Τσεπέλοβο: Ένα παραμυθένιο, πέτρινο χωριό που αξίζει να επισκεφθείς

Διαβάζεται σε 3'
Το χωριό Τσεπέλοβο
Το χωριό Τσεπέλοβο Travel Inspiration

Το Τσεπέλοβο είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια µέτρα, στην κορυφή Καζάρμα του όρους Τύμφη. Βρίσκεται 51 χλμ. βόρεια από τα Ιωάννινα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου, με απόσταση 51 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων. Ένα χωριό με ήρεμα καλοκαίρια, αλλά λευκούς και γεμάτους κόσμο, χειμώνες.

Με την ιδιαίτερη ονομασία Τσεπέλοβο και έναν άκρως αυθεντικό και γνήσια ηπειρώτικο χαρακτήρα, έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις των επισκεπτών και αποτελεί φυσικά, έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για την περίοδο του χειμώνα.

Δείτε το πανέμορφο βίντεο της ομάδας του Travel Inspiration παρακάτω:

Τσεπέλοβο, αγνή ομορφιά

Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική του χωριού είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες του, στα μονοπάτια, ακόμα και στις εκκλησίες.

Ξεκινώντας κανείς από την κεντρική πλατεία, που αποτελεί τον πυρήνα της ζωής του χωριού, μπορεί να περιηγηθεί στα λιθόστρωτα στενά σοκάκια που μαγεύουν τους επισκέπτες με τις ανόθευτες εικόνες τους, χαράζοντας μνήμες παρελθόντος και οδηγώντας τον επισκέπτη ακόμα βαθύτερα στο Τσεπέλοβο μιας άλλης εποχής.

Και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς.

Τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά με τα γαλανά ξύλινα πορτοπαράθυρα; Το αρχοντικό Ιωαννίδη που λειτουργεί ως μουσείο; Το γεφύρι του Κονόμου που γεφυρώνει το ρέμα Κοτσώρη; Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το εξάγωνο καμπαναριό και τις αγιογραφίες του 1786; Το Τσούφλειο φαρμακείο του 1874 που πλέον λειτουργεί ως γκαλερί; Στο Τσεπέλοβο θα δείτε άλλωστε και τα ερείπια του σπιτιού της μεγάλης ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη. 

Το χωριό Τσεπέλοβο
Το χωριό Τσεπέλοβο Travel Inspiration

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσες εικόνες και να συλλέξει ο ενδιαφερόμενος ταξιδιώτης, δεν θα θέλει να σταματήσει τον περίπατο στα υπέροχα στενά. Μα και πάλι, αν κουραστεί, η κεντρική πλατεία με τα καφεπωλεία με τα υπέροχα γλυκά και τα απλωμένα τραπεζάκια κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, θα τον περιμένει για να τον ανταμείψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Τσεπέλοβο δίκαια έχει επίσης χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Κατά τον 18ο αιώνα υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου, ενώ το 1700 λειτούργησε εδώ το πρώτο σχολείο του χωριού.

Στις μέρες μας, όπως αναφέραμε, θεωρείται το πολυπληθέστερο χωριό της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, η άγρια ομορφιά του οικισμού αναδεικνύεται με τον απόλυτο τρόπο τους χειμερινούς μήνες, όντας σκαρφαλωμένο στα 1080 μέτρα υψόμετρο, με τις “λευκές” του ημέρες να του χαρίζουν τις πιο φωτεινές τους ανταύγειες, προσφέροντας ακόμα πιο όμορφες εμπειρίες στους ταξιδιώτες που το προτιμούν για να περάσουν στιγμές ουσιαστικής αναψυχής στη ζωογόνα φύση του.

Να σημειώσουμε εδώ πάντως, πως το Τσεπέλοβο φηµίζεται και για το τριήµερο πανηγύρι του, το οποίο γίνεται τον Αύγουστο και συγκεντρώνει κόσμο από όλα τα Zαγοροχώρια.

Μην παραλείψετε

Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι “Βικάκι”, βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745. Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Εκεί, ο Νεόφυτος Δούκας ήθελε να ιδρύσει ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα (“Ανωτέρα Σχολή”), όμως το όραμά του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με τις αναταραχές κατά την πτώση του Αλή Πασά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα