Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Διαβάζεται σε 6'
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι Δήμος Ρεθύμνης

Η μεγάλη γιορτή έχει ήδη ξεκινήσει στο Ρέθυμνο. Το καρναβάλι της πόλης είναι ξακουστό σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς είναι μοναδικά αυθεντικό.

«Έλα μαζί μας και γίνε παρέα μας για πάντα»! Αυτό είναι το μήνυμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2024 και πιστέψτε το, οι Ρεθεμνιώτες εννοούν την κάθε λέξη. Όποιον κι αν ρωτήσετε, από τους χιλιάδες φοιτητές των τελευταίων τριών δεκαετιών, τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα μα και τον υπόλοιπο κόσμο, που έχουν συμμετάσχει έστω μια φορά στη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή της κρητικής πόλης, θα σας το επιβεβαιώσει.

Δεν ονομάζεται άδικα «Ρεθεμνιώτικο το Καρναβάλι της Κρήτης», καθώς ο θεσμός αυτός που μετρά δεκαετίες ζωής, είναι πολλά παραπάνω από μια εποχική, τυπική αποκριάτικη εκδήλωση. Κλείνει μέσα της δεσμούς, πολιτισμό, φιλανθρωπία, αγάπη, ανεμελιά, παιχνίδι και διασκέδαση, αληθινή διασκέδαση που διαρκεί για εβδομάδες.

Η φετινή διοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί την Κυριακή της Τυρινής με τη Μεγάλη Παρέλαση. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, δίδοντας το στίγμα, είπε εύστοχα: «Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι εκφράζει ακριβώς αυτό που είναι το Ρέθυμνο! Είναι η πόλη που επιστρέφεις, είναι ο τόπος της παράδοσης, του πολιτισμού, της συλλογικότητας, της αρμονίας αλλά και της οικολογίας». Αξίζουν πολλά μπράβο στους διοργανωτές, καθώς φέτος πέτυχαν μείωση 80% στην σπατάλη του χαρτιού! Οτιδήποτε αφορά στην φετινή διοργάνωση υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του Καρναβαλιού.

Επίσης, συνεργάζεται για πρώτη φορά με την οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδικό κυνήγι θησαυρού και την παιδική καρναβαλική παρέλαση.

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι Δήμος Ρεθύμνης

Τι θα ζήσεις στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Ο θεματικός πυρήνας του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού για το 2024 είναι οι Παρέες ως μέσο δημιουργίας και ως πηγή θετικών συναισθημάτων. Το Ρέθυμνο υπήρξε κομβικό σημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και σταυροδρόμι πολιτισμών της Μεσογείου, κάνοντας τους Ρεθεμνιώτες ιδιαίτερα εξωστρεφείς. Αυτή η εξωστρέφεια, που αναμειγνύει τη δημιουργική δύναμη με το αστείρευτο κέφι, προσέφερε πάντα γόνιμο έδαφος για να ανθίσουν οι παρέες δημιουργικών ανθρώπων. Το Καρναβάλι αποτέλεσε και αυτό ένα σταυροδρόμι, όπου η ευρηματικότητα και η δημιουργική διάθεση συναντάει το κέφι και την ψυχαγωγία.

Παρέες αποτέλεσαν και τη βασική αιτία για τις σύγχρονες αναβιώσεις του Καρναβαλιού. Η πόλη αποτελεί τον ιδανικό καμβά για να απλωθούν τα χρώματα των διαπροσωπικών σχέσεων, όπου όλες οι ομάδες γίνονται μία παρέα με έναν κοινό στόχο. Όσοι συμμετέχουν στις δεκάδες εκδηλώσεις του Τριωδίου, γίνονται βασικά και ισότιμα μέλη αυτής της παρέας και ζουν τη μοναδική εμπειρία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Τσικνοπέμπτη στο Ρέθυμνο

Τυχεροί όσοι σήμερα Τσικνοπέμπτη βρεθούν στο Ρέθυμνο! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, χορό και τσίκνισμα από Ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και φορείς της πόλης και η γιορτή θα απλωθεί απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης!

Οι μασκαράδες θα γεμίσουν τους δρόμους και τα στενά με χαρά και γέλια. Από το μεσημέρι θα ξεκινήσει ο Αποκριάτικος Χορός στο πάρκο της οδού Αποστολάκη με φαγητό, μουσική και παιδικά δρώμενα, ενώ σε πλατείες και σε στενά ξακουστές καρναβαλικές ομάδες θα στήσουν το δικό τους γλέντι!

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι Δήμος Ρεθύμνης

4o Carnival Run

Το 4o Carnival Run φέτος το διοργανώνουν οι… Στρίγγλες! Το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 14:00 το μεσημέρι θα γίνει η εκκίνηση από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, όπου μικροί και μεγάλοι, μεταμφιεσμένοι και μη, θα απολαύσουν μια διασκεδαστική βόλτα στα στενά της πόλης του Ρεθύμνου. Θα ζωγραφίσουν την πλατεία με κιμωλίες και θα διασκεδάσουν με μουσική, χορό αλλά και αναμνηστικά δώρα. Μετά τον τερματισμό της βόλτας θα υπάρχουν κεράσματα, μουσική, party, dj, άθληση με μπασκέτες και χορός από χορευτικές ομάδες της πόλης μας.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού σχολείου θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικη Γιορτή από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα. Θα γίνουν δράσεις με face painting, μπαλονοκατασκευές και κατασκευή αποκριάτικης μάσκας. Τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικά κινητικά παιχνίδια και να χορέψουν με το γαϊτανάκι.

Η πολύχρωμη Ποδηλατοβόλτα

Η καθιερωμένη και πολύ επιτυχημένη Ποδηλατοβόλτα θα γίνει και φέτος την Τρίτη 12 Μαρτίου. Μιλάμε για μασκαρεμένες πεταλιές, μια αυθεντική – Καρναβαλική Ποδηλατοπαρέλαση. Οι φίλοι του ποδηλάτου, μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους, θα γεμίσουν τους δρόμους της πόλης με κέφι και φαντασία.

Κρητικές Παραδοσιακές Καντάδες

Ακόμα και αν δεν πάτε στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής στο Ρέθυμνο, δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε την Παρασκευή 15 Μαρτίου τις Κρητικές Παραδοσιακές Καντάδες. Στις 19:00 το απόγευμα, παραδοσιακά σύνολα με μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, πλαισιωμένα από μουσικούς της πόλης μας, αναβιώνουν το έθιμο της Κρητικής Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, με κατάληξη στην πύλη Guora!

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι Δήμος Ρεθύμνης

Ένα Σάββατο αφιερωμένο σε μικρά και μεγάλα παιδιά

Η νύχτα του Σαββάτου 16 Μαρτίου, πριν τη μεγάλη παρέλαση, είναι αφιερωμένη στα παιδιά, μικρά κα μεγάλα. Από νωρίς το απόγευμα θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση των μικρών καρναβαλιστών που θα τα συνοδεύουν οι γονείς τους. Τα περιμένει ένα φαντασμαγορικό ανοιχτό παιδικό πάρτυ με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα από τους XANA ZOO.

Στις 20:30, θα δοθεί το σύνθημα για να ξεκινήσει η νυκτερινή παρέλαση, όπου χιλιάδες κόσμου, ντυμένοι με τις παλιές τους στολές, θα παρελάσουν στους δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στην παλιά πόλη και την Πλατεία Μικρασιατών, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη.

Η Μεγάλη Παρέλαση

Ακόμα και αν μείνουν – που θα μείνουν – άυπνοι όλο το βράδυ διασκεδάζοντας, οι Ρεθεμνιώτες και οι φίλοι του Ρεθύμνου, από το πρωί της Κυριακής θα είναι στις θέσεις τους για τη Μεγάλη Παρέλαση. Ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργης Μαρινάκης θα κηρύξει την έναρξη, για μια αληθινή, μεγάλη, πολύχρωμη, μοναδική γιορτή!

Οι 27 ομάδες με τα 23 εντυπωσιακά άρματα τους, θα πλυμμυρήσουν τους δρόμους, με χορούς, γέλια και χαρά! Η Καρναβαλική Ομάδα των “Αλλαντάλλων” θα τους περιμένει στην πλατεία Μικρασιατών για ένα σούπερ πάρτι, ενώ στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, θα λήξει η φετινή διοργάνωση με μια μουσική εκδήλωση με DJ και show πυροτεχνημάτων, για να ξεκινήσει το όνειρο για την επόμενη χρονιά!

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα