Το “χακάρισμα” προϋπήρχε του ίντερνετ και άλλα 7 πράγματα που μάθαμε στο Next της Kaspersky Lab

Το “χακάρισμα” προϋπήρχε του ίντερνετ και άλλα 7 πράγματα που μάθαμε στο Next της Kaspersky Lab

Στην ημερίδα Next που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο από την Kaspersky Lab παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις (και όχι μόνο) στον χώρο της ψηφιακής ασφάλειας

Πόσο ασφαλές είναι ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη και πόσο ασφαλή (θα) είναι τα σπίτια μας με την πληθώρα διασυνδεμένων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών; Ποιοί και γιατί ξεκίνησαν να “χακάρουν” πίσω στην δεκαετία του ’70 όταν ακόμη δεν υπήρχε ίντερνετ; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, και όχι μόνο, δόθηκαν στην ημερίδα Next, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Δουβλίνο με πρωτοβουλία της Kaspersky Lab. Το NEWS 24/7 την παρακολούθησε και σας μεταφέρει τα σημαντικότερα συμπεράσματα.

1. Το blockchain ψηφιοποιεί την δημοκρατία

Μπορεί να έχουμε συνδέσει την τεχνολογία του blockchain να την έχουμε συνδέσει με το bitcoin τα ψηφιακά νομίσματα αλλά και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές όμως οι συμμετέχοντες στο πρώτο πάνελ του Next μας παρουσίασαν μία ακόμη διάσταση που μπορεί να έχει τεχνολογική αλυσίδα καταχωρήσεων. Χάρη στην φύση του δίνει την δυνατότητα ασφαλούς και αδιάβλητης διαδικασίας για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Συγκεκριμένα με την διαδικασία που ακολουθείται όλα τα δεδομένα της ψηφοφορίας αποθηκεύονται όχι σε servers αλλά σε information blocks στους υπολογιστές όλων των συμμετεχόντων που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Για να αλλοιώσει ή να διαγράψει τα στοιχεία ένας χάκερ θα πρέπει να παραβιάσει όλους τους υπολογιστές και να αποκτήσει πρόσβαση στα μεμονωμένα σύνολα δεδομένων.

2. Ξέρουν οι αγρότες από blockchain;

Μπορεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία να μην το γνωρίζουν και να υποθέτουν με βάση το “block” ότι πρόκειται για κάποιο καινούργιο γεωργικό φάρμακο όμως έχει μπει “θεραπευτικά” στην ζωή κάποιων γεωργών στην Βρετανία. Όπως εξήγησε στο ίδιο πάνελ η Geneviere Leveile, δημιουργός και CEO του mobile app Agriledger, η εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain δίνει την δυνατότητα στους αγρότες που την χρησιμοποιούν να αποφεύγουν τους μεσάζοντες στην εφοδιαστική αλυσίδα προς το τελικό σημείο πώλησης και να επιτυγχάνουν μία δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους.

3. π.Ι. (προ Ιντερνετ) χακάρισμα

Υπήρχε, αλλά ποιοι το έκαναν και γιατί; Όπως εξήγησαν οι δύο showman των Kaspersky Lab Marco Preuss και David Jacoby το χακάρισμα πηγαίνει πίσω στην δεκαετία του ’70 όταν το μόνο δίκτυο επικοινωνίας ήταν αυτό των τηλεφώνων. Πέρα από το να καταφέρουν να μπουν στα δίκτυα και να καταφέρουν να κάνουν δωρεάν κλήσεις, αποσπούσαν πληροφορίες για τον κάθε αριθμό (π.χ. αν είναι τηλεφωνική σύνδεση ή fax) και εμπορεύονταν τις πληροφορίες.

4. Τι είχες Γιάννη…

Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά τα πλέον κοινά προβλήματα ασφαλείας σήμερα παραμένουν τα ίδια με αυτά που ήταν τριάντα ή σαράντα χρόνια πίσω. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χάκερ χρησιμοποιούσαν (και χρησιμοποιούν) στις προσπάθειες τους προεπιλεγμένα ονόματα και κωδικούς πρόσβασης καθώς οι περισσότεροι χρήστες είναι αρκετά προβλέψιμοι.

Οι ομιλητές έκαναν εκτενή αναφορά για το πως πρέπει να αποκτήσουμε πλέον παιδεία ψηφιακής ασφάλειας και αν γίνεται αυτή να ενταχθεί ακόμη και στο σύστημα παιδείας.

 

5. Ο τομέας υγείας στο στόχαστρο

Ιατρικό λάθος ή κάτι άλλο; Και εάν έναν χάκερ μπόρεσε να παρεισφήσει στο δίκτυο ενός νοσοκομείου και να διακόψει την φροντίδα που δέχονταν ένας διασωληνομένος ασθενής; Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όπως εξήγησε ο ερευνητής ασφαλείας της Kaspersy Lab, Denis Markushin, οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχεται ο ηλεκτρονικός ιατρικός εξοπλισμός έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται ραγδαία αύξηση τα  επόμενα.

Σε ερώτηση του NEWS 24/7 για το εάν μπορεί να προσδιορισθεί ο μέγεθος του ιατρικού εξοπλισμού που δεν προστατεύεται ο Denis Markushin ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιθέσεις αυξάνονται καθώς αναπτύσσεται ραγδαία και ο τομέας των διασυνδεμένων συσκευών στα νοσοκομεία.

6. Ο Άρης μπορεί να περιμένει

Η Ciarra Cocchiara έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα στην έρημο της Γιούτα για να διαπιστώσει και να τσεκάρει θέματα ασφαλείας που θα μπορούσαν να προκύψουν στην καθημερινή ζωή στο πλανήτη Άρη. Η ερευνήτρια του EUMETSAT ανέφερε στο κοινό λεπτομέρειες για το πως από κοινού NASA και Space x δουλεύουν για να βρουν λύσεις στο πως μπορεί ο χρόνος του ταξιδιού από έναν χρόνο στον ένα μήνα. Ακόμη και αν βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα παραμένει ακόμη άλυτο το θέμα της επιστροφής από τον κόκκινο πλανήτη.

7. Το διάστημα έχει ήδη χακαριστεί

Το οικιακό ίντερνετ είναι συνήθως αργό και ο χάκερ κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πιαστεί στα πράσα να τον συλλάβουν και να του κατασχέσουν τον εξοπλισμό. Για αυτόν τον λόγο δεν είναι λίγοι οι “προχωρημένοι” χάκερς  οι οποίοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τους δορυφόρους για να κάνουν την δουλειά τους.

 

8. Το έξυπνο σπίτι σου πάλι (ίσως) όχι

Μια πρώτη γεύση το πόσο εύκολο είναι να σε “χακάρουν” είχαν πάρει οι πρώτοι νέοι γονείς οι οποίοι είχαν βάλει πριν απο δεκαετίες τα πρώτα συστήματα ενδοεπικοινωνίας με τα βρεφικά δωμάτια. Πλέον που το IoT δεν μας χτυπάει απλά την πόρτα άλλα έχει μπει στα σπίτια μας καθώς όλο και περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές διασυνδέονται και άρα γίνονται δούρειοι ίπποι για την ασφάλεια του σπιτιού θα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Οι ομιλητές του Next απέδειξαν πως με ένα απλό Raspberry Pi μπορεί να δημιουργηθεί ένα οικιακό δίκτυο ΙοΤ με απλούς κανόνες αποκατάστασης και παρακολούθησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα