Το καταπράσινο νησί που φτάνεις σε 20 λεπτά με το καράβι

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κάλαμος
Ο Κάλαμος Planet From Above

Συγκαταλέγεται στα νησιά χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς μεγάλα ξενοδοχεία και άπειρα rooms to let, χωρίς πολυκοσμία. Βάρκες, περπάτημα και πανέμορφες παραλίες.

Ο πανέμορφος Κάλαμος είναι ένα μικρό νησί του Ιονίου που απέχει από την Ηπειρωτική Ελλάδα μόλις 20 λεπτά διαδρομής με το καραβάκι της γραμμής, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια σε καθημερινή βάση από τον Μύτικα, όπου και θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας.

Οι πανέμορφες βοτσαλωτές του παραλίες, τα πεντακάθαρα και ήρεμα νερά του, τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα, η ατελείωτη ηρεμία που επικρατεί στο νησί και το πράσινο είναι μερικοί από τους λόγους που πρέπει κάποιος να το επισκεφτεί έστω και για μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Από τις ομορφότερες παραλίες του Καλάμου είναι το Ασπρογυάλι, η Μυρτιά, η Αγριαπιδιά, το Κεφάλι, αλλά και ο Τράχηλος, οι Κήποι και ο Κέδρος. Νοικιάστε απλά ένα βαρκάκι και γυρίστε τες όλες, αξίζει πραγματικά τον κόπο. Στο Ασπρογυάλι πήγαινε μάλιστα και ο Ωνάσης με την Τζάκι.

Δείτε το υπέροχο drone βίντεο της ομάδας του Planet From Above παρακάτω:

Ιστορία και ομορφιά στον Κάλαμο

Το νησί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Μύτικας της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά παρά την κοντινή του απόσταση ανήκει διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας μαζί με άλλα μικρά νησιά της περιοχής. Επί Tουρκοκρατίας και κατά την Eπανάσταση του 1821 υπήρξε καταφύγιο – ορμητήριο αγωνιστών και αμάχων. Στο νησί φιλοξενήθηκαν το 1791-1792 ο Λάμπρος Kατσώνης, το 1810 ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης και στα επαναστατικά χρόνια, σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Bλαχογιάννη, η οικογένεια του Γεωργίου Kαραϊσκάκη. Ο Κάλαμος τιμήθηκε ακόμη με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Mεσολογγίου για την προσφορά των κατοίκων του στους εκδιωχθέντες Mεσολογγίτες (Έξοδος Mεσολογγίου, Aπρίλιος 1826).

Oι οικισμοί του νησιού είναι ο Kάλαμος, η Eπισκοπή, το Kάστρο και το Kεφάλι. Πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι για βάρκες, αλιευτικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, ο Kάλαμος, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στα ριζά του όρους Bουνί και έχει γνήσιο παραδοσιακό χρώμα. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, οι παλαιοί ανεμόμυλοι, το ερειπωμένο καστρομονάστηρο και το ξωκλήσι του Αγίου Δονάτου, στην παραλία του Aγίου Kωνσταντίνου. Και φυσικά, όπως αναφέραμε, οι πανέμορφες παραλίες.

Οι μετακινήσεις σας θα γίνονται είτε με τα πόδια είτε με βάρκες από το λιμάνι, καθώς σχεδόν όλοι μετακινούνται δια θαλάσσης. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν άλλωστε τις δικές τους βάρκες για να πάνε για μπάνιο σε κάποια από τις πολλές μικρές παραλίες του νησιού ή να επισκεφθούν την διπλανή στεριά και να κάνουν τα ψώνια τους. Στο λιμάνι εντοπίζεται το επίκεντρο της ζωής του νησιού καθώς εκεί ο επισκέπτης θα βρει μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Στο νησί υπάρχουν μερικά φορτηγάκια για τις ανάγκες καθαριότητας και τις μετακινήσεις των κατοίκων, αλλά κανένα λεωφορείο ή ταξί.

Ιδανικός για περπάτημα είναι ο δρόμος που συνδέει τον Κάλαμο με την Επισκοπή που τον χειμώνα φιλοξενεί λιγότερο από 10 ανθρώπους καθώς ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά υπάρχει ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος που ο επισκέπτης διασχίζει εύκολα με τα πόδια. Η διαδρομή είναι περίπου 90 λεπτά σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στα 20 λεπτά της διαδρομής ο επισκέπτης μπορεί να βρει το Κάστρο και από εκεί να κατέβει με μονοπάτι στις παραλίες Μύλο, Δάφνη και Πόρο.

Η πιο κοντινή παραλία στο χωριό Κάλαμος είναι η Αγραπιδιά που έχει άσπρο βότσαλο και βαθιά, γαλάζια νερά. Βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το λιμάνι και την προτιμούν οι περισσότεροι κάτοικοι του Καλάμου, ενώ υπάρχει και μια ταβέρνα. Για τις υπόλοιπες παραλίες, όπως είπαμε, ορμήστε στα βαρκάκια και θα αποζημιωθείτε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα