Εννέα γευστικές στάσεις για να γνωρίσετε και να γευτείτε τη Χαλκιδική

Διαβάζεται σε 8'
Χαλκιδική
Istock

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος έναν τόπο είναι τα προϊόντα και οι γεύσεις του.

Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο ένας τουριστικός τόπος. Η γη της γεννά προϊόντα θαυμαστά και η γαστρονομική της παράδοση και ο πολιτισμός είναι τόσο πλούσια. Ταξιδέψτε από τη μία άκρη μέχρι της άλλη και γνωρίστε τόπους και ανθρώπους μέσα από τις γεύσεις και τα προϊόντα της!

  • Για βόλτα στον αμπελώνα του Μελίτωνα

Το καλοκαίρι του 1963 μια κρουαζιέρα ξεκινά για το Άγιο Όρος για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Άθω. Ανάμεσά τους ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς. Περνώντας από τα ανοικτά της Σιθωνίας, μπαίνουν στον Τορωναίο κόλπο και… το παραμύθι ξεκινά. Ο Γιάννης Καρράς ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον παρθένο τόπο. Μαζί με το θρυλικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, δημιουργήθηκε και η αμπελουργική ζώνη «Πλαγιές του Μελίτων»και το Κτήμα Porto Carras. Ο κατάφυτος Μελίτωνας, απλώνονται αμφιθεατρικά τα 4.500 στρέμματα αμπελώνων και στη γη του καλλιεργούνται 28 ποικιλίες αμπέλου. Ιστορικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Λημνιό, αλλά και ξένες όπως Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc κ.α. φέρνουν χρόνια τώρα στα ποτήρια μας εξαιρετικά κρασιά.

Επισκεφτείτε το όμορφο οινοποιείο και κάντε μια μεγάλη βόλτα στον αμπελώνα που είναι και είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδας. Δοκιμάστε λευκά, ροζέ, ερυθρά, αφρώδη, επιδόρπια κρασιά άλλα και αποστάγματα.

(Κτήμα Porto Carras, Τηλ. 2310253758)

  • Για φρέσκο ψαράκι στο Πόρτο Κουφό 

Το Πόρτο Κουφό ήταν ο αρχαίος Τορωναίος λιμήν, ένα ασφαλέστατο αγκυροβόλιο για τα πλοία των Τορωναίων. Οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι όποιος είναι μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βουή της θάλασσας! Σήμερα στο πανέμορφο λιμανάκι του Πόρτο Κουφό δένουν ψαροκαϊκα, μικρά τουριστικά σκάφη και θαλαμηγοί και αποτελεί σίγουρα ένα γαστρονομικό προορισμό που μοσχοβολάει φρέσκο ψάρι! Τα αδέλφια Γκαλή, ψαράδες αλλά και έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, λειτουργούν εδώ και 6 χρόνια την Ψαροταβέρνα «Πόρτο Μαρίνα», προσφέροντας αποκλειστικά και μόνο φρέσκο ψάρι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μύδια σαγανάκι, τόνο τηγανιά, ψάρι φρικασέ, τις υπέροχες σαλάτες και φυσικά ψητό ψάρι!

(Πόρτο Μαρίνα, Τηλ. 2375051468)

  • Για μύδια στην Ολυμπιάδα

Μύδια Αναστασίου

Θα τολμήσουμε να πούμε ότι αυτά είναι τα καλύτερα μύδια της χώρας! Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ο Βασίλης Αναστασίου από το 1999 ασχολείται με την παραγωγή και καλλιέργεια μυδιών. Στα βαθιά και κρυστάλλινα νερά της περιοχής μας, εκεί όπου το γαλάζιο της θάλασσας συναντά παντού το καταπράσινο του δάσους, μακριά από οποιαδήποτε πηγή ρύπανσης, παράγονται τα γνωστά σε όλη την Ελλάδα, μοναδικής ποιότητας και γεύσης, Μύδια Ολυμπιάδας. Τα μύδια μυδοκαλλιέργειας είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν, αφού δεν γίνεται απολύτως καμιά χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλης επέμβασης καθ’ όλη την διάρκεια της καλλιέργειας τους, καθώς ως γνωστό τρέφονται αποκλειστικά από το ίδιο το θαλασσινό νερό το οποίο φιλτράρουνε συνεχώς. Κανονίστε μια ξενάγηση στην μυδοκαλλιέργια και δείτε από κοντά αυτή την ξεχωριστή διαδικασία!

