Γιατί δεν πρέπει να βάλεις ποτέ, μα ποτέ, σε φούρνο μικροκυμάτων βραστό αυγό

Γιατί δεν πρέπει να βάλεις ποτέ, μα ποτέ, σε φούρνο μικροκυμάτων βραστό αυγό

Με την τύχη του παίζει όποιος δοκιμάσει να ζεστάνει αυγό σε φούρνο μικροκυμάτων. Το λέει και πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη

Το ενδεχόμενο έκρηξης αντιμετωπίζουν όσοι δοκιμάσουν να ζεστάνουν βραστό αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα.

Οι ερευνητές Άντονι Νας και Λόρεν βον Μπλον από το Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν το φαινόμενο, μετά την αγωγή που κατέθεσε ένας άνδρας εναντίον εστιατορίου. Ο άνδρας ισχυρίζεται ότι το κατάστημα του σέρβιρε βραστό αυτό ζεσταμένο σε φούρνο μικροκυμάτων, το οποίο όταν επιχείρησε να το φάει εξερράγη και του προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα και βλάβη στην ακοή.

Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά, ωστόσο οι δύο ερευνητές συνέχισαν να εξετάζουν το θέμα, δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά τους πριν λίγες μέρες στο Eureka Alert.

ADVERTISING

Βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν αυγά να εκρήγνυνται αποτέλεσαν το σημείο εκκίνησης της έρευνάς τους αλλά διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πάρα πολλές μεταβλητές. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν τα δικά τους πειράματα.

Όλα τα αυγά που βράστηκαν τοποθετήθηκαν σε ένα μπολ με νερό και ζεστάθηκαν για τρία λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων. Μόνο το 30% των αυγών αυτών "επιβίωσαν" και εξερράγησαν στη συνέχεια όταν κόπηκαν με μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Κατά την έκρηξη, ο ήχος που καταγράφηκε ήταν 86-133 ντεσιμπέλ, δυνατός αλλά σύντομος, που είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον άνθρωπο.

Διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο κρόκος σε όλα τα αυγά ήταν πολύ πιο ζεστός από το νερό στο οποίο είχαν ζεσταθεί. Σε αυτό μπορεί να οφείλονται οι εκρήξεις, καθώς με την διαφορά θερμοκρασίας νερού και κρόκου, διαταράσσεται η ισορροπία στους θύλακες νερού του κρόκου και γίνονται αλυσιδωτές αντιδράσεις με το προαναφερόμενο αποτέλεσμα.

SHARE:

24Media Network