Εντυπωσιακό βίντεο: Νεοσσοί πιγκουίνοι βουτούν για πρώτη φορά στο νερό από βράχο 15 μέτρων

Διαβάζεται σε 3'
Το National Geographic και ο Bertie Gregory δημοσίευσαν πρωτοφανή και εντυπωσιακά πλάνα από τη συμπεριφορά των αυτοκρατορικών πιγκουίνων
Το National Geographic και ο Bertie Gregory δημοσίευσαν πρωτοφανή και εντυπωσιακά πλάνα από τη συμπεριφορά των αυτοκρατορικών πιγκουίνων National Geographic/Bertie Gregory via AP

Για πρώτη φορά η κάμερα του National Geographic καταγράφει νεοσσούς πιγκουίνους να πηδούν από έναν τεράστιο βράχο της Ανταρκτικής που δεσπόζει περίπου 15 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

 

Βίντεο του National Geographic καταγράφει εκατοντάδες μικρά πιγκουινάκια να συγκεντρώνονται στην κορυφή ενός τεράστιου βράχου της Ανταρκτικής που δεσπόζει περίπου 15 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Με κίνητρο την πείνα, οι νεοσσοί κοιτάζουν από την άκρη, σαν να σκέφτονται αν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε μια πολική βουτιά από τόσο μεγάλο ύψος. Στη συνέχεια, ένα πιγκουινάκι το επιχειρεί και τα υπόλοιπα βουτούν γενναία από τον βράχο για να κολυμπήσουν για πρώτη φορά στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής.

Οι κινηματογραφιστές που παράγουν μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Secrets of the Penguins (Τα μυστικά των πιγκουίνων), η οποία θα κάνει πρεμιέρα την Ημέρα της Γης 2025 στο National Geographic και στο Disney+, κατέγραψαν την εξαιρετικά σπάνια σκηνή με drone τον Ιανουάριο στον κόλπο Atka, στην άκρη της θάλασσας Weddell στη Δυτική Ανταρκτική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για το πρώτο βίντεο που δείχνει νεοσσούς αυτοκρατορικών πιγκουίνων να πηδούν από έναν τόσο ψηλό γκρεμό.

Δεν μπορώ να πιστέψω υπάρχει σε βίντεο αυτό το στιγμιότυπο“, λέει η Michelle LaRue, βιολόγος που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Canterbury στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας. Η LaRue, η οποία δεν ήταν μάρτυρας του άλματος, είχε επισκεφθεί τον κόλπο Atka Bay για να συμβουλεύσει το κινηματογραφικό συνεργείο για την τρίτη χρονιά καταγραφής της συμπεριφοράς των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, από την ωοτοκία μέχρι την πτήση των νεοσσών.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης καταγράφει τον παγκόσμιο πληθυσμό των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 500.000 και θεωρείται σχεδόν απειλούμενο είδος, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το National Geographic, στις αρχές Ιανουαρίου του 2024, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από το σπάσιμο του θαλάσσιου πάγου στο νότιο ημισφαίριο, οι κινηματογραφιστές εντόπισαν μια ομάδα νεοσσών να βαδίζουν βόρεια προς τον γκρεμό. Από περιέργεια για το πού κατευθύνονταν, οι κινηματογραφιστές έστειλαν ένα drone για να τα δουν από ψηλά. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι νεοσσοί προστέθηκαν στην ομάδα, μέχρι που έφτασαν να στέκονται μερικές εκατοντάδες πιγκουινάκια στην άκρη του γκρεμού.

Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο, λένε οι επιστήμονες που παρακολουθούν τους πιγκουίνους από δορυφόρους στο διάστημα. Ο Peter Fretwell, ένας επιστήμονας της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας, ο οποίος μελετά δορυφορικές εικόνες της αποικίας αυτοκρατόρων του Atka Bay εδώ και αρκετά χρόνια, βλέπει περιστασιακά ίχνη πιγκουίνων να κατευθύνονται βόρεια προς τον εν λόγω γκρεμό. Θεωρεί ότι οι νεοσσοί τον Ιανουάριο μπορεί να ακολούθησαν έναν ή δύο περιπλανώμενους ενήλικες που “πήραν λάθος δρόμο”.

Οι νεαροί πιγκούινοι συνήθως πετάγονται από τον θαλάσσιο πάγο, πηδώντας μόλις λίγα μέτρα στον ωκεανό. Αλλά αυτά τα νεοσσάκια βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση για να μπουν στο νερό, ενώ πιθανότατα αισθάνονταν εξαιρετικά πεινασμένα, λένε οι επιστήμονες. Οι γονείς τους είχαν ήδη βγει στη θάλασσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να ψαρέψουν μόνοι τους. “Όταν φτάνουν σε αυτό το βράχο, λένε: “Εντάξει, βλέπω τον ωκεανό και πρέπει να μπω εκεί μέσα”“, λέει η LaRue. “Αυτό δεν μοιάζει με διασκεδαστικό άλμα, αλλά μάλλον θα πρέπει να πάω”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα