Πώς θα σωθείς από τον καύσωνα μόνο με έναν ανεμιστήρα

Διαβάζεται σε 3'
Πώς θα σωθείς από τον καύσωνα μόνο με έναν ανεμιστήρα
Ο ανεμιστήρας δροσίζει αρκεί να τον εκμεταλλευόμαστε σωστά. iStock

Ο ανεμιστήρας είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να δροσιστούμε και να απομακρύνουμε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από το σπίτι μας. Αρκεί να ξέρουμε κάποια μυστικά.

Ο καύσωνας έκανε την πρώτη του εμφάνιση για το 2024 και από ό,τι λένε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, θα επιστρέψει (ενδεχομένως περισσότερες από μια φορές). Δεν χρειάζεται μάλλον, να θυμίσουμε τα περί της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι μεταξύ των ασταθών παραγόντων της ζωής μας.

Άρα όπως αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε αποτελεσματικά και οικονομικά, βρήκαμε τα μυστικά του ανεμιστήρα στην ιστοσελίδα του National Renewable Energy Laboratory (NREL).

Κατ’ αρχάς αναφέρεται πως «ο κινούμενος αέρας μπορεί να αφαιρέσει τη θερμότητα από το σπίτι μας. Δημιουργεί το εφέ ψύξης που δροσίσει το σώμα μας. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν ο ανεμιστήρας συνδυάζεται με φυσικό αερισμό. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται και οι ρύποι του αέρα που συσσωρεύονται στους εσωτερικούς χώρους που έχουν κακό αερισμό ή είναι ερμητικά κλειστοί όταν λειτουργούν τα κλιματιστικά».

Θα σκέφτεστε πως βασική προϋπόθεση για το φυσικό αερισμό (όταν κάνει ρεύμα με τη συνδρομή αντικριστών παραθύρων) και την ενδεδειγμένη χρήση ανεμιστήρα είναι να υπάρχει δροσερός αέρας, πολυτέλεια που δεν έχουμε τώρα.

Και πάλι όμως, υπάρχει τρόπος να κάνουμε δουλειά με έναν ανεμιστήρα που μας δροσίζει σε τιμή 50 φορές μικρότερη από το κλιματιστικό (συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και των υγρών). Αρκεί να τον τοποθετήσουμε στην οροφή και να ‘χει μια κάποια ισχύ που να μπορεί να καλύψει τα τετραγωνικά που θέλουμε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα πτερύγια, τόσο περισσότερο αέρα ‘μεταφέρουν’.

Για ένα δωμάτιο έως 4.5 τετραγωνικά η λεπίδα πρέπει να είναι έως 73 εκατοστά. Για ένα δωμάτιο έως 7 τετραγωνικά, η λεπίδα πρέπει να είναι έως 91 εκατοστά. Για δωμάτιο 16 τετραγωνικά, χρειάζεστε λεπίδα 1.21 μέτρα.

Δηλαδή, είναι χρήσιμο να επενδύουμε στην αγορά ενός καλού ανεμιστήρα, αν θέλουμε να επιβιώσουμε σε συνθήκη καύσωνα, χωρίς να τρέμουμε το λογαριασμό του ρεύματος.

  • Αν έχετε δαπέδου, κλείστε όλα τα παράθυρα πλην ενός που βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με ένα άλλο. Βάζετε μπροστά του (στο ένα παράθυρο) τον ανεμιστήρα και απομακρύνετε ό,τι υπάρχει στη μέση μεταξύ αυτού και του (δεύτερου) παραθύρου. Έτσι, διώχνετε τον καυτό αέρα.
  • Μπορείτε να ανακουφιστείτε και με ένα παράθυρο και έναν ανεμιστήρα, αν βάλετε τον δεύτερο σε απόσταση ενάμιση μέτρου από το πρώτο. Ο ανεμιστήρας πρέπει να κοιτάει προς το παράθυρο (προς τα έξω). Aν το νιώθουμε, βάζουμε μπροστά έναν κουβά με πάγο.
  • Φτιάχνουμε όαση μας και όταν βάλουμε δυο ανεμιστήρες σε λειτουργία, αντικριστά, μπροστά από παράθυρα.
  • Τοποθετούμε τον έναν μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο -να ‘κοιτάει’ στο εσωτερικό του σπιτιού- και στην απέναντι πλευρά, μπροστά σε άλλο παράθυρο βάζουμε τον δεύτερο ανεμιστήρα. Βγάζουμε από τη μέση τυχόν φυσικά εμπόδια (καρέκλες, τραπέζια κ.α.) και ζούμε το όνειρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα