Κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη την Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-Τη χρήση πλωτών κέντρων υποδοχής μεταναστών εξετάζει το υπουργείο."" Εξετάζονται όλες οι προτάσεις που γίνονται με βάση τη διεθνή εμπειρία  
από διάφορες χώρες και διάφορες κυβερνήσεις. Η χρήση πλωτών μέσων από  
την Ολλανδία ως κέντρα παραμονής μεταναστών, είναι μια από αυτές τις  
προτάσεις. Έτσι εξετάστηκε και αυτή η πρόταση αλλά έχει σοβαρά  
προβλήματα για την υλοποίησή της μεταξύ των οποίων το κόστος της  
ασφαλούς μεταφοράς σε απόσταση 4.000 ν.μ., που περιλαμβάνει και τμήμα  
του Ατλαντικού"".(EUROKINISI-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)
ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-Τη χρήση πλωτών κέντρων υποδοχής μεταναστών εξετάζει το υπουργείο."" Εξετάζονται όλες οι προτάσεις που γίνονται με βάση τη διεθνή εμπειρία από διάφορες χώρες και διάφορες κυβερνήσεις. Η χρήση πλωτών μέσων από την Ολλανδία ως κέντρα παραμονής μεταναστών, είναι μια από αυτές τις προτάσεις. Έτσι εξετάστηκε και αυτή η πρόταση αλλά έχει σοβαρά προβλήματα για την υλοποίησή της μεταξύ των οποίων το κόστος της ασφαλούς μεταφοράς σε απόσταση 4.000 ν.μ., που περιλαμβάνει και τμήμα του Ατλαντικού"".(EUROKINISI-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ) EUROKINISSI

Διαβάστε σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για παράνομους μετανάστες. Πόσο θα κοστίσουν και ποια θα είναι η χωρητικότητα

Τη σύσταση 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις περιφέρειες της χώρας, εκτός από τις περιφέρειες των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας, με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν ήδη εκταμιευτεί 250 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2013 για τον λόγο αυτό.

Οι ηπειρωτικές Περιφέρειες είναι: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για κάθε χώρο κράτησης θα δημιουργούνται ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται από 150 νέους αστυνομικούς. Επίσης, σε κάθε 250 μετανάστες θα αντιστοιχούν 70 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας.

Σφοδρές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν εντός 15 ημερών τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν οι περιφερειάρχες δεν προτείνουν κάποιον χώρο για την εγκατάσταση των κέντρων, τότε θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο 'Αμυνας, για να καθορίσει το πού θα γίνουν.

Οι περιφερειάρχες Λάρισας και Δυτικής Μακεδονίας ανέφεραν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις περιοχές τους για τη δημιουργία των κέντρων παράνομων μεταναστών, ενώ υπέρ της δημιουργίας τους τάχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός.

Τι περιλαμβάνουν τα κέντρα κράτησης

Κατά τη σύσκεψη, το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν.

Κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1.000 ατόμων. Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων. Συνολικά θα απασχοληθούν στο κέντρο κράτησης 1.000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.

Κάθε πτέρυγα 50 ατόμων περιλαμβάνει:

*Χώρους διαμονής

*Χώρο εστιατορίου

*Χώρους υγιεινής (WC, ντους)

*Χώρο θρησκευτικής λατρείας

*Υπαίθριο χώρο άθλησης

*Ελεύθερους χώρους - προαυλισμού

Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ  και θα είναι ύψους 3 μέτρων. Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.).

Φύλαξη

*Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό

*Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας

*Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV)

Ανταποδοτικά Οφέλη

*Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί)

*Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα)

*Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering

*Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας

*Συνεργείο καθαρισμού

*Συνεργία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης

*Εκμετάλλευση κυλικείων  

*Υπηρεσίες καθαριστηρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Κοζάνης για το στρατόπεδο κράτησης παράνομων μεταναστών

Σε 20 μέρες το στρατόπεδο φύλαξης μεταναστών

SHARE:

24Media Network