Η εταιρεία διαθέτει 4 σύγχρονα μυδοτροφεία καλύπτοντας τις ανάγκες με μύδια κορυφαίας ποιότητας όλο τον χρόνο. Αγοράστε για το σπίτι μύδια με κέλυφος, μύδια αποκελυφωμένα, κυδώνια, γυαλιστερές και φούσκες

(Μύδια Αναστασίου, Τηλ. 2376051008)

  • Για αμυγδαλωτά και θαλασσινά στην Αμμουλιανή

Γλάρος

Στον κόλπο του Αγίου Όρους, 2 μόλις ναυτικά μίλια από το πορθμείο της Τρυπητής, βρίσκεται το παραμυθένιο νησάκι της Αμουλιανής που είναι και το μοναδικό που κατοικείται. Παλιότερα ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, ενώ μετά το 1922 έγινε τόπος εγκατάστασης προσφύγων από την Μικρά Ασία. Το νησί έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό, που σήμερα διαθέτει camping, ξενοδοχεία, βίλες, πανσιόν, διαμερίσματα και ξενώνες.

Φημισμένες παραλίες του νησιού είναι οι Αλυκές, η Μεγάλη Άμμος, το Πόρτο Άγιο, ο  Άγιος Γεώργιος και τα Καραγάτσια, ενώ υπέροχα είναι και τα νησάκια Δρένια, όπου μπορεί κάποιος να φτάσει νοικιάζοντας βάρκα.

Ο κεντρικός ναός είναι του Αγίου Νικολάου και χτίστηκε το 1855, ενώ άλλα αξιοθέατα του νησιού είναι και ο αρσανάς στο λιμάνι, τυπικό δείγμα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής και το Λαογραφικό Μουσείο.

Απολαύστε εξαιρετικά θαλασσινά και ψάρι στην ταβέρνα Γλάρος, ενώ τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου θα σε φιλέψουν με τα “αμυγδαλωτά λουλούδια”, ένα γλυκό που ζυμώνεται στο χέρι με υπομονή και τέχνη κομμάτι-κομμάτι μέχρι να γίνει ένα μικρό γλυπτό. Οι γυναίκες του νησιού μαθαίνουν την τέχνη των σπιτικών γλυκών στις νεότερες γενιές οι οποίες τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις των χαμένων πατρίδων και τα φτιάχνουν σε πρώτη ευκαιρία.

(Γλάρος, Tηλ. 2377051460)

  • Για λάδι, ελιές, μέλι και βότανα στην Ορμύλια

Μονή Ορμυλία

Το Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και είναι μια αληθινή αποκάλυψη για τον ταξιδιώτη.

Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Τορωναίου κόλπου, κοντά στην κωμόπολη της Ορμύλιας. Λόγω της γειτνίασης αυτής το Μετόχι είναι γνωστό ως «Ορμύλια», επωνυμία που φέρουν και τα προϊόντα του.

Οι μοναχές από το 1974 καλλιεργούν τους ελαιώνες και τα περιβόλια, με σεβασμό στην φύση και στο περιβάλλον. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι και την συμμετοχή όλης της αδελφότητας.

Στην επεξεργασία ακολουθούνται φυσικές, παραδοσιακές μέθοδοι, πάντα με την ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία των μοναχών, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα των προϊόντων.

Σήμερα το μοναστήρι παράγει μοναδικά προϊόντα τα οποία βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας τροφίμων.

Στην επίσκεψη σας στο μοναστήρι οι καλόγριες θα σας φιλέψουν με όλα τα καλούδια τους, ενώ από το πωλητήριο μπορείτε να αγοράσετε ελιές Χαλκιδικής σε ποικιλία, λικέρ, αφεψήματα, μέλι και αρωματικά φυτά.

(Ορμύλια, Τηλ. 2371041978)

  • Στην Ιερισσό για μπύρα

Οι μπύρες Seven Seals είναι μια δροσερή, γεμάτη γεύση εμπειρία. Ο Δημήτρης Σταθώρης ξεκίνησε το ταξίδι στη μπίρα από την κουζίνα του σπιτιού του. Μέλος της γνωστής οικογένειας τυροκόμων από την περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής, είναι απόφοιτος και ο ίδιος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.  Η έμπνευση για τη μικροζυθοποιία και το νέο brand μπίρας του Δημήτρη προέκυψε από τις Επτά Σφραγίδες της Αποκάλυψης του Ιωάννη, με σαφείς επιρροές, όπως λέει ο δημιουργός της και  από την ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους που βρίσκεται μια ανάσα από το μέρος όπου ο ίδιος μεγάλωσε.

Σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε πέντε «σφραγίδες», με διαφορετική γεύση η κάθε μια!

“The White Horseman I”, τη «The Fiery Horseman II» , τη «The Black Horseman III» Dark Black, τη  «The Pale Horseman IV», και την “The Cest of souls“, μια Double Dry Hopped NeIPA μπίρα.

(Seven Seals, Τηλ. 2377 041194)

  • Στις Καλύβες για πράσινες ελιές 

Deas Olives

Η Deas Olives All over βάζει όλη τη Χαλκιδική στο βάζο! Αν αναρωτιέστε που μεγαλώνουν και πως παρασκευάζονται οι φανταστικές πράσινες ελιές Χαλκιδικής, γεμισμένες με αμύγδαλο, πιπεριά και άλλα, αλλά και χωρίς, πρέπει να κάνετε μια στάση στο εντυπωσιακό εργοστάσια Deas Olives. Είναι μια οικογενειακή εταιρεία και ταυτόχρονα ο ηγέτης στην ελληνική ελαιοβιομηχανία. Με μότο τους τη ρήση του Αριστοτέλη, «Η ποιότητα δεν είναι πράξη, είναι συνήθεια», η εταιρεία εξάγει σήμερα τις περίφημες ελιές σε όλο τον κόσμο.

Δοκιμάστε ολόκληρες ελιές (πράσινες, Καλαμών, blonde, μαύρες φυσικές, emerald, κόκκινες, μαύρες οξειδωμένες), Αποπυρηνωμένες ελιές , ελιές σε φέτες ελιές γεμιστές και διπλογεμιστές, πάστες και αλείμματα και μαριναρισμένες ελιές.

(Deas Olives, Τηλ. 30 23710 54300

 

  • Για κρασί στο Λάκκωμα

Στο Κτήμα Ιατρίδη τα αμπέλια καλλιεργούνται με αγάπη, στην περιοχή Λάκκωμα, όπου οι παλαιότεροι είχαν φέρει την καλλιέργεια της αμπέλου από τις χαμένες πατρίδες. Η περιοχή έχει τυπικό μεσογειακό κλίμα και οι οικογενειακοί αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε γραμμικές σειρές σε λοφώδεις εκτάσεις με αμμοαργιλώδη εδάφη που αντικρίζουν την θαλάσσια μάζα του Αιγαίου και δέχονται θετικές επιδράσεις από αυτή. Το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για τις χαρισματικές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται στο κτήμα. Απολαύστε Μαλαγουζιά, Ampelourgos Assyrtiko, Ampelourgos Rose, Syrah Mavrotragano, Ampelourgos Rouge και αγοράστε κρασιά και για το σπίτι!

(Κτήμα Ιατρίδη, Τηλ. 6987707549)

  • Για παϊδάκι στο Μεταγγίτσι

Κληματαριά

Σχεδόν 60 χρόνια γεμάτα γεύσεις συμπληρώνει η ταβέρνα Κληματαριά, στο παραδοσιακό χωριό Μεταγγίτσι, στο νότο της Χαλκιδικής. Στο δροσερό και καταπράσινο κήπο της όπου μπορείτε να απολαύσετε τοπικές γεύσεις από εξαιρετική πρώτη ύλη, κρέας, φρέσκα θαλασσινά και μαγειρευτά φτιαγμένα με μεράκι. Μην χάσετε τη μελιτζάνα ψητή, το μπουγιουρντί, το τουρλού εποχής, οπωσδήποτε παϊδάκια και βέβαια το παραδοσιακό «Ψήμα» που είναι αρνάκι φούρνου!

(Κληματαριά, Τηλ. 2375092365)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα