Wine trip: Τρία οινοποιεία… να τα πιείς στο ποτήρι

Διαβάζεται σε 7'
Κτήμα Τέχνη Οίνου
Κτήμα Τέχνη Οίνου Κτήμα Τέχνη Οίνου

Απ’ τη Δράμα, μέχρι το Μέτσοβο και από εκεί μέχρι την Πελοπόννησο, αυτά τα τρία οινοποιεία θα σας… ευφράνουν την καρδιά!

Χρόνια πριν, όταν οι πρώτοι wine-lovers της χώρας μας ξεκίνησαν να επισκέπτονται τα κτήματα για να γνωρίσουν από κοντά που παράγονται τα αγαπημένα τους κρασιά, κανείς δεν φανταζόταν ότι η Ελλάδα σήμερα από άκρη ως άκρη, θα στολίζονταν με επισκέψιμα οινοποιεία!

Το ελληνικό κρασί έχει κάνει άλματα ποιότητας και μια εκδρομή σε ένα Κτήμα είναι πλέον must. Διαλέξαμε τρία από αυτά, που ξεχωρίζουν πρώτα από όλα για την αγάπη των δημιουργών τους προς στο μαγικό κόσμο του κρασιού, το σεβασμό στην παραγωγή του και τους υπέροχους χώρους του που αξίζουν μια εκδρομή μετά γευσιγνωσίας!

Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα

Κτήμα Τέχνη Οίνου
Κτήμα Τέχνη Οίνου Κτήμα Τέχνη Οίνου

Η Δράμα, μια περιοχή χωρίς παράδοση και ιστορία στα κρασιά, έχει μπει για τα καλά στον οινικό χάρτη της χώρας και διεθνώς και έχει να υπερηφανεύεται για τους εξαιρετικούς της οίνους που δεν σταματούν να βραβεύονται. Στο Μικροχώρι, λίγο έξω από την πόλη της Δράμας, το Κτήμα Τέχνη Οίνου γράφει τη δική του ιστορία. Το Κτήμα δημιουργήθηκε από την αγάπη δυο ανθρώπων του πολιτικού μηχανικού Γιάννη Παπαδόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιάννη Καλαϊτζίδη. Σήμερα τα παιδιά τους ασχολούνται με το Κτήμα, με τον Άκη Παπαδόπουλο να οινοποιεί.

Το παλιό πατρικό σπίτι του Παπαδόπουλου μετατράπηκε σε οινοποιείο, για να μεγαλώσει και να μετατραπεί σιγά σιγά σε ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικά χώρο, που όμως κρατά μέσα του και αποπνέει την ατμόσφαιρα της τέχνης του οίνου.

Κτήμα Τέχνη Οίνου
Κτήμα Τέχνη Οίνου Κτήμα Τέχνη Οίνου

Οι πρώτες ποικιλίες που φυτεύτηκαν ήταν διεθνείς όπως Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και Syrah. Στη συνέχεια προστέθηκαν ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο.

Το οινοποιείο που σχεδίασε ο Καλαϊτζίδης, αποτελεί την καρδιά του Κτήματος. Κτισμένο σε μοντέρνα γραμμή αλλά με αρκετά παραδοσιακά στοιχεία, περιλαμβάνει όλες τις οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις, τα κελάρια και τις αίθουσες γευσιγνωσίας. Σήμερα αποτελείται από δύο κτηριακά συγκροτήματα που εκτείνονται στις δύο πλευρές του δρόμου και συνδέονται μεταξύ τους από ένα υπόγειο τούνελ όπου βρίσκονται τα εντυπωσιακά κελάρια. Στους χώρους αυτούς τα κρασιά ωριμάζουν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, ανάλογα με την ποικιλία, τα χαρμάνια, την φάση παλαίωσης και το αν πρόκειται για λευκό ή ερυθρό κρασί. Ο χώρος παραγωγής είναι ξεχωριστός, καθώς μπορείς να μάθεις, πως σήμερα η τεχνολογία βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών διεθνούς εμβέλειας.

Κτήμα Τέχνη Οίνου
Κτήμα Τέχνη Οίνου Κτήμα Τέχνη Οίνου

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου φύτεψε και καλλιεργεί τον υψηλότερο αμπελώνα στη χώρα, στην περιοχή της Μιρκόπολης, στο όρος Μενοίκιο στα 1.100 μέτρα. Σε περίπου δύο χρόνια αυτό το αμπελοτόπι θα χαρίσει το πρώτο του κρασί!

Info: wineartestate.com

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, Πελοπόννησος

Στη Βόρεια Πελοπόννησο, στην περιοχή των Καλαβρύτων, εκεί που φωλιάζει το επιβλητικό φαράγγι του Βουραϊκού και δεσπόζει η θρυλική Μονή του Μέγα Σπήλαιου, έχει δημιουργηθεί το ομώνυμο Κτήμα, με βαριά ιστορία πίσω του.

Στο Μεγάλο Αμπέλι της Μονής, καλλιεργούσαν τοπικές ποικιλίες και είχαν χτίσει ένα μικρό μετόχι και κοιτώνες και στο αμπέλι του, οι μοναχοί τρυγούσαν και πατούσαν τα σταφύλια, για να τα μεταφέρουν το κρασί στο κελάρι του μοναστηριού με τα μουλάρια. Το μετόχι σήμερα, παραχωρήθηκε στα χέρια των Γιάννη και Θόδωρου Αναστασίου, οι οποίοι τάχθηκαν να το αναβιώσουν.

Τα αναστηλωμένα κτήρια του Κτήματος, χτισμένα από πέτρα, χρησιμοποιούνται πλέον για την οινοποίηση ορισμένων κρασιών. Δύο τεράστια παλιά πατητήρια γεμίζουν και πάλι με μούστο για ιδιαίτερες οινοποιήσεις, ενώ κομψοί ξύλινοι οινοποιητές χρησιμοποιούνται για ζυμώσεις. Ένας ιδιαίτερα προσεγμένος χώρος γευσιγνωσίας είναι διαθέσιμος στο κοινό, με μια κεντρική σάλα με μοναστηριακό τραπέζι καθώς και μια υπέροχη βεράντα με μαγευτική θέα. Και όλα αυτά μπροστά στο θρυλικό Μεγάλο Αμπέλι!

Οι επισκέπτες μπορούν να φτιάξουν το δικό τους πρόγραμμα περιήγησης και δοκιμής των κρασιών του Κτήματος, ή να διαλέξουν ανάμεσα από όμορφα σχεδιασμένες εμπειρίες. Ξεναγηθείτε μέσα στον ιστορικό αμπελώνα και το κελάρι και κάντε τη γευσιγνωσία οίνων στη μεγάλη αίθουσα του κτήματος ή τη βεράντα. Μάθετε την ιστορία, εξερευνήστε τη φύση, το Κτήμα, τον Αμπελώνα και το Μετόχι και ζήστε μία μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας.

Καλάβρυτα

Στους αμπελώνες του Κτήματος καλλιεργούνται η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Λαγόρθι, το Syrah και το Cabernet Sauvignon.

Info: megaspileo.gr

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ
Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ

Από το 1959 το Κατώγι Αβέρωφ καλλιεργεί στο Μέτσοβο τους πιο ορεινούς αμπελώνες στην Ελλάδα, ενώ είναι το πρώτο οινοποιείο που δημιούργησε wine hotel στις εγκαταστάσεις του.

«Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…», έγραφε η ετικέτα του πρώτου κρασιού που ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε σχεδιάσει, αφού είχε φυτέψει τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου. Χτίστηκε ένα μικρό οινοποιείο και το κόκκινο κρασί του Μετσόβου δεν άργησε να γίνει διάσημο σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα το Κτήμα διοικεί ο εγγονός του Αβέρωφ, Αλέξανδρος Ιωάννου και συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής.

Οι χώροι του οινοποιείου είναι πράγματι μια βουτιά στην ιστορία του κρασιού της χώρας. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1.200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες. Με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, τη συμβολή ποικίλων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, και ακολουθώντας μία πρωτότυπη ξενάγηση, το οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία του οινοποιείου και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ
Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ

Η διαμονή στο ξενοδοχείο του Κτήματος είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Διαθέτει 15 δωμάτια, με θέα στο οινοποιείο ή στο μετσοβίτικο τοπίο, που διακρίνονται σε κόκκινα και λευκά, όπως και τα κρασιά του Κτήματος. Έργα τέχνης και σπάνια αντικείμενα που κοσμούν όλους τους χώρους, ενώ τα τζάκια χαρίζουν θαλπωρή. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου προσφέρει ντόπια κουζίνας με έμφαση στα υλικά της περιοχής, που απολαμβάνονται με άριστους συνδυασμούς με τα κρασιά του οινοποιείου.

Κατώγι Αβέρωφ
Κατώγι Αβέρωφ Κατώγι Αβέρωφ

Info: katogiaveroff.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα