Έσθερ Άφουα Οκλόο, η επιχειρηματίας θρύλος από τη Γκάνα στο doodle της Google

Έσθερ Άφουα Οκλόο, η επιχειρηματίας θρύλος από τη Γκάνα στο doodle της Google

Στην επιτυχημένη επιχειρηματίας από τη Γκάνα η οποία υπήρξε και συνιδρύτρια της Women’s World Banking, που πρωτοστάτησε στην πρακτική του μικροδανεισμού, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Την πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή, Έσθερ Άφουα Οκλόο τιμά σήμερα η Google με το doodle της.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο, γνωστή και ως «θεία Οκλόο»γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1919 και πέθανε το 2002, και ήταν επιχειρηματίας και πρωτοπόρος του μικροδανεισμού.  Μάλιστα υπήρξε συνιδρύτρια και επικεφαλής της Women’s World Banking,  μιας ΜΚΟ που παρέχει στρατηγική υποστήριξη, τεχνική βοήθεια και πληροφορίες σε ένα παγκόσμιο δίκτυο αποτελούμενο από 40 ανεξάρτητους μικροοικονομικούς θεσμούς και τράπεζες, που ευνοούν την επιχειρηματικότητα κυρίως των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή, πουλώντας μαρμελάδες και χυμούς, καθώς και η πρώτη που απέκτησε δίπλωμα μαγειρικής στο Λονδίνο. Σταδιακά άρχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της σχηματίζοντας τη Nkulenu Industries.

Η επιχειρηματίας από την Γκάνα παρείχε μικρά δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, που διοικούσαν γυναίκες λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο είχε μόνο έξι σελίνια στην τσέπη της όταν έκανε και στη συνέχεια πούλησε το πρώτο βάζο με μαρμελάδα, ως έφηβη τη δεκαετία του 1930.

Από το 1959 έως το 1961 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του μετέπειτα Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γκάνας. Από το 1970 και έπειτα ασχολήθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.

Σπούδασε στην Άκρα και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει γεωργικά, τεχνολογία τροφίμων και χειροτεχνία. Μετά το ταξίδι στην Αγγλία, για να μάθει τις τελευταίες τεχνικές στην επεξεργασία τροφίμων, η Έσθερ Άφουα Οκλόο επέστρεψε στο σπίτι της. Δίδαξε αυτές τις δεξιότητες και στις γυναίκες στην Γκάνα, αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η Έσθερ Άφουα Οκλόο δίδαξε στις γυναίκες όλα όσα γνώριζε για την έναρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης.

Το 1975 την προσκάλεσαν στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο είχε τέσσερα παιδιά και πέθανε το 2002 από πνευμονία.

Σήμερα, στην 98η ημέρα των γενεθλίων της, η Google την τιμά, αφιερώνοντάς της το σημερινό Doodle.

SHARE:

24Media Network