Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

Διαβάζεται σε 3'
Σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη
Φωτογραφία αρχείου iStock

Το να μάθουν τα παιδιά την αλήθεια, ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, είναι από τους -πολλούς- δύσκολους ρόλους γονέων και κηδεμόνων.

Την επιστημονική κοινότητα απασχόλησε η ηλικία στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν… την πικρή αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη.

Η Δρ Candice Mills, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ηγήθηκε μιας μελέτης στην οποία 48 παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 15 ετών απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν αληθινός και πώς τους έκανε να αισθάνονται.

Οι γονείς τους μοιράστηκαν επίσης τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο αποκάλυψαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, ενώ σε ένα δεύτερο μέρος της μελέτης -που συμμετείχαν 383 ενήλικες- εκμυστηρεύτηκαν πώς οι ίδιοι ένιωσαν όταν έμαθαν την αλήθεια.

Η μελέτη έδειξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έμαθαν την αλήθεια και σταμάτησαν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη ήταν τα οκτώ έκτη.

«Αν οι γονείς δεν θέλουν το παιδί τους να βιώνει αρνητικά συναισθήματα όταν ανακαλύπτει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι η μέση ηλικία που ένα παιδί γίνεται δύσπιστο για τον Άγιο Βασίλη είναι περίπου τα επτά ή τα οκτώ», είπαν οι ψυχολόγοι.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα όταν ανακαλύπτουν την αλήθεια, ότι είναι πιο πιθανό να νιώθουν μόνο αρνητικά συναισθήματα όταν την ανακαλύπτουν», πρόσθεσαν.

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά την αλήθεια

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, την οποία δημοσίευσε το skynews, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τούς είπε κάποιος άλλος ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπήρχε, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν ότι το κατάλαβαν μόνοι τους, όταν άρχισαν απλώς να σκέφτονται λογικά.

Οι γονείς μπορεί να αναρωτιούνται ποια μέθοδος είναι η καλύτερη: πρέπει τα παιδιά να το μαθαίνουν (με όμορφο τρόπο) από εκείνους ή να τα αφήνουν να το καταλάβουν μόνα τους;

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η εύρεση μιας μέσης λύσης μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η αναστάτωση.

Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και οι μισοί ενήλικες ανέφεραν κάποια αρνητικά συναισθήματα όταν ανακάλυψαν την αλήθεια, ειδικά όταν οι γονείς τους μιλούσαν έντονα για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη.

Όσοι ενήλικες έμαθαν σε μεγαλύτερη ηλικία την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, αισθάνθηκαν περισσότερο άσχημα, συγκριτικά με εκείνους που το έμαθαν σε μικρότερη.

Οι ψυχολόγοι είπαν: «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αλήθεια είναι μέσω αλλαγών στις εμπειρίες τους, να μην τους λένε συνέχεια ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης, και να τα αφήνουν να καταλήξουν σταδιακά από μόνα τους ότι δεν είναι αληθινός».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα