Αυστραλή με σπάνια πάθηση θυμάται τα πάντα από τη μέρα που γεννήθηκε

Αυστραλή με σπάνια πάθηση θυμάται τα πάντα από τη μέρα που γεννήθηκε

27χρονη από την Αυστραλία μπορεί να θυμηθεί κάθε ημέρα της ζωής της, από τότε που ήταν νεογέννητο μωρό

Η 27χρονη Rebecca Sharrock, από το Μπριμπέιν της Αυστραλίας είναι ένας από τους 60 ανθρώπους στον κόσμο που έχει διαγνωσθεί με τη αποκαλούμενη Υψηλή Αυτοβιογραφική Μνήμη (Highly Superior Autobiographical Memory).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπάνια πάθηση που της δίνει μια εξαιρετικά ισχυρή μνήμη, ώστε να μπορεί να θυμάται πράγματα με μεγάλη ακρίβεια από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής της.

Όως αναφέρει στο προσωπικό της Blog, η Sharrock είναι σε θέση να επαναφέρει στο μυαλό της λεπτομέρειες από το μακρινό παρελθόν, όπως το τι φορούσε σε ηλικία 12 μόλις ημερών όταν οι γονείς της την πήραν από το μαιευτήριο μέχρι τα δώρα που έλαβε στα πρώτα της γενέθλια. Η πάθησή της τής επιτρέπει επίσης δίνει επίσης να συγκρατεί απίστευτο όγκο πληροφοριών, όπως ολόκληρα βιβλία: Η 27χρονη μπορεί να απαγγείλει λέξη προς λέξη όλα τα βιβλία του Χάρι Πότερ. Υπάρχει βέβαια και η αρνητική πλευρά του HSAM που επιτρέπει στους πάσχοντες να θυμούνται πολύ έντονα και λεπτομερώς οδυνηρές αναμνήσεις, όπως τους χωρισμούς και το πένθος.

«Στα πρώτα μου γενέθλια, δεν είχα ιδέα καταλάβει τη σημασία της μέρας. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι η μαμά μου φόρεσε ένα σατέν φόρεμα που μου έφερε και έκλαψα. Παρόλο που μου έλεγαν ότι αυτή είναι η δική μου ξεχωριστή μέρα και ότι πολλοί άνθρωποι θα ερχόντουσαν να με δουν, δεν καταλάβαινα. Τελικά όμως σταμάτησα να κλαίω. Τη μέρα εκείνη οι γονείς μου μού έδωσαν ένα λούτρινο της Μίνι Μάους. Το πρόσωπό της με τρομοκρατούσε. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να κλαίω και να το σπρώχνω μακριά κάθε φορά που την έβλεπα» ανακαλεί.

Η Sharrock συμμετέχει σε δύο μελέτες μνήμης με επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ελπίζει πως η έρευνα θα βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. 

(Με πληροφορίες από Unilad.co.uk)

SHARE:

24Media Network