Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη

Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη
Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη haanity

Βρισκόμαστε πάνω από το χωρίο Τόσκες στο νομό Αχαΐας, το οποίο σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις θυμίζει "σεληνιακό τοπίο". Μια ολόκληρη πόλη, ένας νομός, κρίνονταν από τη "θυσία" του.

Οι Τόσκες ήταν χωριό της Αχαΐας και εντασσόταν στο πάλαι ποτέ δημοτικό διαμέρισμα Κριθαρακίων του δήμου Φαρρών.

Οι τελευταίοι κάτοικοί του έφυγαν από εκεί το 2009. Η μοίρα του χωριού, ή μάλλον του ο,τι απέμεινε από αυτό, είναι  να βρεθεί στον πυθμένα της τεχνητής λίμνης που θα δημιουργηθεί οσονούπω από την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Απολαύστε την πτήση του haanity:

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει χωμάτινο φράγμα ταμίευσης στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας από σκυρόδεμα στην Βαλμαντούρα και αγωγό μεταφοράς νερού ο οποίος θα είναι κατασκευασμένος από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού από το μικρό φράγμα της Βαλμαντούρας του Πείρου ποταμού, στον ταμιευτήρα του φράγματος στην περιοχή του Αστερίου.

Μιλάμε για ένα μεγαλεπήβολο έργο που δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Το έργο κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του. Η κατασκευή του ολοκληρώνεται τέλος του τρέχοντος μήνα.

Έτσι, στα  τέλη της άνοιξης του 2019 (14 χρόνια μετά τη δημοπράτηση του έργου), όπως εκτιμά η κατασκευάστρια εταιρεία “Μηχανική”, η κάλυψη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου όπως συνηθίζεται να ονομάζεται πλέον, θα είναι τέτοια ώστε το νερό θα επαρκεί για να ξεκινήσει και η υδροδότηση της Πάτρας.

Το έργο κατασκευής του Φράγματος ήταν αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ. Ξεκίνησε το 2005 με προϋπολογισμό προσφοράς 65 εκατ. ευρώ και σήμερα, μετά από οκτώ αναθεωρήσεις, ολοκληρώνεται με “μπάτζετ” 95 εκατ. ευρώ.

Τέλος, όπως επιβεβαίωσε στα μέσα Φεβρουαρίου ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, “το όλο έργο ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, ενώ τον Μάιο θα γίνει η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, που σημαίνει ότι το φράγμα θα αρχίσει να λειτουργεί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Πάτρας και των γειτονικών δήμων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα