Σκάνδαλο Oxfam: Τα πάρτι με πληρωμένο σεξ με ανήλικα κορίτσια

Σκάνδαλο Oxfam: Τα πάρτι με πληρωμένο σεξ με ανήλικα κορίτσια

Το πάρτι του πληρωμένου σεξ στην Αϊτή με τα χρήματα της ανθρωπιστικής οργάνωσης - Συμμετείχαν και ανήλικα κορίτσια

Νεαρές πόρνες, ανάμεσά τους και ανήλικα κορίτσια, είχαν προσληφθεί από στελέχη της βρετανικής ΜΚΟ, Oxfam, κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους. Οι γυναίκες αυτές πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε όργια σε κατοικίες και δωμάτια ξενοδοχείων που πλήρωνε η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την αποκάλυψη έκανε πριν λίγες ημέρες η Βρετανική εφημερίδα «The Times». Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η  ηγεσία της ανθρωπιστικής οργάνωσης συγκάλυψε την υπόθεση, αφού ο επικεφαλής της Oxfam στην Αϊτή, ο Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά χωρίς να υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις, παρότι φέρεται να παραδέχθηκε ότι προσέλαβε ιερόδουλες.

Η Oxfam, μια συνομοσπονδία ανθρωπιστικών οργανώσεων η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Οξφόρδη, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε «προσπάθεια συγκάλυψης» των γεγονότων για την υπεράσπιση της φήμης της.

Το γεγονός άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και το σεξουαλικό σκάνδαλο των ανώτατων αξιωματούχων της μη κυβερνητικής οργάνωσης πήρε εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την απαράδεκτη συμπεριφορά εργαζομένων στην Oxfam που ξεκίνησαν με το δημοσίευμα των Times, συγκλονίζουν όχι μόνο την συγκεκριμένη οργάνωση αλλά και τον ευρύτερο τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα βοήθειας και ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο.

Η βρετανική κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούν και απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση στην Oxfam αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δεν λαμβάνουν μέτρα για να εξαλείψουν τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες μέλη του προσωπικού τους.

Ειδικότερα, η υπουργός Διεθνούς ανάπτυξης της Βρετανίας, Πένι Μόρντοντ, προειδοποίησε ότι το Λονδίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διακόπτει τη χρηματοδότηση όποιας ΜΚΟ δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες συμπεριφοράς των στελεχών της στο εξωτερικό και χαρακτήρισε «ποταπές» τις πράξεις στις οποίες φέρονται να ενέχονται τα στελέχη της Oxfam. Η κρατική βοήθεια προς την εν λόγω οργάνωση ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια στερλίνες το χρόνο.

Η Μόρντοντ ανέφερε ότι θα απαιτήσει από όλες τις βρετανικές ΜΚΟ που διεξάγουν αποστολές στο εξωτερικό να αναφέρουν στις αρχές κάθε πρόβλημα που αφορά στην προστασία του προσωπικού τους ή των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζονται ή στους οποίους προσφέρουν βοήθεια από την κακομεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της προειδοποιεί την Oxfam να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση, απειλώντας την οργάνωση με διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε τη χρηματοδότηση των οργανώσεων που δεν τηρούν τους κανόνες της ηθικής», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία διαχειρίζεται τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χορηγούνται για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Oxfam στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 1,7 εκατομμύριο ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους το 2011, οπότε και τοποθετούνται τα γεγονότα του σκανδάλου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής.

«Περιμένουμε από την οργάνωση να διαλευκάνει πλήρως και επειγόντως την υπόθεση σε συνθήκες διαφάνειας», προειδοποίησε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τους εταίρους της να τηρούν τους κανόνες ηθικής και έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε καταγγελίες για καταχρήσεις που διαπράττονται από οργανώσεις που επωφελούνται από τη χρηματοδότησή της», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Ουίνι Μπιανίμα, η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, δήλωσε την Κυριακή ότι τη συγκλόνισε το σκάνδαλο σεξουαλικής φύσης στο οποίο εμπλέκονται στελέχη της οργάνωσης στην Αϊτή.

Η Μπιανίμα, η οποία έγινε εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International το 2013, επεσήμανε πάντως ότι αυτό που έγινε το 2010 δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν ίσχυαν τότε οι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή μεταγενέστερα.

«Νιώθω βαθιά πληγωμένη (…). Αυτό που έγινε στην Αϊτή ήταν ότι λιγοστοί προνομιούχοι άνδρες εκμεταλλεύτηκαν τους ανθρώπους που υποτίθεται πως είχαν πάει να προστατεύσουν και να βοηθήσουν, χρησιμοποίησαν τη δύναμη που τους έδωσε η Oxfam για να εκμεταλλευτούν ανίσχυρες γυναίκες. Μου ραγίζει την καρδιά» τόνισε η Μπιανίμα σε δηλώσεις της στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στη Νέα Υόρκη.

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Θέλουμε να οικοδομήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη. Έχουμε δεσμευτεί να δείχνουμε εντιμότητα, να εφαρμόζουμε απόλυτη διαφάνεια και να λογοδοτούμε όσον αφορά στο ζήτημα των ανάρμοστων σεξουαλικών συμπεριφορών. Είμαστε πλέον αλλού σήμερα» σημείωσε.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, σε όρους ερευνών και ενημέρωσης για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, ώστε οι παραβάτες να μη συνεχίζουν να επιδίδονται σε τέτοιες πράξεις εντασσόμενοι σε άλλες οργανώσεις» αναγνώρισε η Μπιανίμα.

 

Αμέσως μετά, τη Δευτέρα, η αναπληρώτρια γενική διευθύντριά της, η Πένι Λόρενς, υπέβαλε την παραίτησή της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη επειδή η οργάνωση «δεν αντέδρασε με επάρκεια» στις καταγγελίες που διατυπώθηκαν.

«Τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τη συμπεριφορά των μελών μας στο Τσαντ, καθώς και στην Αϊτή, στις οποίες δεν καταφέραμε να απαντήσουμε επαρκώς» ανέφερε στην ανακοίνωση της παραίτησής της. «Είναι πλέον σαφές ότι αυτοί οι ισχυρισμοί –συμπεριλαμβανομένης και της πρόσληψης ιερόδουλων και οι οποίοι σχετίζονταν με τη συμπεριφορά τόσο του διευθυντή (του παραρτήματος της Oxfam) στο Τσαντ όσο και μελών της ομάδας του– είχαν διατυπωθεί πριν μετακινηθεί στην Αϊτή», πρόσθεσε.

Η ανάκριση των υπευθύνων της Oxfam, τότε και τώρα, θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην αρμόδια Αρχή Ελέγχου των ΜΚΟ. Προς το παρόν η κυβέρνηση έχει παγώσει τα κονδύλια επιχορήγησης της Oxfam και δέχεται αφόρητες πιέσεις να διακόψει  οριστικά την κρατική χρηματοδότηση. Το βέβαιο είναι πως έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος της οργάνωσης, μιας από τις παλαιότερες  οργανώσεις αρωγής, την οποία ίδρυσαν ειρηνιστές Κουακέροι το 1942, με σκοπό να συνδράμουν τον λιμοκτονούντα ελληνικό λαό.

Η Oxfam και ο κατοχικός λιμός της Αθήνας

Η ιστορία της Oxfam συνδέεται με το λιμό που έπληξε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Αρχικά η δράση της συνδέθηκε με την εκστρατεία για τη χαλάρωση του συμμαχικού ναυτικού αποκλεισμού στην Ελλάδα που θα επέτρεπε να περάσουν εκεί τα τρόφιμα που είχαν σταλεί ως βοήθεια.

Στις αρχές του ‘43, όταν η Επιτροπή έλαβε πρόσκληση από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να συγκεντρώσει κεφάλαια για την ανακούφιση του λιμού στην Ελλάδα. Η Επιτροπή εγγράφηκε ως φιλανθρωπικός οργανισμός και ξεκίνησε να εργάζεται για τη συλλογή κεφαλαίων. Μέσα σε λίγους μήνες η Επιτροπή είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 12 χιλιάδες λίρες, ποσό αντίστοιχο των 480 χιλιάδων ευρώ σήμερα.

Μετά το τέλος του πολέμου, το ‘45, πολλές από τις επιτροπές ανακούφισης από λιμούς έπαψαν τη δράση τους, αλλά αυτή της Οξφόρδης συνέχισε το έργο της. Διευρύνοντας τους στόχους της, ξεκίνησε να προσφέρει βοήθεια σε μέρη που υπέφεραν συνεπεία του πολέμου που μόλις είχε τελειώσει. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε την αποστολή τροφίμων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’40 και μέσα σε λίγα χρόνια, η Oxfam είχε καταφέρει να εδραιωθεί ως μεταπολεμική φιλανθρωπική οργάνωση στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανάπτυξης. Αργότερα, η Oxfam έγινε πολύ περισσότερο γνωστή διεθνώς και σήμερα αποτελεί έναν οργανισμό που περιλαμβάνει 20 εθνικά παραρτήματα εκ των οποίων τα 4, σε Ινδία, Μεξικό, Ν. Αφρική και Βραζιλία.

Από την ίδρυσή της, η Oxfam δούλεψε προς δύο κατευθύνσεις: πρώτον, ο άνθρωπος να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής της και δεύτερον, να δημιουργεί δράσεις και χώρους ανακούφισης όταν αυτό χρειάζεται να συμβεί. Ο μετέπειτα τρίτος πυλώνας της λειτουργίας της είναι τα αναπτυξιακά έργα σε διάφορες χώρες σε όλον τον κόσμο.

Τίποτε όμως ως φαίνεται στον αλλοτριωμένο σύγχρονο κόσμο των ελεύθερων αγορών και ηθών δεν μένει «όρθιο». Σκάνδαλα, σκάνδαλα παντού…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ TVXS:

Καταγγελίες για βιασμούς από μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
123 εκατομμύρια φτωχοί, 342 δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα