Μαγευτικό θέαμα: Όταν η θάλασσα φωσφορίζει

Μαγευτικό θέαμα: Όταν η θάλασσα φωσφορίζει
Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας twitter video

Τι είναι το σπάνιο αλλά άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο της βιοφωταύγειας, που καταγράφηκε σε παραλία στην Καλιφόρνια.

Ένα εντυπωσιακότατο θέαμα κατέγραψαν τρεις άνδρες ένα βράδυ πριν λίγες μέρες σε παραλία της Καλιφόρνια, καθώς είδαν την θάλασσα να φωσφορίζει, όντες μάρτυρες του σπάνιου φαινομένου της βιοφωταύγειας.

Η παρέα, όπως αναφέρει το CNN, είχε πάει στην παραλία νωρίτερα την ίδια μέρα και είδε ότι υπήρχε κόκκινη παλίρροια. Σύμφωνα με το Smithsonian, ορισμένα φύκια ή ζώα που προκαλούν κόκκινες παλίρροιες, όπως πλαγκτόν που ζουν στην επιφάνεια, προκαλούν βιοφωταύγεια που μπορεί να δημιουργηθεί από κάποια φυσική διαταραχή, π.χ. κύματα. Το φαινόμενο πάντως αυτό δεν εμφανίζεται σε όλες τις κόκκινες παλίρροιες. Το βράδυ αποφάσισαν να επιστρέψουν στην παραλία και τότε έγιναν μάρτυρες αυτού του μαγευτικού φαινομένου.

Τι είναι η βιοφωταύγεια

Βιοφωταύγεια ή Βιοφωτισμός ονομάζεται το φαινόμενο παραγωγής και έκλυσης ορατού φωτός από ζωντανούς οργανισμούς. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω χημικών αντιδράσεων και παρατηρείται σε πληθώρα διαφορετικών οργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες, ψάρια και έντομα. Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα και στο χερσαίο αλλά και στο υδάτινο περιβάλλον με τη θάλασσα να έχει τις περισσότερες περιπτώσεις και να παρουσιάζει τμήματα όπου ο βιοφωτισμός είναι η κύρια πηγή φωτός (πχ μεγάλα βάθη).

Η παραγωγή του φωτός γίνεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μέσω οξείδωσης μιας ομάδας χημικών μορίων που ονομάζονται λουσιφερίνες. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, ο βιοφωτισμός αναπτύχθηκε για να εξυπηρετήσει σκοπούς όπως η επικοινωνία, η θήρευση ή η άμυνα των οργανισμών προσφέροντας ορισμένες φορές τρομερά πλεονεκτήματα στους χρήστες του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα