Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Διαβάζεται σε 4'
Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
O θόλος του Ιράν αντιμετώπισε το «μήνυμα» που έστειλε το Ισραήλ. Twitter

H επίθεση που έκανε το Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα «δεν ήταν αντίποινα, αλλά μήνυμα, για το οποίο ήταν ενήμερος ο Τζο Μπάιντεν».

Στις 4 τα ξημερώματα προέκυψε η πληροφορία πως το Ισραήλ «χτύπησε» το Ιράν. Για τις επόμενες τέσσερις ώρες, υπήρχε ένα θολό τοπίο με τους άμεσα εμπλεκόμενους να μη λένε κουβέντα.

Τις απορίες τις έλυσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού. Ήταν αυτοί που επιβεβαίωσαν πως έγινε επίθεση, ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί νωρίτερα και πως δεν επρόκειτο για «αντίποινα», αλλά «για απάντηση/υπολογισμένο μήνυμα του Ισραήλ προς το Ιράν».

Πού χτύπησαν λοιπόν, οι Ισραηλινοί, με τι επιτέθηκαν και τελικά είχαν στόχο τοποθεσία με πυρηνικά όπλα;

1) Tην αποκάλυψη για την «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), την έδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των πληγέντων, FARS.

Η πηγή που δεν ανήκει στο κράτος- ενημέρωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν σε πολλές τοποθεσίες, έπειτα από τρεις εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση στην πόλη Ισφαχάν, 350 χιλιόμετρα ανατολικά από την Τεχεράνη.

Στην βάση της Ισφαχάν σταθμεύουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-14 Tomcat που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ πριν την Ισλαμική Επανάσταση (1979). Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του SkyNews «στην ίδια περιοχή εκεί βρίσκεται μια από τις λιγότερο ευαίσθητες πυρηνικές τοποθεσίες του Ιράν». Και άλλοι πολεμικοί αναλυτές επιβεβαίωσαν πως το εν λόγω σημείο δεν είναι τοποθεσία πυρηνικών όπλων.

2) Οι κορυφαίες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι οι εγκαταστάσεις στο Νατάζν, στο κέντρο του Ισφαχάν, έναν ερευνητικό χώρο στον οποίον εργάζονται περί τους 3.000 επιστήμονες.

Στις δεκαετίες του σκιώδους πολέμου, έχουν υποστεί πολλαπλές σημαντικές επιθέσεις δολιοφθοράς για τις οποίες το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ. «Δεδομένα δολοφονήθηκαν αρκετοί Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες την τελευταία δεκαετία» γράφει το Al Jazeera.

Σε ό,τι αφορά αυτό που έγινε τα ξημερώματα, κατά τους ξένους παρατηρητές δεν υπάρχει απόδειξη ότι το Ισραήλ στόχευε στην τοποθεσία των πυρηνικών -καθώς αν ήταν αυτός ο στόχος, θα ήταν διαφορετικός και ο πραγματικός στόχος της επίθεσης.

wikimedia

3) Το FARS μετέδωσε πρώτο και ότι «το αμυντικό σύστημα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση σε αντικείμενο «που κατά πάσα πιθανότητα ήταν drone». Προστέθηκε ότι έκρηξη στην περιοχή του στρατιωτικού ραντάρ κατέστρεψε πολλά τζάμια κτιρίων γραφείων της περιοχής.

Η Τεχεράνη δεν είχε κάνει κάποιο σχόλιο, πριν εμφανιστεί λίγο πριν τις 8 το πρωί στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας (IRNA), ο ανώτερος διοικητής του στρατού, Σιάβος Μιχαντούστ για να πει ότι «δεν προκλήθηκαν ζημιές στην επίθεση που έγινε τη νύχτα».

Πρόσθεσε πως ο θόρυβος που ακούστηκε τη νύχτα στο Ισφαχάν οφειλόταν σε συστήματα αεράμυνας που στόχευαν ένα «ύποπτο αντικείμενο».

Η κρατική τηλεόραση ενημέρωσε τους πολίτες πως κατεστράφησαν τρία drone πάνω από την πόλη Ισφαχάν, μετά τα μεσάνυχτα.

4) Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού που επιβεβαίωσαν πως έγινε χτύπημα, αποκάλυψαν και ότι νωρίτερα την Πέμπτη το Ισραήλ προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα γίνει πλήγμα τις επόμενες 24 με 48 ώρες. Αυτό το warning ανήκει στο πλαίσιο της υπόσχεσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πρόεδρο των ΗΠΑ να γνωρίζει όσα θα συμβούν, πριν συμβούν. Ήταν συνεπής και στην υπόσχεση του ότι δεν θα εξαπέλυε ακραίο χτύπημα, αφού σε αυτήν την επικοινωνία αποφάσισε να ακυρώσει τα σχέδια για αντίποινα.

«Οι Ισραηλινοί διαβεβαίωσαν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ ότι δεν θα τεθούν ως στόχοι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν».

5) Η απόσταση του Ισραήλ από την πόλη Ισφαχάν είναι κάπου στα 1.500 χιλιόμετρα. Κατά τον πολεμικό αναλυτή του SkyNews, η απόσταση υποδηλώνει ότι δύσκολα οι επιθέσεις έγιναν με drone και ότι σχεδόν σίγουρα αφορούσαν βαλλιστικούς πυραύλους Jericho -γεγονός που διέψευσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, αλλά και αμερικανοί πολεμικοί αναλυτές.

Για την ιστορία, οι Jericho αποτελούν έναν εκ των βασικών πυλώνων του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ.

Κατά το Wion News στα λίγα που είναι γνωστά για αυτό το όπλο ανήκει ότι ζυγίζει 750 κιλά, έχει δύο κεφαλές και εμβέλεια από 4.800 έως 6.500 χιλιόμετρα. Η χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου είναι περίπου 1.300 κιλά. Σύμφωνα με άρθρο της Haaretz, η αξία του εκτιμάται στα 10.000.000 δολάρια.

Μέχρι νεοτέρας, το Ιράν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο του πάνω από τις πόλεις Τεχεράνη, Σιράζ και Ισφαχάν και σχολίασε ως ήσσονος σημασίας τις εξελίξεις. Δηλαδή, όχι ικανές να απαιτήσουν αντίποινα που θα πληρώσει όλος ο πλανήτης. Xαρακτηριστικό είναι το video που κυκλοφόρησαν οι Ιρανοί από την Ισφαχάν, λίγες ώρες μετά το «χτύπημα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα