Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου: “Η γυναικτοκτονία έχει βιολογική βάση”

Διαβάζεται σε 8'
Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Δημήτρης Βαρτζόπουλος (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το κρεσέντο σκοταδισμού διά στόματος Βαρτζόπουλου για τη βία μεταξύ ανηλίκων και τις γυναικοκτονίες. Αναλυτικά όσα δήλωσε και η καθυστερημένη “εξήγηση”.

“Η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση”, “Σε κάθε μορφή έμβιων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό”, Το θηλυκό είναι για να τίκτει”.

Αν υποθέτετε ότι οι εν λόγω φράσεις – θέσεις ανήκουν σε κάποιον ακραίο μισογύνη ακροδεξιό, δεν πέφτετε και πολύ μακριά. Μόνο που ο συγκεκριμένος τυχαίνει να είναι και στέλεχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο λόγος για τον υφυπουργό Υγείας και υπεύθυνο για την Ψυχική Υγεία (!), Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξή του στο Livemedia πριν από μερικές ημέρες, ο υφυπουργός και ψυχίατρος (!) καλέστηκε να τοποθετηθεί σχετικά με την έξαρση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.

Αρχικά, σε ότι αφορά το φλέγον ζήτημα της βίας των ανηλίκων, ακούσαμε τον υφυπουργό να καταθέτει τις τουλάχιστον επικίνδυνες και αντιεπιστημονικές απόψεις του, σύμφωνα τις οποίες κάποιος “γεννιέται επιθετικός” και αυτό που ενδιαφέρει είναι “να διοχετευτεί η επιθετικότητά του σε σκοπούς που εξυπηρετούν την κοινωνία, πχ. κατά των εχθρών της πατρίδας” ενώ σχετικά με την αντιμετώπιση της εν λόγω επιθετικότητας η λύση είναι η τιμωρία και η καταστολή.

“Όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύουν αυτή την επιθετικότητα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, δηλαδή αυτή η επιθετικότητα να εξυπηρετεί τους σκοπούς της κοινωνίας, να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας.

Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός ξεδίπλωσε τις αδιανόητα σκοταδιστικές σκέψεις του σχετικά με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών και χωρίς καμία ντροπή και σεβασμό στις δολοφονημένες γυναίκες και στις οικογένειές τους αλλά και συνολικά στα θύματα έμφυλης βίας τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είπε ότι “οι γυναικοκτονίες έχουν βιολογική βάση”, γιατί “το αρσενικό στη φύση του είναι πάντοτε επιθετικό”.

“Είχαμε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή ακριβώς οι επιθετικοί χαρακτήρες δεν εκτονώνονται έξω, κλείνονται στο σπίτι και εκεί εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στις γυναίκες τους. Και λέω συνειδητά στις γυναίκες τους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό. Είναι πιο επιθετικό, γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της.

Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη μορφή, είτε γίνεται στην αγέλη είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Άρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση”, είπε συγκεκριμένα.

Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και προσδοκούμε την άμεση απομάκρυνση του κ. Βαρτζόπουλου από τα καθήκοντά του, καθώς εγείρονται έντονες ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο είναι ο κατάλληλος να υπηρετεί στη θέση του υφυπουργού Υγείας και δη στη θέση του υπεύθυνου για την Ψυχική Υγεία, όταν εκφράζει δημοσίως και χωρίς αιδώ τόσο σκοταδιστικές απόψεις, που όχι μόνο προκαλούν πόνο και οργή αλλά και νομιμοποιούν με “επιστημονικούς όρους” τις δολοφονίες γυναικών.

Ο Βαρτζόπουλος κάνει λόγο για “αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες”

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τις παραπάνω δηλώσεις, ο κ. Βαρτζόπουλος αποφάσισε να τοποθετηθεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφέρει:

“Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής.

Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά.

Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντιθέτο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες.

Και για να μη ξεχνιόμαστε:
Πότε υπήρξε στο παρελθόν τόσο οργανωμένη προσπάθεια προστασίας της γυναίκας από την βία εναντίον της;

  • Νέες δομές υποδοχής της ΕΛΑΣ
  • Punic batton
  • Τηλεφωνική γραμμή sos
  • Δομές φιλοξενίας και υποστήριξης

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει στην πράξη τι πιστεύει!”

Σφοδρές αντιδράσεις κατά των δηλώσεων Βαρτζόπουλου

  • Κασσελάκης: Ως εδώ – Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου

Με ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολίασε τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει. “Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι “οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν”, όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόυντ” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανάρτηση Κασσελάκη:

“Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ.

Κανένα «41%» δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση.

Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ.
Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι «οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν», όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόυντ”.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία αναφέρει,

“Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας”.

  • Νέα Αριστερά: Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους

“Άκουσα πριν λίγο τις εξωφρενικές, τις αδιανόητες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Και θυμήθηκα τις αστείες δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι είναι «πολέμιος της άκρας δεξιάς». Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας”, έγραψε ο πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

“Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει εδώ και τώρα και να απολογηθεί για την επιλογή του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει”, τόνισε.

“Ο Κ. Μητσοτάκης λέει ότι πολεμάει την ακροδεξιά και την επόμενη μέρα ο υφυπ. κ. Βαρτζόπουλος αναπαράγει μια σειρά από ακροδεξιές καφρίλες και ξεπλένει τους γυναικοκτόνους. Μόνη λύση να πάει άμεσα στο σπίτι του. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν και παραμένει βασικός χορηγός της ακροδεξιάς σημείωσε επίσης ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς αναφέρει:

Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτός από υφυπουργός Υγείας είναι και ψυχίατρος. Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του που αναπαράχθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να του ξέφυγαν, να συνιστούν μια επιπόλαιη διατύπωση.

Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό. Αναγνωρίζει βιολογικά αίτια στην επιθετικότητα, στην κατανομή των ρόλων μεταξύ των φύλων – ο άνδρας είναι εκ φύσεως επιθετικός, η γυναίκα είναι προορισμένη να τίκτει. Κατά τον υφυπουργό, η γυναικοκτονία έχει μια βάση βιολογική. Ενώ η εφηβική βία, κι αυτή με βιολογικά αίτια, πρέπει να ελεγχθεί και να διοχετευτεί προς τον εχθρό της πατρίδας, αλλά και τον εχθρό της κοινωνίας (sic!).

Με λίγα λόγια ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί.

Μπορεί τέτοιες απόψεις να είναι αποδεκτές σήμερα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα