Ξαφνικό σταμάτημα στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη λόγω πολέμου – Ποια χώρα λειτουργεί ως πύλη για τη Ρωσία

Ξαφνικό σταμάτημα στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη λόγω πολέμου – Ποια χώρα λειτουργεί ως πύλη για τη Ρωσία
Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης AP Photo/Michael Probs

Ακαριαία πτώση στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων στις πτήσεις μέσα στην Ευρώπη. Από τη Σερβία περνούν όλα τα αεροπλάνα προς Ρωσία.

Στασιμότητα και πάλι στις πτήσεις προς την Ευρώπη προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την αεροπορική βιομηχανία να δέχεται ένα ακόμη πλήγμα μετά την πανδημία.

Τα τελευταία στοιχεία από την ForwardKeys αποκαλύπτουν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ξαφνικό σταμάτημα στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων τόσο μέσα στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η εταιρεία συνέκρινε τις κρατήσεις στις πτήσεις την εβδομάδα μετά την εισβολή, 24 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, με τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Με εξαίρεση την Ουκρανία και τη Μολδαβία, που έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, και τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που υπέστησαν κυρώσεις για απαγόρευση πτήσεων, οι προορισμοί που επλήγησαν περισσότερο ήταν εκείνοι που βρίσκονται κοντά στην περιοχή των συγκρούσεων. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία παρουσίασαν ραγδαία μείωση κατά 30% – 50% στις κρατήσεις τους.

Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Σερβία, που σημείωσαν μονοψήφια πτώση, παρουσίασαν μείωση στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, μεταξύ 10% και 30%. Η μείωση για το εσωτερικό στη Ρωσία έφτασε το 49%.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ενδοευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία επηρεάστηκε αρνητικά περισσότερο από ότι τα υπερατλαντικά ταξίδια. Οι κρατήσεις εισιτηρίων εντός Ευρώπης μειώθηκαν κατά 23%, ενώ κατέγραψαν πτώση κατά 13% από τις ΗΠΑ.

Νέα πύλη στην Ευρώπη για τη Ρωσία μέσω Σερβίας

Ο μόνος ευρωπαϊκός αεροπορικός διάδρομος που έχει μείνει ανοιχτός προς τη Ρωσία είναι μέσω της Σερβίας, η οποία λειτουργεί πλέον ως πύλη. Αυτό αποδεικνύεται πιο ξεκάθαρα από την άμεση αύξηση της χωρητικότητας θέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας τον Μάρτιο και από το προφίλ των κρατήσεων.

Η χωρητικότητα θέσεων που είχε προγραμματιστεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δείχνει περίπου 50% αύξηση στις διαθέσιμες θέσεις, για πτήσεις από τη Ρωσία προς τη Σερβία, σε σύγκριση με την 21η Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Περίπου 60% περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια εκδόθηκαν για ταξίδια από τη Ρωσία σε άλλο προορισμό μέσω Σερβίας την εβδομάδα αμέσως μετά την εισβολή, από ό,τι ολόκληρο τον Ιανουάριο.

Επίσης, τον Ιανουάριο, ενώ το 85% των μεταφορών από τη Ρωσία μέσω Σερβίας αφορούσε το Μαυροβούνιο, την εβδομάδα μετά την εισβολή, το ποσοστό ήταν 40%, καθώς η Σερβία έγινε κόμβος για ταξίδια προς την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και αλλού.

Σε δήλωση του ο Olivier Ponti αντιπρόεδρος της ForwardKeys, τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο, εμποδίζοντας την ισχυρή ανάκαμψη στα ταξίδια που είχε φανεί από τις αρχές Ιανουαρίου. «Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη είναι ότι τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι προορισμοί της δυτικής Ευρώπης έχουν επηρεαστεί λιγότερο από όσο φοβόμουν – οι Βορειοαμερικανοί μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στην Ευρώπη, και μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι ταξιδιώτες θεωρούν την υπόλοιπη Ευρώπη ως σχετικά ασφαλή. Υπάρχει επίσης ισχυρή ζήτηση». Ο ίδιος χαρακρήτισε αξιοσημείωτο το γεγονός της ταχύτητας με την οποία η Σερβία έγινε η πύλη για ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα