Πώς μια “φανταστική” θάλασσα έγινε ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα

Διαβάζεται σε 6'
Θάλασσα των αστεριών, Μαλδίβες
Θάλασσα των αστεριών, Μαλδίβες ISTOCK

Οι επισκέπτες στις Μαλδίβες ψάχνουν με λαχτάρα την “Θάλασσα των αστεριών” που λάμπει σαν έναστρος νυχτερινός ουρανός. Ο λόγος που δεν μπορούν να την βρουν και το εντυπωσιακό θέαμα.

Μια μυστηριώδης παραλία των Μαλδίβων έγινε ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, καθώς αποτελεί έναν συνδυασμό πραγματικότητας και φαντασίας, που εντυπωσιάζει τους πάντες.

Όπως περιγράφει ανταποκρίτρια του BBC, που βρέθηκε στη μαγική παραλία: «Μια αστραφτερή έκταση του Ινδικού Ωκεανού έλαμψε μπλε στο σκοτάδι σαν τα αστέρια να έπεσαν από τον ουρανό και να βυθίστηκαν κάτω από το νερό. Κατά μήκος της ακτογραμμής, περισσότερες μικροσκοπικές κουκκίδες, σαν μπλε φωτεινά αστέρια, παρασύρθηκαν από τα κύματα, φωτίζοντας την υγρή άμμο σαν μια αντανάκλαση του νυχτερινού ουρανού. Χάθηκαν στη σκιά σε λίγες μόνο στιγμές. Διέσχισα την παραλία και γύρισα για να δω τα ίχνη από τις πατούσες μου να αναζωπυρώνουν τα φώτα, αφήνοντας πίσω μου ένα λαμπερό ίχνος. Βυθίζοντας το δάχτυλο του ποδιού μου στο λαμπερό μπλε νερό, η φωτεινότητα εντάθηκε, σαν στροβιλιζόμενος γαλαξίας».

Θάλασσα των αστεριών, Μαλδίβες ISTOCK

Αυτό το απίστευτο θέαμα, κοινώς γνωστό ως «Θάλασσα των Αστέρων» (“Sea of Stars”), είναι ένα από τα αξιοθέατα με την υψηλότερη βαθμολογία στις Μαλδίβες. Οι εκπληκτικές εικόνες του κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, εμπνέοντας τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες να το αναζητήσουν. Αλλά λίγοι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν για το πού ακριβώς μπορείτε να βρείτε τη «Θάλασσα των Αστέρων» των Μαλδίβων.

Αυτό συμβαίνει επειδή η «Θάλασσα των Αστέρων» δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, η μυστηριώδης “Sea of ​​Stars” των Μαλδίβων δεν υπάρχει ως γεωγραφική τοποθεσία. Ο απλός λόγος για αυτό, είναι ότι αυτά τα μαγικά μπλε φώτα είναι βιοφωταύγεια πλαγκτόν που αναπηδούν γύρω από τον ωκεανό. Είναι, δηλαδή, ένα φαινόμενο που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως στα τέλη καλοκαιριού) και όχι ένα συγκεκριμένο μέρος που βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση.

«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να δουν τη «Θάλασσα των Αστέρων» στις Μαλδίβες, στην πραγματικότητα ζητούν να δουν μια χημική αντίδραση: το φαινόμενο της βιοφωταύγειας ή του βιοφωτισμού», είπε η θαλάσσια βιολόγος και παρουσιάστρια άγριας ζωής Lauren Arthur, η οποία εργάστηκε στις Μαλδίβες για οκτώ χρόνια και πρόσφατα επέστρεψε στην κινηματογραφική θαλάσσια ζωή.

Θάλασσα των αστεριών, Μαλδίβες ISTOCK

Εξήγησε ότι η βιοφωταύγεια είναι μια χημική αντίδραση κατά την οποία παράγεται φως, ενώ το πλαγκτόν είναι ένας συλλογικός όρος για μικροσκοπικούς οργανισμούς που δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις τους – απλώς επιπλέουν σε ρεύματα. Δεν είναι όλα τα πλαγκτόν ικανά να εκπέμπουν φως (μόνο συγκεκριμένα είδη μπορούν), αλλά ακόμα και τότε, δεν εκπέμπουν φως όλη την ώρα, μόνο όταν διαταράσσονται, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος για να βρείτε βιοφωταύγεια πλαγκτόν. Μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στις Μαλδίβες ή ακόμα και οπουδήποτε στον κόσμο όπου υπάρχουν πλαγκτόν, ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η περίφημη «Θάλασσα των Αστέρων» των Μαλδίβων δεν υπάρχει, θα μπορούσατε να δείτε κάτι που μοιάζει με θάλασσα αστεριών, αλλά, κυρίως, είναι θέμα τύχης.

Θάλασσα των αστεριών, Μαλδίβες ISTOCK

Τι είναι η βιοφωταύγεια

Βιοφωταύγεια ή Βιοφωτισμός ονομάζεται το φαινόμενο παραγωγής και έκλυσης ορατού φωτός από ζωντανούς οργανισμούς. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω χημικών αντιδράσεων και παρατηρείται σε πληθώρα διαφορετικών οργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες, ψάρια και έντομα. Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα και στο χερσαίο αλλά και στο υδάτινο περιβάλλον με τη θάλασσα να έχει τις περισσότερες περιπτώσεις και να παρουσιάζει τμήματα όπου ο βιοφωτισμός είναι η κύρια πηγή φωτός (πχ μεγάλα βάθη).

Η παραγωγή του φωτός γίνεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μέσω οξείδωσης μιας ομάδας χημικών μορίων που ονομάζονται λουσιφερίνες. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, ο βιοφωτισμός αναπτύχθηκε για να εξυπηρετήσει σκοπούς όπως η επικοινωνία, η θήρευση ή η άμυνα των οργανισμών προσφέροντας ορισμένες φορές τρομερά πλεονεκτήματα στους χρήστες του.

Η εξήγηση του φαινομένου

Το φαινόμενο του βιοφωτισμού ή της βιοφωταύγειας, όπου οι ακτές της θάλασσας φωτίζονται σε χρωματισμούς του μπλε και του πράσινου, έχει εξηγήσει ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως λέει, το φαινόμενο παρουσιάζεται σε πολλές βιοομάδες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όπως τα βακτήρια, οι μύκητες, οι πυγολαμπίδες (και άλλα κολεόπτερα) καθώς και σε διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς. Το φαινόμενο του βιοφωτισμού ή της βιοφωταύγειας έχει πολλά χαρακτηριστικά παρόμοια με το Βόρειο Σέλας. Οι χρωματισμοί του μπλε και του πράσινου στον ουρανό δημιουργούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία, ενώ το ίδιο φαινόμενο μπορεί να εντοπιστεί και στις ακτές της θάλασσας καθώς πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως βακτήρια και πλανγκτόν μπορούν να φωτίσουν το σκοτάδι, χάρη στις χημικές ενώσεις που περιέχουν.

Το παραπάνω θέαμα είναι πολύ διαδεδομένο τις νύχτες στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε όλες σχεδόν τις παραλίες των τροπικών και εξωτικών προορισμών με το το εντυπωσιακό και μαγευτικό λαμπύρισμα των νερών. Όσο παραμυθένιο είναι το θέαμα, άλλο τόσο πεζή είναι η επιστημονική εξήγηση των “διαμαντιών” στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό που κάνει τα νερά να φωσφορίζουν τόσο υπερφυσικά είναι απλά φύκια και θαλάσσιοι μικροοργανισμοί. Το φυσικό αυτό φαινόμενο , η βιοφωταύγεια προκαλείται από έμβιους οργανισμούς με τη βοήθεια μιας χημικής αντίδρασης, καθώς αιτία της φωτοβολίας αυτής των ζωντανών οργανισμών είναι η οξείδωση της πρωτεΐνης λουκιφερίνης. Αυτή η βιοχημική αντίδραση απαιτεί τριφωσφάτη αδενοσίνη (ΑΤP), που καταλύεται από τη λουκιφεράση. Στα φύκια, όταν το νερό γίνει πιο όξινο ή όταν τα κύματα επηρεάσουν την κυτταρική μεμβράνη τους προκαλείται μια σειρά χημικών αντιδράσεων οι οποίες τελικά οδηγούν τους οργανισμούς αυτούς να φωσφορίζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα