Χάρτης: Πώς θα γίνει η Ευρώπη αν επικρατήσει ο εθνικισμός

Χάρτης: Πώς θα γίνει η Ευρώπη αν επικρατήσει ο εθνικισμός

Το μέλλον των κρατών της Ευρώπης, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, επιχειρεί να καταγράψει ο ένας χάρτης, που καταγράφει όλες τις περιοχές που επιθυμούν ανεξαρτησία. Πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα; (Pics)

Τον έντονο εθνικισμό της Ευρώπης και την τάση για να απόσχιση ορισμένων περιχών από τα κράτη στα οποία ανήκουν καταγράφει ο παρακάτω χάρτης.

Φαίνεται πως τα σύνορα της Ευρώπης θα αλλάξουν σημαντικά στο μέλλον, αν οι περιοχές που διεκδικούν αυτονομία ή και προσάρτηση σε άλλο κράτος τα καταφέρουν.

Το γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και απειλεί άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι άλλο από την άνοδο του εθνικισμού σε πολλά από τα κράτη μέλη της, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

Έτσι, αυτό που παρατηρούμε στον χάρτη είναι ότι πολλές από της χώρες της Ευρώπης θα κατακερματίστουν για να “γεννηθούν” άλλες, μικρότερες χώρες.

Όλα καλά μέχρι εδώ, καθώς όλοι οι λαοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την συγκρότηση της εθνικής τους ταυτότητας, αρκεί να μην καταπατούν τα δικαιώματα άλλων μειονοτήτων.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο ρόλος της γίνεται ασήμαντος, όπως και οι αρχές που πρεσβεύει. Η πρώτη απόδειξη για κάτι τέτοιο ήταν το ηχηρό Brexit, με το οποίο οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές και τις αποφάσεις της Ένωσης.

Άλλα παραδείγματα απόσχισης είναι το αίτημα των Καταλανών, το οποίο παραμένει ανοικτή πληγή για την κυβέρνηση Ραχόι και φυσικά το αίτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Αυτό, όμως, που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές είναι η άνοδος του εθνικισμού με αποδεδειγμένα παραδείγματα τη Βρετανία, την Ουγγαρία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία, όπου η πιθανότητα της εκλογής της Μαρίν Λεπέν προκαλεί τρόμο στην ΕΕ.

Όσον αφορά την Ελλάδα η περιοχή της Βόρειας Ηπείρου διεκδικεί την ανεξαρτησία της από τη γειτονική Αλβανία.

ΠΗΓΗ: Businessinsider

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα