Τουριστικές βίλες: Γιατί “φυτρώνουν σαν μανιτάρια” στην Ελλάδα

Τουριστικές βίλες: Γιατί “φυτρώνουν σαν μανιτάρια” στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου iStock

Μεγάλη δυναμική και ζήτηση καταγράφει η αγορά των βιλών στη χώρα μας, με όλο και περισσότερους τουρίστες να τις προτιμούν για τη διαμονή τους.

Την προτίμηση όλο και περισσότερων ξένων τουριστών κερδίζουν οι βίλες, μια τάση που ισχύει παγκοσμίως και που φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλη δυναμική στη χώρα μας. Τα ακριβή στοιχεία δεν είναι γνωστά, καθώς οι βίλες ενοικιάζονται με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου AirBnB) και δεν διαχωρίζονται από τα άλλα καταλύματα.

Πηγές του NEWS 24/7 αναφέρουν ότι οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται πλέον, ειδικά στους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αφορούν κυρίως βίλες οι οποίες προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση.

Κορυφαία τουριστικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, προσθέτουν γύρω από τα ξενοδοχεία τους βίλες τις οποίες κατασκευάζουν και συχνά προπωλούν σε ιδιώτες, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για κάποιο διάστημα μέσα στη χρονιά και το υπόλοιπο τις διαθέτουν για τουριστική εκμετάλλευση. Σχεδόν στο σύνολο τους οι μεγάλες σύνθετες τουριστικές επενδύσεις που είτε έχουν ξεκινήσει την κατασκευή τους, είτε βρίσκονται σε διαδικασία δανειοδότησης, συμπεριλαμβάνουν στα σχέδια τους τη δημιουργία δεκάδων ή και εκατοντάδων βιλών.

Η αγορά της τουριστικής βίλας είναι αρκετά παλιά στη χώρα μας, με την ειδική νομοθεσία να υπάρχει ουσιαστικά από το 1993. Σημαντική αύξηση και δυναμική παρουσιάζουν οι κρατήσεις πολυτελών βιλών, ιδιαίτερα στην εποχή μετά την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δώθηκαν στο ελληνικό συνέδριο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ShortStay Conference 2023, τα πολυτελή καταλύματα, όπως οι βίλες, παρουσιάζουν αύξηση κρατήσεων κατά 5%, ακολουθώντας την τάση που ξεκίνησε πέρυσι. Στο συνέδριο έγινε σαφές ότι η χώρα μας έχει καθιερωθεί ως προορισμός για τον τουρισμό πολυτελείας και η ζήτηση για βίλες είναι μεγάλη. Σημειώνεται ότι τα βασικά στοιχεία που ορίζουν ένα πολυτελές κατάλυμα είναι η τοποθεσία, τα φυσικά χαρακτηριστικά του καταλύματος, οι υπηρεσίες και η ιδιωτικότητα με την ασφάλεια.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και οι βίλες

Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες του κόσμου, έχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιο τους ξεχωριστά brands διαχείρισης βιλών, όπως η Four Seasons, η Rosewood και η Mandarin Oriental. Η Accor με το brand της Onefinestay, έχει ήδη στη χώρα μας 41 βίλες στη Μύκονο, με την μεγαλύτερη να φιλοξενεί έως και 40 άτομα, με τιμή ενοικίασης που ξεπερνά τα 8.000 δολάρια τη βραδιά. Στη Σαντορίνη προτείνει 14 βίλες, με την πιο ακριβή να κοστίζει από 2.879 δολάρια τη βραδιά για 10 άτομα.

Ξένες εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στη χώρα μας

Πριν από λίγες ημέρες η βρετανική εταιρεία Solmar πρόσθεσε στον κατάλογο της 25 βίλες στα σε Πάργα, Πρέβεζα και κόλπο των Συβότων, ονομάζοντας το πρόγραμμα «Ακτή του Ιονίου». Όπως δήλωσε η Τζούλι Μπλέικ, διευθύνουσα σύμβουλος της Solmar Villa Holidays, η επέκταση της εταιρείας στην Ακτή του Ιονίου έρχεται ως μέρος «σημαντικών» σχεδίων ανάπτυξης. «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ακτή του Ιονίου είναι γνωστή ως το Ελληνικό Αμάλφι, γι’ αυτό χαίρομαι που καταφέραμε να προσθέσουμε μια υπέροχη συλλογή από επαύλεις του Ιονίου στο φυλλάδιό μας. Αν και είναι μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, η ακτογραμμή έχει μια νησιωτική ατμόσφαιρα και ένα εντυπωσιακό τοπίο με πυκνά δάση, ονειρεμένες λιμνοθάλασσες και ορεινά χωριά. Νομίζω ότι οι πελάτες μας θα το λατρέψουν», τόνισε.

Η τουριστική εταιρεία που εξειδικεύεται στις πολυτελείς βίλες Scott Williams Villas, ανακοίνωσε ότι για φέτος προσέθεσε τέσσερα νέα ακίνητα στον κατάλογο της στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2023. Η εταιρεία λανσάρει πολυτελείς βίλες κυρίως στο Ιόνιο.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2023 η εταιρεία Greek Villas εξαγοράστηκε από την εταιρεία ενοικίασης πολυτελών εξοχικών κατοικιών Le Collectionist. Η Greek Villas ιδρύθηκε το 2012 και το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από περισσότερες από 500 βίλες σε 34 ελληνικά νησιά και προορισμούς, με έντονη παρουσία στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ιονίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα