Πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να εκπαιδεύει τους πιλότους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να εκπαιδεύει τους πιλότους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Το πρώτο σύγχρονο κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων στην Ελλάδα ξεκινά τη λειτουργία του στο τέλος του 2023 από την AEGEAN και την CAE.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο σύγχρονο κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων στην Ελλάδα, μια συνεργασία της AEGEAN με την CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, μια επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ, που έχει ως στόχο τη δημιουργία του πιο σύγχρονου και ολοκληρωμένου κέντρου εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η AEGEAN έχει ήδη ανακοινώσει την εν λόγω επένδυση για τη δημιουργία του πρώτου Σύγχρονου Οικοσυστήματος Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα από το τέλος του προηγούμενου έτους, για να προχωρήσει λίγους μήνες αργότερα στη συνεργασία υπό τη μορφή κοινοπραξίας (Joint Venture), με την CAE. Στην πλήρη ανάπτυξη του το κέντρο θα μπορεί να εκπαιδεύει πάνω από 3.500 πιλότους το χρόνο, με το 60% από αυτούς να προέρχονται από τρίτες εταιρείες, χώρες.

Οι πιλότοι της AEGEAN οι πρώτοι που θα εκπαιδεύονται στη χώρα μας

Το εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN, συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ. δημιουργείται στο αεροδρόμιο της Αθήνας και θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της αεροπορικής εταιρείας. Στην πλήρη ανάπτυξη του, θα έχει χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο ανάπτυξης του κέντρου, όπου θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Κατά την ολοκλήρωση του, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι για τη λειτουργία του το κέντρο θα καταναλώνει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

Σήμερα, οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους προσομοιωτές και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται. Έως το τέλος του χρόνου το κέντρο προσομοιωτών πτήσεων αναμένεται να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του ενώ σταδιακά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται και άλλοι προσομοιωτές.

Το NEWS 24/7 στη Μαδρίτη

Δημοσιογράφοι από όλη τη χώρα ταξίδεψαν στη Μαδρίτη της Ισπανίας, όπου η CAE λειτουργεί το «αρχηγείο» της, ένα εκπαιδευτικό κέντρο που εκπαιδεύει πάνω από 5.000 πιλότους και χιλιάδες πληρωμάτων, κάθε χρόνο. Το NEWS 24/7 είχε την ευκαιρία να δει την τεχνολογία αλλά και την εκπαιδευτική εμπειρία που θα παρέχεται στο νέο κέντρο της AEGEAN και της CAE στην Αθήνα σε λίγους μήνες. Κατά την ξενάγηση στους χώρους, ζήσαμε μια πραγματική εμπειρία προσομοίωσης πτήσης “πιλοτάρωντας” έναν από τους προσομοιωτές του κέντρου, για αεροσκάφη τύπου Boeing 787 Dreamliner, ενώ παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε ενεργά και σε ασκήσεις εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN-CAE, αλλάζει ουσιαστικά και ριζικά το «αεροπορικό τοπίο» της χώρας, καθώς η Ελλάδα πλέον τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών, εκπαιδεύοντας τους πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος. Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της.

Ξένοι πιλότοι θα εκπαιδεύονται στην Ελλάδα

Η εκπαιδευτική δυναμικότητα του νέου κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

AEGEAN και CAE, ενώνοντας δυνάμεις, τεχνογνωσία, αλλά και κοινές αξίες, στοχεύουν στον να δημιουργήσουν το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο κέντρο στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα