Slow living: Απόδραση σε ένα μυστικό αγρόκτημα στον μυθικό Όλυμπο

Διαβάζεται σε 6'
Slow living: Απόδραση σε ένα μυστικό αγρόκτημα στον μυθικό Όλυμπο
Ktima Bellou

Στην αγκαλιά του Ολύμπου εκεί που συναντά τα Πιέρια όρη το Κτήμα Μπέλλου, είναι μια αληθινή όαση, ωδή στο slow living που όλοι αναζητούν στις διακοπές τους.

Off the beaten path, αυτό θα ήταν το γεωγραφικό στίγμα στην ερώτηση για το πού βρίσκεται το μαγικό αγρόκτημα «Κτήμα Μπέλλου», ένα κρυφό από τα πλήθη ησυχαστήριο που αγκαλιάζεται από τρία μυθικά βουνά, στην Πιερία. Η τάση της εποχής, που ήρθε για να μείνει, είναι οι αποδράσεις σε μέρη και σημεία που δεν είναι γνωστά σε πολλούς, που παραμένουν ανεξερεύνητα. Σε μια πλαγιά του Δυτικού Ολύμπου, εκεί που συναντιέται με τον Τίταρο και τα Πιέρια Όρη, η οικογένεια Μπέλλου δημιούργησε το δικό της καταφύγιο, για να το μοιραστεί όμως με εκείνους που αναζητούν κάτι ξεχωριστό.

Η ευλογημένη γη των προγόνων της οικογένειας, δεν πωλήθηκε, δεν χάθηκε. Ο εκπαιδευτικός Λάζαρος Μπέλλος, αποφάσισε να επιστρέψει στην περιοχή και να φτιάξει με την οικογένεια του, στη γη του προπάππου του, ένα retreat που θα σέβεται απόλυτα τον τόπο και το σύγχρονο ταξιδιώτη. Εκείνον που αναζητά έστω λίγες ημέρες «στο ρελαντί», μέσα στην φύση και σε όσα εκείνη προσφέρει.

Σχεδόν 70 στρέμματα γης, φιλοξενούν μόλις 12 δωμάτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που έφτιαξαν με τα χέρια τους ντόπιοι τεχνίτες, με φυσικά υλικά, όπου κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο.

Σε μόλις μια ώρα από τη Λάρισα, φτάνεις σε αυτό τον παράδεισο, στα 900 μ. υψόμετρο, έξω από τον Άγιο Δημήτριο Πιερίας όπου το κλίμα είναι πάντοτε εξαιρετικό. Τα χιόνια κάνουν συχνά την εμφάνιση τους για να στολίσουν τις βουνοπλαγιές, όμως ο δρόμος, η παλιά εθνική οδός δεν κλείνει ποτέ.

Τα παιδιά απολαμβάνουν ιδιαίτερα το αγρόκτημα, καθώς η επίδραση της φύσης και του αργού ρυθμού της ζωής, τους τα υποβάλουν και τα ηρεμούν, όπως και τους μεγάλους. Στη διάθεση τους υπάρχουν ακόμη παιδική χαρά, παιχνίδια και άλλα.

Ζευγάρια και παρέες απολαμβάνουν ατέλειωτες βόλτες στα μονοπάτια μέσα στο δάσος, αλλά και την παρέα μπροστά στο τζάκι. Το Κτήμα Μπέλλου, αγαπά τα κατοικίδια και γι’ αυτό υπάρχει συγκεκριμένος τύπος κατοικίας μέσα στο συγκρότημα που διαθέτει μεγαλύτερο χώρο και άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό της, για να περνούν οι τετράποδοι φίλοι όσο καλύτερα γίνεται κατά τη διαμονή τους.

Η Αφροδίτη Μπέλλου, η κόρη, έχει αφιερωθεί στο σκοπό του αγροκτήματος και είναι εκεί για να μυήσει τους καλεσμένους της σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Διότι αυτό είναι ένα αληθινό αγρόκτημα, όπου κάποιος μπορεί να βιώσει την απλότητα της καθημερινής ζωής και τον αργό ρυθμό της, αυτόν που μόνο η φύση μπορεί να επιβάλει.

Η ζωή στο αγρόκτημα

Ηρεμία και φύση, μα και όμορφες δραστηριότητες γεμίζουν τις μέρες στο Κτήμα Μπέλλου. Στα μαθήματα μαγειρικής οι επισκέπτες μαθαίνουν να προετοιμάζουν και να ψήνουν πίτες με τοπικά χόρτα και άλλα προϊόντα και μετά τα απολαμβάνουν. Και το κρασί προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία μέσα από τρεις διαφορετικές προτάσεις οινογνωσίας.

Η πρώτη αφορά τη δοκιμή κρασιών από γηγενείς ποικιλίες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καθώς το κτήμα «ακουμπά» και στις δύο περιφέρειες. Η δεύτερη, είναι μόνο με ετικέτες της ποικιλίας «Ξινόμαυρο» και η τρίτη αφορά κρασιά του Ολύμπου, που προέρχονται από όλη την παραολύμπια ζώνη.

Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να κάνουν γευσιγνωσία βοτάνων! Μια από τις βασικές καλλιέργειες βοτάνων στο Κτήμα Μπέλλου είναι το τσάι βουνού του γένους Sideritis, που αριθμεί αρκετά αυτοφυή είδη στην Ελλάδα, όπως το ενδημικό είδος του Ολύμπου S. scardica. Στο πρώτο κομμάτι της δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τις καλλιέργειες Σιδηρίτη του Κτήματος και ενημερώνονται για τις ιδιαίτερες χρήσεις και ιδιότητες του συγκεκριμένου βοτάνου.

Ακολουθεί μορφολογική σύγκριση και κάθετη γευστική δοκιμή διαφορετικών ποικιλιών Σιδηρίτη, ενώ στο κλείσιμο της γευσιγνωσίας, οι επισκέπτες μας δημιουργούν τα δικά τους blends από το αγαπημένο τους είδος τσαγιού με διάφορα αρωματικά που θα έχουν συλλέξει από το Κτήμα και τα απολαμβάνουν.

Η Γαστρονομία

Στο κέντρο της μεγάλης σάλας του εστιατορίου του Κτήματος, δεσπόζει το τζάκι που φωλιάζει ανάμεσα στα ψηλά παράθυρα. Η κουζίνα του υπηρετεί τη φιλοσοφία του slow food, με τοπικές συνταγές και προϊόντα με βάση της εποχικότητα.

Καθώς το κτήμα βρίσκεται στα σύνορα τριών νομών – Πιερίας, Κοζάνης και Λαρίσης, τα προϊόντα που επιλέγονται προέρχονται από μικρούς παραγωγούς, πολλά από αυτά είναι ΠΟΠ, ενώ οι συνταγές ακολουθούν και συνδυάζουν τις γαστρονομικές παραδόσεις της Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και του Πόντου.

Η διαμονή

Τα δωμάτια ποικίλουν σε μέγεθος, είναι ευρύχωρα και φωτεινά, με μεγάλα ψηλά παράθυρα και όμορφα, κλασικά ξύλινα έπιπλα. Ξεχωρίζει η «Κατοικία», που είναι μία ανεξάρτητη πετρόκτιστη οικία, με δικό της κήπο και αυλή με ανεμπόδιστη θέα στις δυτικές πλαγιές του Ολύμπου. Ένα άνετο καθιστικό με τζάκι και χαλαρούς καναπέδες και ένα χωριστό υπνοδωμάτιο προσφέρουν άνετη διαμονή.

Χειμώνας στο αγρόκτημα

Έμπειροι οδηγοί βουνού, συνεργάτες του Κτήματος, είναι στη διάθεση όποιου το επιθυμεί για να τον συνοδέψουν σε μεγάλα ή μικρά περπατήματα, ακόμα και για σκι. Η δυτική, βορειοδυτική και νότια πλευρά του Ολύμπου αποτελούν ένα άβατον, ανοιχτό μόνο στους λάτρεις του ορειβατικού σκι. Ο Όλυμπος το χειμώνα μεταμορφώνεται και δίνει την ευκαιρία στους τολμηρούς, να πατήσουν με τα πέδιλα τους το παρθένο έδαφος του και να ανακαλύψουν τα μυστικά μονοπάτια του.

Η φύση γύρω από το αγρόκτημα είναι μαγική και κάθε εποχή διαφορετική. Το χειμώνα δε, η βλάστηση έχει την πιο καθαρή και όμορφη εικόνα της, καθώς πολλά δέντρα είναι φυλλοβόλα και το τοπίο αυτήν την εποχή μεταμορφώνεται. Το Κτήμα καθώς είναι απλωμένο σε μια μικρή κοιλάδα ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Πιέρια, περιτριγυρίζεται από μονοπάτια απαλών κλήσεων που είναι ιδανικά για όλες τις ηλικίες, είναι σηματοδοτημένα και ανοικτά όλο το χρόνο.

υσικά για εκείνους που αναζητούν την περιπέτεια στις πεζοπορίες τους, υπάρχουν υπέροχες διαδρομές, ακόμα και σε μεγάλα υψόμετρα και μπορούν να σας καθοδηγήσουν οδηγοί βουνού.

Info: www.ktimabellou.gr/el/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα