Οι ομορφότερες ανοιξιάτικες βόλτες για να απολαύσετε το Ναύπλιο

Διαβάζεται σε 4'
Οι ομορφότερες ανοιξιάτικες βόλτες για να απολαύσετε το Ναύπλιο
Ναύπλιο ISTOCK

Το Ναύπλιο είναι ιδανική εξόρμηση από την Αθήνα με όμορφα νεοκλασικά, ιστορικά μνημεία και φυσικές διαδρομές για όλες τις εποχές.

Το Ναύπλιο είναι η πιο εύκολη και μια από τις πιο απολαυστικές εξορμήσεις από την Αθήνα όλο το χρόνο. Απέχει μόλις 139 χλμ. τα οποία χωρίς κίνηση χρειάζεστε πάνω κάτω μιάμιση ώρα για να τα διανύσετε και με το που φτάσετε σας υποδέχονται πανέμορφα νεοκλασικά, περιποιημένες πλατείες και θαλασσινή αύρα. Η ιστορία της περιοχής μπερδεύει όμορφα αρχαία ερείπια, μεσαιωνικά, οθωμανικά και σύγχρονα κτίρια τα οποία δημιουργούν μια πολύ γοητευτική εικόνα η οποία γίνεται ακόμα πιο όμορφη την άνοιξη που λουλούδια και πρασινάδες είναι στα καλύτερά τους.

Μια από τις πρώτες σχεδόν καλοκαιρινές βόλτες που μπορείτε να κάνετε στο Ναύπλιο είναι αυτή στην Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Τίρυνθας. Η Τίρυνθα κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη Νεολιθική εποχή με τα αρχαιότερα αρχιτεκτονικά λείψανα να χρονολογούνται στην Πρώιμη εποχή του Χαλκού δηλαδή στην 3η χιλιετία π.Χ. ενώ η ακμή της πόλης συνδέεται με τα Μυκηναϊκά χρόνια. Οι οικίες οργανώνονται γύρω από την Άνω Ακρόπολη, ένα μεγάλο κυκλικό οικοδόμημα που εικάζεται πως λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο.

Η πόλη σταδιακά οχυρώνεται με «κυκλώπεια» τείχη που κλείνουν το ανακτορικό συγκρότημα, λατρευτικούς χώρους, αποθήκες, εργαστήρια και κατοικίες. Δεν άντεξε όμως τον ανταγωνισμό με το Άργος το οποίο και την κατέστρεψε στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα εξορίζοντας τους κατοίκους της. Απέχει από το Ναύπλιο μόλις 3,7 χλμ. και θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα περιπατητική διαδρομή αν υπήρχε ένα μονοπάτι που να συνέδεε τις δυο τοποθεσίες.

Ο Γύρος της Αρβανιτιάς

Εντός της πόλης τώρα η πιο όμορφη και δημοφιλής βόλτα είναι αυτή που κάνει τον γύρο της Αρβανιτιάς. Θα ξεκινήσετε από το λιμάνι του Ναυπλίου και costa costa στο πλακόστρωτο μονοπάτι θα πάτε γύρω γύρω από την Ακροναυπλία έχοντας θέα τη θάλασσα και από ένα σημείο και μετά και το Παλαμήδι. Φτάνοντας στην παραλία της Αρβανιτιάς με τα λευκά βότσαλα εάν δεν κάνετε βουτιά θα πάρετε τα σκαλάκια στα αριστερά σας μέσα στα πεύκα και θα βγείτε στο πάρκινγκ και από εκεί θα μπείτε μέσα στην πόλη. Αν θέλετε να ξεκουραστείτε μπορείτε να κάνετε αριστερά και να κατηφορίσετε προς την πλατεία Συντάγματος για καφέ και χάζι διαφορετικά μπορείτε να περιηγηθείτε στην Ακροναυπλία απολαμβάνοντας τη θέα.

Στο Παλαμήδι με τα 999 σκαλιά

Επόμενη βόλτα είναι αυτή προς το Παλαμήδι. Αν το λέει η καρδιά σας θα ανεβείτε τα 999 σκαλιά που μάλλον είναι λίγα λιγότερα, για να θαυμάσετε το ενετικό αυτό κάστρο του 18ου αιώνα που χαρίζει συγκλονιστική θέα. Θα πάρετε το δρόμο που οδηγεί στο πάρκινγκ της Αρβανιτιάς και στο αριστερό σας χέρι θα δείτε την αρχή του μονοπατιού. Εφοδιαστείτε με νερό, καπέλο, κουράγιο και φωτογραφική μηχανή και ξεκινήστε την ανάβαση. Πότε πότε να γυρνάτε για να απολαύσετε τη θέα στο Ναύπλιο αλλά και στον Αργολικό κόλπο.

Εξερευνήστε την πόλη

Λιγότερο πεζοπορικού ύφους είναι φυσικά οι βόλτες μέσα στην πόλη. Ξεκινώντας για παράδειγμα από το Λιοντάρι των Βαυαρών θα κατευθυνθείτε δυτικά περνώντας από το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου για να ανεβείτε στη συνέχεια προς τη γραφική γειτονιά του Ψαρομαχαλά και να κατεβείτε μετά προς την πλατεία Συντάγματος περνώντας πρώτα από το Βουλευτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτή είναι μια βόλτα που συνδυάζει πολλά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Μπορείτε ωστόσο να φτιάξετε τις δικές σας μικρές και μεγάλες διαδρομές εντός του αστικού ιστού ή πολύ απλά να σεργιανάτε δίχως πλάνο και να απολαμβάνετε ό,τι όμορφο σας φέρνει η κάθε επόμενη στροφή.

Οι πρώτες βουτιές

Υπέροχη βόλτα και αυτή που ξεκινάει από το πάρκινγκ της Αρβανιτιάς προς τον Καραθώνα, τη μεγάλη αμμουδερή παραλία που βρίσκεται λίγο έξω από το Ναύπλιο. Ένα βατό μονοπάτι στα ριζά του λόφου του Παλαμιδίου γεμάτο αγριολούλουδα, θάμνους που ευωδιάζουν αυτή την εποχή, πεύκα και εντυπωσιακές φραγκοσυκιές. Στη διαδρομή θα βρείτε και κάποιες μικρές παραλίες για γρήγορες βουτιές αν και τα νερά είναι ακόμα κάπως δροσερά. Συνεχίζοντας θα φτάσετε στο μικρό λιμανάκι του Καραθώνα και στη συνέχεια στην παραλία. Αν τώρα περπατήσετε όλη την παραλία κατά μήκος θα προσεγγίσετε το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και εάν συνεχίσετε στο στενό μονοπάτι που πάει γύρω από τον βράχο θα φτάσετε στο πιο απομονωμένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ένα σημείο με απίθανη θαλασσινή θέα και ησυχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα