφείο στατιστικών εργασίας των ΗΠΑ παραθέτουμε έξι ποσοστά κατανομής του επιπέδου ειδίκευσης όπως μεταβλήθηκε μεταξύ των ετών 1979 και 2016. Είναι εμφανέστατο ότι η απασχόληση τείνει προς δύο άκρα της πολύ χαμηλής και της πολύ υψηλής ειδίκευσης. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για στελέχη επιχειρήσεων με υψηλή κατάρτιση και προφανώς υψηλές αποδοχές, καθώς επίσης και για εργασίες πολύ χαμηλού προφίλ, οι οποίες κατά συνέπεια θα είναι και χαμηλά αμειβόμενες.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία ενός θυελώδους ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τεχνολογία στηρίζεται πλέον σε “άυλους και αόρατους” μηχανισμούς.

  • Μεταφράσεις και επεξεργαστές κειμένου: Σε όλη την ιστορία, αν ήθελες κάτι μεταφρασμένο από τη μια γλώσσα στην άλλη, έπρεπε να εμπλέξεις έναν άνθρωπο. Τώρα διαθέτουμε υπηρεσίες αυτόματης μετάφρασης πολλαπλών γλωσσών, στιγμιαίες αυτόματες μεταφραστικές υπηρεσίες διαθέσιμες δωρεάν μέσω πολλών από τις συσκευές μας μέχρι τα smartphones. Η αυτόματη μετάφραση Google είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες, καθώς επίσης η on line μετάφραση Microsoft στα προϊόντα office. Η επιμέλεια κειμένων έχει πλέον ισχυρά εργαλεία όπως το ‘’grammarly’’ το οποίο στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και το οποίο μπορεί να επιτηδεύσει κείμενο στον κατάλληλο τόνο: με επίκληση στη λογική ή στο συναίσθημα να έχει αναλόγως τόνο πειστικό ή χαλαρό, φιλικό ή αυστηρό, επιστημονικό ή λαϊκό. Είναι η πρώτη φορά που καθίστανται περιττοί οι μεταφραστές, οι επιμελητές κειμένων κ.α.
  • Νομικές υπηρεσίες: Στις ΗΠΑ, οι νέοι δικηγόροι βιώνουν ήδη την ανεργία λόγω της αυτοματοποιημένης συμβουλευτικής. Λόγω του IBM Watson, μπορείτε να πάρετε νομικές συμβουλές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με 90% ακρίβεια σε σχέση με 70% ακρίβεια όταν γίνεται από ανθρώπους. Σημειωτέον, ότι στις αγγλόφωνες χώρες είναι ήδη εμφανές το πλήγμα από το outsourcing νομικών συμβουλών προς Ινδία και Πακιστάν. Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη όμως, θα δεχτούν ανάλογο πλήγμα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και οι συγκεκριμένες χώρες εξαγωγής. Ανάλογο φαινόμενο έχει συμβεί στη φροντιστηριακή διδακτική μαθηματικών και άλλων μαθημάτων με τις πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
  • Ασφαλιστικές εταιρίες: 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως. Έχουμε τώρα ένα ατύχημα κάθε 100.000 χλμ. Με την αυτόνομη οδήγηση υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι θα πέσει αυτός ο δείκτης σε ένα ατύχημα κάθε 10 εκατομμύρια χλμ. Αυτό θα σώσει ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο. Οι εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων θα έχουν τεράστια προβλήματα επειδή χωρίς ατυχήματα, η ασφάλιση των αυτοκινήτων θα γίνει πολύ φθηνότερη. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ασφάλισης αυτοκινήτων θα δεχτεί το μεγαλύτερο ίσως οικονομικό πλήγμα.
  • Αποκέντρωση: Επειδή η τηλεργασία θα διευρυνθεί, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σε μεγάλη κλίμακα σε επαρχιακές πόλεις και χωριά. Μία σειρά αστικών επαγγελμάτων όπως τα εμπορικά φυσικά καταστήματα θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, καθώς τώρα επιβιώνουν απευθυνόμενα σε μεγάλες μάζες αστικής κατοίκησης. Τα ίδια καταστήματα αν μεταφερθούν σε επαρχιακές πόλεις δεν θα έχουν την ίδια πυκνότητα να απευθυνθούν και συνεπώς δεν θα είναι εύκολα βιώσιμα. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση των επιχειρήσεων τηλεπωλήσεων. Σε γενικές γραμμές, η τηλεργασία κατά κανόνα συνδυάζεται με υπηρεσίες e-shoping. Παρατηρούμε εδώ μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας τη συνεπακόλουθη μετακύλιση άλλων επαγγελμάτων.
  • Ιατρική Διάγνωση: Ο IBM Watson βοηθά ήδη τους γιατρούς να διαγνώσουν καρκίνο, με 4 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια. Μελετώνται ήδη συσκευές που λειτουργούν με το κινητό, οι οποίες θα λαμβάνουν τη σάρωση του αμφιβληστροειδούς, το δείγμα του αίματός καθώς και δείγμα εκπνεόμενου αέρα σε ειδικό εξάρτημα. Στη συνέχεια θα αναλύουν βιοδείκτες που θα εντοπίσουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια. Τεράστια επίπτωση στα διαγνωστικά κέντρα όσον αφορά απλές τουλάχιστον βιοεξετάσεις.
  • Τρισδιάστατη εκτύπωση: Η τιμή του φθηνότερου εκτυπωτή 3D μειώθηκε από $ 18.000 σε $ 400 μέσα σε 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγινε 100 φορές πιο γρήγορος. Όλες οι μεγάλες εταιρείες υποδημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει να παράγουν 3D παπούτσια εκτύπωσης. Σύντομα, τα νέα έξυπνα τηλέφωνα θα έχουν δυνατότητες 3D σάρωσης. Στη συνέχεια, θα μπορεί κάποιος να σαρώσει 3D τις πατούσες του και να εκτυπώσει τα τέλεια παπούτσια στο σπίτι. Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το 2030, το 10% όλων των προϊόντων που παράγονται θα έχουν εκτυπωθεί σε 3D. Αυτό σημαίνει τεράστια επίπτωση στο εμπόριο υποδημάτων (αρχικά αθλητικών), καθώς και στην υποδηματοποιία. Παράλληλα θα επιτελεστεί και πάλι μετακύλιση προς κλάδους τεχνολογίας.
  • Ταξιδιωτικοί πράκτορες: Ο ταξιδιωτικός πράκτορας μέχρι τώρα σε τι βοηθούσε έναν υποψήφιο ταξιδιώτη; Τον ρωτούσε που θέλει να ταξιδέψει και μετά φρόντιζε να του κλείσει τα εισιτήρια μετάβασης καθώς και κάποιο ξενοδοχείο διαμονής. Οι εποχές του κλεισίματος ταξιδιών άλλαξαν ανεπιστρεπτί. Αυτό που δεν έκανε σωστά ο ταξιδιωτικός πράκτορας το κάνει με πολύ καλλίτερο τρόπο η τεχνητή νοημοσύνη αφενός και οι ‘’GateKeepers” Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν τις βαθύτερες επιθυμίες σας. Γνωρίζουν πως να σας προτείνουν εμπειρίες ταξιδιών και γνωριμίας νέων τόπων που θα ταίριαζαν στο ιδιαίτερο ταπεραμέντο σας. Γνωρίζουν ότι σας αρέσουν τα μουσεία τεχνολογίας ή οι ιδιαίτεροι γευστικοί προορισμοί. Γνωρίζουν πως να σας προτείνουν γεύμα σε ένα απίθανοι ρεστοράν που μόνος σας θα ήταν αδύνατο να ανακαλύψετε. Οι Gate Keepers δεν είναι άλλοι από την Amazon, την Virgin, την Google, το AirBnB. Οι κολοσσοί αυτοί κάνουν καλύτερη δουλειά από ότι θα έκανε ο καλύτερος σύμβουλος ταξιδιών που απλά δεν υπάρχει! Αυτό σημαίνει, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός γεννάει υπηρεσίες που ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν με τους απλούς ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ο υποψήφιος ταξιδευτής δεν έχει παρά να αρχίσει να ψάχνει ταξίδια και να αποδέχεται την πολιτική cookies. Σύντομα ο Browser θα αρχίσει να του στέλνει προτάσεις για ταξίδια και εμπειρίες που και ο ίδιος δεν είχε καν φανταστεί. Μόνος του πλέον, χωρίς την ανάγκη του πράκτορα θα αρχίσει να κλείνει κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, επίσκεψη σε μουσεία και χώρους διασκέδασης που ικανοποιούν το δικό του γούστο, γευσιγνωστικές εμπειρίες σε εστιατόρια που κεντρίζουν την περιέργεια του, δρώμενα και δραστηριότητες τις οποίες θα διηγείται με θαυμασμό στην επιστροφή του.
  • Καταστήματα χωρίς πωλητές: Μετά την Google και την Amazon ( Amazon Go) ανοίγει στη Σουηδία το πρώτο κατάστημα χωρίς υπαλλήλους! (πηγή: Associated Press) Αφού έριξε στο πάτωμα αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν το τελευταίο του βάζο με παιδική τροφή, ο Robert Ilijason, ο οποίος ήταν τότε μόνος στο σπίτι με τον γιο του, δεν είχε άλλη επιλογή από το να κάνει μια βόλτα για να βρει ένα σουπερμάρκετ που ήταν ανοιχτό και να αγοράσει ένα καινούργιο. Αυτό δεν ήταν εύκολο έργο, καθώς τα καταστήματα κλείνουν νωρίς σε πολλές αγροτικές περιοχές, αφήνοντας τα άτομα που δεν έχουν πού να πάνε για να προμηθευτούν τα απαραίτητα της τελευταίας στιγμής αργά το βράδυ. Ο 39χρονος μπαμπάς/ειδικός πληροφορικής έχει έκτοτε ως αποστολή του να προσφέρει ευκολία σε όποιον βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση—γι’ αυτό άνοιξε το πρώτο 24ωρο, μη επανδρωμένο κατάστημα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο κατάστημα, χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας με το οποίο επίσης πληρώνετε στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, το κατάστημα διαθέτει έξι κάμερες παρακολούθησης που ελπίζουν να αποθαρρύνουν τους κλέφτες καταστημάτων και ειδοποιείται αυτόματα όταν η πόρτα μένει ανοιχτή για πολύ καιρό (πάνω από 8 δευτερόλεπτα) ή εάν κάποιος προσπαθήσει να μπει με τη βία.

Τα καταστήματα χωρίς υπαλλήλους θα λειτουργούν με χαμηλό κόστος σε εικοσιτετράωρη βάση και θα μετεξελιχθούν με την ίδια φιλοσοφία των ATM’s δηλαδή ψώνια οποιαδήποτε ώρα της ημέρας – οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχεδόν οι μισές από όλες τις τρέχουσες θέσεις εργασίας στην Αμερική συγκεκριμένα το 47% των εργασιών θα αντικατασταθούν από ρομποτοποιημένες διαδικασίες.

Προειδοποιήσεις όπως αυτή, σχετικά με το τέλος της εργασίας τείνουν να επικεντρώνονται στο μέρος του εκτοπισμού εργασιών και όχι στο δημιουργικό μέρος.


Αυτό που συνειδητοποιούμε όταν κοιτάμε τις παλιές φοβίες περί συρρίκνωσης της εργασίας, είναι ότι είναι πολύ εύκολο για εμάς να δούμε τις δουλειές να αντικαθίστανται από μηχανές ενώ αντιθέτως, είναι πολύ πιο δύσκολο να φανταστούμε τις δουλειές που αναδύονται. Η νέα τεχνολογία δημιουργεί θέσεις εργασίας με πολλούς τρόπους οι οποίοι δύσκολα φαίνονται. Υπάρχουν οι άμεσες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους που σχεδιάζουν και διατηρούν την τεχνολογία ( Νο 1 στο info-διάγραμμα ) και μερικές φορές νέες αγορές και διαδικασίες παραγωγής που βασίζονται στη νέα τεχνολογία.

Το μέρος που τείνουμε να ξεχνάμε είναι η έμμεση επίδραση του των τεχνολογικών καινοτομιών. Με άλλα λόγια, στο παρακάτω info-γράφημα, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στο πάνω μέρος με τις χαμένες θέσεις και θεωρούμε ότι αυτές αντικαθίστανται μερικώς μόνο από θέσεις τεχνικής υποστήριξης και αυτό είναι όλο! Έτσι, βρίσκουμε το συνολικό ισοζύγιο αρνητικό. Την άποψη αυτή έχουν συνήθως οι μελέτες, η ειδησεογραφία, η μικροοικονομική εκτίμηση κ.α.

Όμως, ας δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η υψηλή παραγωγικότητα με τις αυτοματοποιημένες εργασίες καθώς και η μείωση κόστους παραγωγής επιτρέπει στις εταιρίες – παραγωγούς να διαθέτουν φθηνότερα τα προϊόντα τους στην αγορά. Δεν έχετε παρά να αναλογιστείτε πόσο δύσκολο ήταν να αγοραστεί από μία ελληνική οικογένεια ένα αυτοκίνητο στη δεκαετία ΄60, μία τηλεόραση στις αρχές ΄70, ένας προσωπικός υπολογιστής στη δεκαετία ΄80, και συνεχίζοντας στις ημέρες μας, πόσο εύκολη θα είναι η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε 10 χρόνια σε σχέση με σήμερα; (Τεχνικές μελέτες δείχνουν ότι θα πωλείται πολύ φθηνότερα από τα σημερινά θερμικά αυτοκίνητα). Στα εργοστάσια κατασκευής επί παραδείγματι αυτών των προϊόντων έχει επέλθει πλήρης αυτοματοποίηση με ευρεία εκτόπιση του ανθρώπινου παράγοντα. Έτσι υπάρχει υψηλή παραγωγικότητα και μείωση τιμών. Είναι εμφανείς οι θέσεις που χάνονται καθώς και οι νέες θέσεις ( Νο 1 στο info-διάγραμμα ) που δημιουργούνται σε πρώτο επίπεδο. Χάνονται θέσεις εργατών και δημιουργούνται κάποιες θέσεις τεχνικής υποστήριξης.

Όμως, σε όλες τις μελέτες αγνοείται πλήρως το κάτω μέρος του info-γραφήματος:

  1. Με την εξοικονόμηση από την αυτοματοποίηση, οι εταιρίες επενδύουν και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες όχι μόνο με βάση το κέρδος αλλά και τον ανταγωνισμό.
  2. Με την ευρεία διάθεση και κατανάλωση αγαθών πολλαπλασιάζονται οι συναφείς επαγγελματίες υποστήριξης, όπως ηλεκτρονικοί τεχνικοί,μηχανικοί αυτοκινήτων, έμπορες κ.α. ( Νο 2 στο info-διάγραμμα )
  3. Με τη διάθεση σε χαμηλότερο κόστος, οι καταναλωτές μπορούν να καταναλώσουν και άλλα – διαφορετικά προϊόντα, τα οποία με τη σειρά τους ευνοούν τους σχετικούς επαγγελματίες. ( Νο 3 στο info-διάγραμμα )

Με την εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση κόστους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις οικονομίες για να αγοράσουμε άλλα προϊόντα. Ίσως πηγαίνουμε σε περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις ή έξω για δείπνο πιο συχνά. Ίσως έχουμε καλύτερη δυνατότητα για παιδικό σταθμό ή για υπηρεσίες baby sitting. Αυτή η διαδικασία είναι ο τρόπος με τον οποίο το βιοτικό μας επίπεδο έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.


Η ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται; Μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία και στην 4η βιομηχανική επανάσταση;

Όπως εκτέθηκε ανωτέρω, οι μελέτες πρόβλεψης της ανεργίας, δεν λαμβάνουν υπόψη την μετάθεση των επαγγελμάτων σε άλλους τομείς. Η ανθρώπινη εργασία μοιάζει με ένα ον το οποίο μεταλλάσσεται αλλάζοντας μορφές καθώς εξαφανίζεται σε έναν κύκλο και εμφανίζεται σε κάποιον άλλο ενισχυμένο. Οι τεχνολόγοι και οι φουτουριστές δεν αρνούνται ότι αυτό ισχύει ιστορικά. Αλλά αναρωτιούνται αν η ιστορία είναι ένας καλός οδηγός για το τι να έρθει, δηλαδή αναρωτιούνται αν αυτό θα επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο.

Το παραπάνω διάγραμμα μας δείχνει την εξέλιξη των επεξεργαστών τωνηλεκτρονικών υπολογιστών με την πάροδο του χρόνου. Είναι αρκετά εντυπωσιακός ο αριθμός των τρανζίστορ καθώς ακολουθούν τον νόμο του Moore: ‘’Κάθε 18 μήνες η υπολογιστική ισχύς διπλασιάζεται’’.


Η εκθετική αύξηση του πληθυσμού προσομοιάζεται με την εκθετική αύξηση της τεχνολογίας. Το πλήθος των κατοίκων της Γης αυξάνεται εκθετικά, το πλήθος των εργαζομένων αυξάνεται εκθετικά, το πλήθος των τρανζίστορ της υπολογιστικής δύναμης ομοίως αυξάνεται εκθετικά.

Έτσι, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της πρόβλεψης, καθώς το ανθρώπινο μυαλό κάνει καλές προβλέψεις για μεγέθη που αυξάνονται γραμμικά και όχι εκθετικά. Αυτό μοιάζει με το εξής παράδειγμα: Διασχίζουμε έναν δρόμο από σημείο που δεν υπάρχει διάβαση πεζών. Βλέπουμε από μακριά να έρχεται ένα αυτοκίνητο και εκτιμούμε πότε θα φτάσει και αν υπάρχει επαρκής χρόνος για να περάσουμε απέναντι. Αν όμως το αυτοκίνητο επιταχύνεται, τότε κάνουμε λάθος εκτίμηση και το αυτοκίνητο έχει φτάσει σε εμάς πριν την προβλεπόμενη στιγμή. Όταν κάποτε δημοσιογράφοι ρώτησαν τον αυτοκινητοβιομήχανο Henry Ford γιατί δεν ρωτούσε ποτέ τους πελάτες του, αυτός απάντησε: Γιατί αν τους ρωτήσω θα μου απαντήσουν ότι θέλουν ένα πιο γρήγορο άλογο! Με άλλα λόγια, οι πελάτες σκέπτονταν γραμμικά με βάση τα δεδομένα που γνώριζαν και όχι εκθετικά όπως ο Henry Ford! Τα άλματα της τεχνολογίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτα όπως για παράδειγμα η τεχνολογική ανατροπή που προήλθε από τις φορητές συσκευές. Ο αρχιμηχανικός της Google, Ray Kurzweil, έχει πετύχει προβλέψεις της τάξης του 86%. Αυτό σημαίνει ότι οι από 30ετίας προβλέψεις του επαληθεύτηκαν σε ποσοστό 86%!

Ποιες είναι όμως οι πιο πρόσφατες προβλέψεις του Ray Kurzweil;

Μέχρι το 2030, η εικονική πραγματικότητα θα αρχίσει να αισθάνεται 100% πραγματική. Θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε το μυαλό και τη συνείδησή μας στο cloud, μέχρι το τέλος της δεκαετίας 2020!!! Αυτό θα σημαίνει, ότι οι απόγονοί σας θα μιλούν μαζί σας αφού θα έχετε πεθάνει, μιας και θα απαντώνται ερωτήματά τους με τον ίδιο τρόπο που θα απαντούσατε εσείς!!!

Μέχρι το 2040, η μη βιολογική νοημοσύνη θα είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ικανή από τη βιολογική νοημοσύνη.

Μέχρι το 2045, θα πολλαπλασιάσουμε τη νοημοσύνη μας ένα δισεκατομμύριο φορές, συνδεόμενοι ασύρματα με ένα συνθετικό neocortex (Νεοφλοιός) στο cloud. Ήδη, το κινητό μας είναι ένα interface μεταξύ ημών και του cloud!

Με ποια λογική, ενώ σκεπτόμαστε γραμμικά, μπορούμε να προβλέψουμε εξελίξεις επαγγελμάτων στο μέλλον;

Δεν έχουμε, παρά να αναζητήσουμε επαγγέλματα της κατηγορίας 1 του παραπάνω info-γραφήματος, δηλαδή τους προμηθευτές, τεχνικοί υποστήριξης, τεχνολόγοι και Επιστήμονες υπηρεσιών μετασχηματισμού.

Μεταφρασεολογία, Υπολογιστική γλωσσολογία, Ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, Πολιτική διαδικτύου, Νομολογία διαδικτύου, Βιοηθική, Διαχείριση πληροφοριών, Αρχειονομία, Big Data, Τεχνολογία συστημάτων αυτοματισμού και ρομποτικής, Ιατρική πληροφορική, Βιοϊατρική πληροφορική, Τεχνολογία ευφυών περιβαλλόντων, Μηχανοτρονική, Νευροεπιστήμες, Τεχνολογία Lasers, Τηλεματική, Ανάλυση συστημάτων, Ανάλυση Big Data, Νανοτεχνολογία, Νανοηλεκτρονική, Γεωπληροφορική, Τεχνητή νοημοσύνη και συστήματα ελέγχου, Ανάπτυξη Εφαρμογών Κινητής Τηλεφωνίας, Ανάλυση Επιχειρησιακών Αναγκών και Διαδικασιών, Μηχανική Δικτύων, Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ποια είναι τα επαγγέλματα τα πλέον επιρρεπή σε ψηφιακό μετασχηματισμό;

Προφανώς θα πρέπει να αναζητήσουμε εκείνα τα επαγγέλματα με τυποποιημένες μηχανιστικές διαδικασίες. Δηλαδή τα επαγγέλματα, τα οποία δεν βασίζονται στην έμπνευση και στη φαντασία αλλά σε τυποποιημένες ακολουθίες.

Λογιστική, Οδήγηση οχημάτων, Μετάφραση, Εκπαίδευση ξένων γλωσσών, Εκπαίδευση τριτοβάθμια, Χρηματοοικονομική, Αναλογιστική, Τουριστική διαχείριση, Διαχείριση τουριστικών ταξιδιών, Διαχείριση τουριστικών καταλυμάτων και μονάδων φιλοξενίας, Διαχείριση ναύλων, Συμβουλευτική νομολογίας, Συμβουλευτική ψυχολογίας, Συμβουλευτική επενδύσεων.

Αν είμασταν αγρότες το έτος 1900 και οι οικονομολόγοι του 21ου αιώνα, τηλεμεταφέρονταν στο χωράφι μας και μας έλεγαν:

-Τα επόμενα 100 χρόνια, η γεωργική απασχόληση θα μειωθεί από το 40% του συνόλου των θέσεων εργασίας στο 4% μόνο και μόνο λόγω τεχνολογικού μετασχηματισμού. Τι νομίζετε ότι θα κάνει το υπόλοιπο 36% των εργαζομένων;

Δεν θα λέγαμε:

– Θα μπορούμε να γίνουμε τεχνολόγοι ιατρικών οργάνων, ασφαλιστικοί αναλογιστές, αναλυτές συστημάτων, συγκοινωνιολόγοι, προγραμματιστές, στατιστικολόγοι, επικοινωνιολόγοι, ενεργειακοί μελετητές και μερικές χιλιάδες επαγγελμάτων που αναπτύχθηκαν λόγω της μείωσης κόστους παραγωγής και ανόδου του βιοτικού επιπέδου!

*Ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης είναι συμβούλος σπουδών και καριέρας, και συνεργάτης των Φροντιστηρίων Παπαδέα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα