Αυτή είναι η επένδυση που θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας – Το πρώτο Banyan Tree στην Ευρώπη

Αυτή είναι η επένδυση που θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας – Το πρώτο Banyan Tree στην Ευρώπη

Περί τα 182 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η ανάπτυξη του πρώτου θερέτρου της Banyan Tree στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, απέναντι από τη Λευκάδα και αναμένεται να ανοίξει το 2026.

Τα εντυπωσιακά σχέδια της μεγάλης τουριστικής επένδυσης Varko Bay, που σχεδιάζεται στην ακτή της Αιτωλοακαρνανίας, ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ, με πολλά μοναδικά στοιχεία και προοπτικές παρουσίασαν επίσημα οι ολλανδοί επενδυτές.

Με μέτωπο στο Ιόνιο Πέλαγος, στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, απέναντι από το νησί της Λευκάδας του Σκορπιού, η εταιρεία επενδύσεων RND Investments με έδρα το Βέλγιο, πρόκειται να υλοποιήσει το έργο Varko Bay.

Το project περιλαμβάνει ξενοδοχείο με 116 πολυτελείς βίλες και 45 branded κατοικίες. Θα διαθέτει τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων. Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε 181.000 τ.μ. με θέα στον κόλπο του Βαρκού και με παραλιακό μέτωπο 1,9 χλμ. και αμμώδεις παραλίες. Σημειώνεται ότι προβλέπεται μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,15 και μέγιστη κάλυψη 20%.

Ντεμπούτο για τη Banyan Tree στην Ευρώπη σε συνεργασία με την Accor

Τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των βιλών, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση, θα έχει η διεθνούς φήμης πολυτελής αλυσίδα Banyan Tree, η οποία κάνει με αυτό το έργο το ντεμπούτο της στην Ευρώπη. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το νέο πολυτελές θέρετρο της Αιτωλοακαρνανίας είναι το αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της Banyan Tree και του γαλλικού ομίλου φιλοξενίας Accor. Ο Όμιλος Banyan Tree λειτουργεί πάνω από 60 ξενοδοχεία παγκοσμίως, με πλάνα για περισσότερα από 50 έργα έως το 2025.

«Μας μάγεψε η περιοχή»

Ο ολλανδός επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας κ. Leon van der Heiden, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate, κατά την παρουσίαση της επένδυσης εξήγησε ότι γνώρισε την περιοχή σε επίσκεψη του στη χώρα μας το 2016, όπου και μαγεύτηκε από τα φυσικά χαρακτηριστικά και την ομορφιά της. Μιλώντας για επένδυση τόνισε ότι παρόλη τη γραφειοκρατία, η υποστήριξη τόσο του τοπικού Δήμου, όσο και της κυβέρνησης ήταν μεγάλη.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Γιώργος Αποστολάκης, που ήταν παρόν στην παρουσίαση, δήλωσε ότι η νέα αυτή επένδυση την οποία στηρίζει ο Δήμος, δεν θα βοηθήσει απλά τον τόπο, με τις θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία του. «Το Varko Bay δίνει έμφαση στην βιωσιμότητα που είναι εθνικός μας στόχος για τον μετασχηματισμό του τουριστικού μοντέλου της χώρας μας».

Ο κ. Heiden σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Varko Bay στοχεύει στο να μετατρέψει την άγνωστη μέχρι σήμερα περιοχή, σε ένα σύγχρονο τουριστικό προορισμό, ο οποίος θα ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και υπηρεσιών. «Πρόκειται για ένα μοναδικό, πολυτελές θέρετρο, το οποίο και θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της Banyan Tree στην Ευρώπη. Αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τόσο εκείνους που ακολουθούν το brand του ομίλου της Banyan, όσο και αυτούς που ανήκουν στο δίκτυο της Accor, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο».

Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Για την αρχιτεκτονική, τις βιώσιμες πρακτικές και τις υποδομές του νέου θερέτρου μίλησε η κα. Ρία Βογιατζή επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Elastic Architects, που έχει αναλάβει όλο το σχεδιασμό. Όπως εξήγησε τόσο οι επενδυτές όσο και η Banyan επέλεξαν ένα ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο, για τον όλο σχεδιασμό.

«Θεωρούμε ότι αυτή η επιλογή είναι σημαντική. Στα σχέδια υπάρχει μια «γλυπτική» διάθεση, καθώς το θέρετρο μοιάζει με ένα γλυπτό εναρμονισμένο σε αυτό το τοπίο. Δημιουργήσαμε ένα έργο που βασίζεται στις εμπειρίες και θα αποτελέσει το πρώτο campus resort στην Ευρώπη. Η ποιότητα και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον ήταν οι βασικοί γνώμονες των αρχιτεκτονικών σχεδίων», τόνισε η κα. Βογιατζή.

Το θέρετρο θα αποκτήσει πιστοποίηση LEED® (Green building program) με την RND Investments να επιδιώκει η ανάπτυξη να είναι η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα που θα αποκτήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LEED® Gold. Ένα μεγάλο τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας του θέρετρου, που τοποθετείται στο 16% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων, θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργεια. Μάλιστα ποσοστό μέχρι του 70% του ανακυκλώσιμου νερού που θα προέρχεται από grey water θα χρησιμοποιείται στην άρδευση, ενώ το βρόχινο νερό θα συλλέγεται.

Οι πράσινες οροφές που θα αυξάνουν τους διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους, θα μειώνουν έως κατά 30% τις απαιτήσεις για ψύξη. Σημειώνεται ότι το 55% του θέρετρου θα είναι δίχως δόμηση, ενώ στη δομημένη επιφάνεια θα υπάρχουν εκατοντάδες δέντρα.

Πότε θα ανοίξει το Varko Bay

Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να αρχίσουν φέτος, ή στις αρχές του 2024, ενώ η επιδιωκόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του θέρετρου είναι ο Απρίλιος του 2026. Εκτός από τις 280 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία του θέρετρου, θα δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την ανάγκη για τοπικές υπηρεσίες και προϊόντα.

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) του Varko Bay εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2020, με το έργο να έχει ενταχθεί στο Καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων. Οι μελέτες του έργου (αρχιτεκτονικές, δομικές, γεωτεχνικές, τοπίου) έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2023, σε συνέχεια της έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ τον Ιανουάριο του 2021.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα