Στην Ιαπωνία, χρειάζεται να περιμένεις 43 ολόκληρα χρόνια γι’ αυτή την κροκέτα

Διαβάζεται σε 3'
Στην Ιαπωνία, χρειάζεται να περιμένεις 43 ολόκληρα χρόνια γι’ αυτή την κροκέτα
Φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Υπομονή για ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 43 χρόνια χρειάζεται να κάνει κάποιος που θέλει να απολαύσει την περίφημη κροκέτα από το κρεοπωλείο Asahiya σε πόλη της δυτικής Ιαπωνίας.

Αν παραγγείλετε ένα κουτί κατεψυγμένες κροκέτες βοδινού κρέατος Kobe από την Asahiya, ένα οικογενειακό κρεοπωλείο στην πόλη Takasago, στο νομό Hyogo της δυτικής Ιαπωνίας, θα χρειαστούν άλλα 43 χρόνια μέχρι να παραλάβετε την παραγγελία σας.

Όχι, όχι. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Σαράντα. Τρία. Χρόνια.

Το Asahiya ιδρύθηκε το 1926 και πωλούσε προϊόντα κρέατος από το νομό Hyogo – συμπεριλαμβανομένου του βοδινού κρέατος Kobe – για δεκαετίες, πριν προσθέσει στο ράφι του κροκέτες βοδινού κρέατος, τα χρόνια που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπως γράφει το CNN, για να εκτοξευθεί η δημοφιλία αυτής της κροκέτας που αποτελείται από πατάτα και μοσχάρι καθώς έγιναν “τάση” στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να έχουν αυτή τη – γελοία μεγάλη για πολύ κόσμο – αναμονή.

Ο Shigeru Nitta, ιδιοκτήτη τρίτης γενιάς του Asahiya δήλωνε στο CNN Travel το 2022, όταν, η αναμονή για τις κροκέτες ήταν… μόλις 30 χρόνια: “Ξεκινήσαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας μέσω διαδικτυακών αγορών το 1999. Εκείνη την εποχή, προσφέραμε δοκιμαστικά τις Extreme Croquettes“.

Μεγαλώνοντας στο Χιόγκο, ο Νίτα πήγαινε με τον πατέρα του στα τοπικά ράντσα και τις δημοπρασίες βόειου κρέατος. Ανέλαβε την επιχείρηση το 1994, όταν ήταν 30 χρόνων.

Τότε ήταν που πήρε μια τολμηρή απόφαση: «Πουλούσαμε τις Extreme Croquettes στην τιμή των 270 γεν (1,8 δολ.) το κομμάτι. Μόνο το μοσχάρι στις κροκέτες κόστιζε περί τα 400 γεν (2,7 δολ.). Οπότε εμείς κάναμε προσιτές και νόστιμες κροκέτες στο πλαίσιο της νέας μας στρατηγικής, ώστε να μπορούν να τις δοκιμάσουν οι πελάτες μας και στη συνέχεια να αγοράσουν και το Κοbe βόειο κρέας μας».

Για να εξισορροπήσουν την οικονομική απώλεια στην αρχή, έφτιαχναν στη δική τους κουζίνα, δίπλα στο κρεοπωλείο, 200 κροκέτες εβδομαδιαίως.

Λόγω των αγνών υλικών, καθώς φτιάχνονται καθημερινά με υλικά φρέσκα, χωρίς συντηρητικά, η τιμή των Extreme Croquettes ανέβηκε. Οι κροκέτες περιέχουν κρέας από θηλυκό βοδινό Κόμπε τριών χρόνων και κατηγορίας Α5 και πατάτες από τοπική φάρμα. Ο Νίτα προέτρεψε, μάλιστα, τους ιδιοκτήτες της φάρμας να χρησιμοποιούν κοπριά αγελάδας για τις πατάτες και να ταΐζουν με τα κοτσάνια της πατάτας τις αγελάδες, ώστε να καλλιεργείται ένας κύκλος τοπικής παραγωγής.

«Σταματήσαμε να πουλάμε τις κροκέτες μας το 2016, καθώς ο χρόνος αναμονής υπερέβαινε τα 14 χρόνια. Σκεφτήκαμε να σταματήσουμε τις παραγγελίες, όμως δεχτήκαμε πολλά αιτήματα για να συνεχίσουμε» εξιστορεί ο Νίτα.

Πλέον, η παραγωγή έχει αυξηθεί από 200 την εβδομάδα, σε 200 την ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα