Ελλείψεις προσωπικού και ακυρώσεις πτήσεων απειλούν τον τουρισμό της Ευρώπης – Λείπουν 1,2 εκατ. εργαζόμενοι

Ελλείψεις προσωπικού και ακυρώσεις πτήσεων απειλούν τον τουρισμό της Ευρώπης – Λείπουν 1,2 εκατ. εργαζόμενοι
Εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο Getty Images

Το απότομο σταμάτημα των κρατήσεων τελευταίας στιγμής αλλά και οι άπειρες κενές θέσεις εργασίας ίσως επιβραδύνουν τη φόρα του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις των πτήσεων, προκάλεσαν απότομη πτώση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που οι τουριστικές επιχειρήσεις στην γηραιά ήπειρο αναζητούν 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους.

Εντυπωσιακή είναι η πτώση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής ως αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στον κλάδο των αερομεταφορών. Σύμφωνα με έρευνα της ForwardKeys που παρακολουθεί τα στοιχεία των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, έχει επιδεινωθεί ταχύτατα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις της τελευταίας στιγμής για αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια του Λονδίνου προς την Ευρώπη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου μειώθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Σε χειρότερη ακόμα θέση από τα αεροδρόμια του Λονδίνου, είναι αυτό του Άμστερνταμ, το οποίο σημείωσε πτώση 59%, στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, σε σχέση με την ίδια περίοδο του ’19. Ως γνωστόν τα δύο κύρια αεροδρόμια των πόλεων, το Schiphol του Άμστερνταμ, όπως και το Χίθροου, έχουν επιβάλει ανώτατο όριο χωρητικότητας ενώ αγωνίζονται να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.

Λείπουν 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι από τον τουρισμό

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών προειδοποιούν πλέον ότι η ανάκαμψη του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού θα μπορούσε να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο εάν παραμείνουν ακάλυπτες οι σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην πρόσφατη ανάλυση του για τον κλάδο, το WTTC καλεί για επείγουσα δράση προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο τομέας ταξιδιών και τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ υπέστη απώλεια σχεδόν 1,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Το 2021, όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών βελτιώθηκε, η άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία της ΕΕ ανέκαμψε κατά 30,4% και αναπλήρωσε 571.000 θέσεις εργασίας.

Φέτος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο προβλέπει ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα συνεχίσει να επιταχύνεται και θα φτάσει σχεδόν τα προ-πανδημικά επίπεδα με αναμενόμενη αύξηση 32,9% στην άμεση συνεισφορά του στην οικονομία της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του WTTC Julia Simpson «Η Ευρώπη έδειξε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις το 2021, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να καθυστερήσει αυτή την τάση και να ασκήσει επιπλέον πίεση σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο τομέα. Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενωθούν για να παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες σε άτομα που αναζητούν τις μεγάλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει ο ταξιδιωτικός τομέας».

Τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι ο μεγάλος χαμένος

Σχεδόν μία στις τρεις κενές θέσεις στον κλάδο των ταξιδιωτικών γραφείο είναι αυτή τη στιγμή κενή, με τις επιχειρήσεις αυτού του είδους να έχουν υποστεί τελικά το μεγαλύτερο χτύπημα έλλειψης προσωπικού. Στις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα οι κενές θέσεις εργασίας φτάνουν τα ποσοστά του 21% και 22% αντίστοιχα.

Το WTTC προτείνει κάποια μέτρα και λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανάμεσα τους τη διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού εντός και εκτός συνόρων, την ενεργοποίηση ευέλικτης και εξ αποστάσεως εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα