Ο Banksy είναι ο ‘Robert’. Οι Massive Attack και ο φαντομάς γκραφιτάς

Ο Banksy είναι ο ‘Robert’. Οι Massive Attack και ο φαντομάς γκραφιτάς
A member of the media takes a smart phone picture of art work by British artist Banksy during a press preview of an unauthorized retrospective exhibition showing some 70 works of art in London, Friday, June, 6, 2014. Banksy is most famous for his anarchic humorous graffiti works that appear on street architecture without notice around Britain, that then appear as paintings or prints. Recently disputes have arisen over ownership of his art that appear on walls or doors due the value of the work.. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Ποιος είναι τελικά ο Banksy; Βρετανός DJ και παλιός γκραφιτάς, επαναφέρει στη δημοσιότητα την πιο επικρατούσα θεωρία για τον σπουδαίο καλλιτέχνη δρόμου

Ο πιο γνωστός street artist στον κόσμο, έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να κρατά την πραγματική του ταυτότητα απολύτως κρυφή. Κατά καιρούς διάφορες θεωρίες έχουν έρθει στην επικαιρότητα, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλυφθεί το πρόσωπο του ακτιβιστή καλλιτέχνη που έχει αφήσει το στίγμα του στους δρόμους των περισσότερων πόλεων του πλανήτη.

Τώρα, το μεγαλύτερο μυστήριο των τελευταίων ετών γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, μπορεί να οδηγηθεί στην επίλυση του μέσα από ένα λάθος. Ο Βρετανός Clifford Joseph Price, γνωστός ως DJ Goldie έδωσε συνέντευξη αναφέροντας πως ο Banksy, είναι ο “Robert”.

Η αναφορά του αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία σύμφωνα με την οποία, πίσω από την υπογραφή του διάσημου γκραφιτά, ή street artist αν προτιμάτε, κρύβεται ο 3D και κατά κόσμον Robert Del Naja των Massive Attack.

Η αναφορά του Goldie έχει μια βαρύνουσα σημασία γιατί είναι στενός φίλος του Del Naja ενώ μετείχαν στην ίδια ομάδα γκραφίτι στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Για την ακρίβεια ο Goldie, συζητώντας για τον Banksy, είπε: “Δώσε μου ένα λευκό γράμμα ή ένα άσπρο φανελάκι, θα γράψω πάνω του Banksy και μετά θα μπορώ να το πουλήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τον Robert και την τέχνη του. Έχει φέρει πάνω κάτω τον κόσμο της τέχνης με τη δουλειά του”. Φυσικά και το όνομα “Robert”, μπορεί να είναι απλή συνωνυμία.

Commuters take photos on their phones of a new artwork by British artist Banksy opposite the French Embassy, in London, Monday, Jan. 25, 2016. The artwork depicts the young girl from the musical Les Miserables with tears streaming from her eyes as a can of CS gas lies beneath her. The work is criticising the use of teargas in the refugee camp in Calais. (AP Photo/Alastair Grant) AP

 

Η Daily Mail έφτιαξε και τον παρακάτω χάρτη που δείχνει τον χρονικό συσχετισμό της πορείας του Banksy και των Massive Attack:

 

Το 2016 ο δημοσιογράφος Craig Williams του NPR ανέφερε πως ο καλλιτέχνης είναι ο 52χρονος Del Naja. Ο ισχυρισμός του βασίζεται στο ότι, σύμφωνα με την έρευνα του, τα έργα του Banksy σε διάφορες πόλεις σε αρκετές περιπτώσεις συμπίπτουν χρονικά με εμφανίσεις των Massive Attack στην ίδια περιοχή. Πέρυσι ο Del Naja απάντησε σε συνέντευξη του πως “είναι πράγματι μια ωραία θεωρία. Μακάρι να ήταν και αλήθεια, αλλά δεν είναι”. Όπως ανέφερε ο Williams έξι τοιχογραφίες του Banksy εμφανίστηκαν στο Σαν Φρανσίσκο την πρώτη Μαΐου του 2010, δύο ημέρες μετά το διπλό show που έδωσε στην πόλη η μπάντα.

Επίσης, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ταυτοποιούσε τον Banksy ως “Robin Gunningham” και ανέφερε πως η περιοχή καταγωγής του είναι το Μπρίστολ. Από το Μπρίστολ είναι και τα μέλη των Massive Attack.

Φωτογραφίες: AP Photo/Alastair Grant

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα