Η Ελλάδα 4η στην Ευρώπη στη ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η Ελλάδα 4η στην Ευρώπη στη ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης
Πλάκα Getty Images/iStockphoto

Η έρευνα της AirDNA έδειξε ότι παρά τη στασιμότητα της προσφοράς σε καταλύματα τύπου AirBnB, οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν στη χώρα μας.

Πολύ ισχυρή είναι η ζήτηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, η οποία βρέθηκε στην 4η θέση ανάμεσα στις 20 ευρωπαϊκές χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2022. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή με τη μέθοδο του AirBnB ενοικιάζονται περίπου 105.000 σπίτια, διαμερίσματα και άλλου είδους καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, αριθμός όμως που αλλάζει λόγω της έντονης εποχικότητας, παρέμεινε όμως σχεδόν ίδιος με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται η AirDNA και προέρχονται από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικίασης, στη χώρα μας το 2022 πραγματοποιήθηκαν πάνω 11,5 εκατ. διανυκτερεύσεις, αυξημένες κατά 56,8% σε σχέση με το 2021 και 19% σε σύγκριση με το 2019. Οι πληρότητες των καταλυμάτων στην Ελλάδα επίσης κατέγραψαν άνοδο κατά 5% σε σχέση με 2021 και 2019, ακόλουθο της έντονης ζήτησης και της στασιμότητας της προσφοράς και ανήλθαν σε 55,3%.

Αναφορικά με τη μέση τιμή δωματίου, η έρευνα μεν δείχνει ότι στη χώρα μας ήταν 193 ευρώ την καλοκαιρινή τουλάχιστον περίοδο, στοιχείο όμως όχι σωστό, αφού δεν κατηγοριοποιούνται τα καταλύματα τόσο σε μέγεθος, όσο και σε κατηγορίες, προορισμούς, κλπ.

Πώς κινείται η Ευρωπαϊκή αγορά

Το 2022, η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κινήθηκε έντονα ανοδικά. Συνολικά το 2022 στην Ευρώπη έγιναν 355 εκατ. διανυκτερεύσεις, 2,9% πάνω από το 2019, ενώ και τα έσοδα κατέγραψαν ρεκόρ με περισσότερα από 55 δισ. δολάρια.

Η Ουγγαρία ήταν η χώρα με την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 62,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2021, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία 60,2%, τη Νορβηγία και την Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της ζήτησης για αυτού του είδους τα καταλύματα, κατά 26,4% σε σύγκριση με το 2021 και 10,2% σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον, σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι μέσες ημερήσιες τιμές, με ποσοστά 16,6% υψηλότερα από το 2021.

Αυτή η άνοδος της ζήτησης και των μέσων ημερήσιων τιμών οδήγησε σε συνολική αύξηση των εσόδων για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Τον τελευταίο μήνα του έτους, η ήπειρος παρήγαγε περισσότερα από 4,1 δισ. δολάρια, τα οποία ήταν 38,5% υψηλότερα από το 2021 και 47,4% υψηλότερα από το 2019. Οι επιδόσεις αυτές σε ζήτηση, μέση τιμή, εσόδων και πληροτήτων και παρά τις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος, ο πληθωρισμός και γενικότερα η οικονομική κατάσταση, δείχνουν την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι μικρότερες και πιο προσιτές μονάδες οδήγησαν στην αύξηση του ποσοστού πληρότητας

Η έρευνα της AirDNA δείχνει ότι συγκρίνοντας την απόδοση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη από το 2021 έως το 2022, αποδεικνύεται ότι οι καταναλωτές προτιμούν μονάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγούν στην αύξηση της πληρότητας.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες τάσεις στην αγορά είναι η ανάπτυξη των κοινόχρηστων δωματίων. Από τους τρεις τύπους καταχώρισης (ολόκληρο σπίτι/διαμέρισμα, ιδιωτικό δωμάτιο, κοινόχρηστο δωμάτιο), τα κοινόχρηστα δωμάτια σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας το 2022, κατά 18,4% σε ετήσια βάση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ιδιωτικά δωμάτια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 15,6%, και τα ολόκληρα σπίτια/διαμερίσματα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 9,4%. Η αύξηση των κοινόχρηστων δωματίων μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για πιο προσιτές επιλογές για τους ταξιδιώτες.

Μια άλλη τάση που εμφανίστηκε είναι η αύξηση της πληρότητας στις καταχωρήσεις διαμερισμάτων. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα που επέτρεπαν τα κατοικίδια παρουσίασαν αύξηση της πληρότητας κατά 9,2%, ενώ τα ακίνητα που δεν επέτρεπαν τα κατοικίδια αυξήθηκαν κατά 10,4%.

Τα πρώτα μηνύματα για το 2023

Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή τους επόμενους έξι μήνες, με τη ζήτηση για κρατήσεις να αυξάνεται κατά 25,9% πάνω από τα στοιχεία του 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα