Βίντεο: 93χρονος βετεράνος της Απόβασης ξαναπήδηξε με αλεξίπτωτο 70 χρόνια μετά την D-Day

93 year old U.S WW II veteran Jim Martin of the 101st Airborne, left, completes a tandem parachute jump onto Utah Beach, western France, Thursday June 5, 2014, as part of the commemoration of the 70th anniversary of the D Day. World leaders and veterans prepare to mark the 70th anniversary of the invasion this week in Normandy. (AP Photo/Thibault Camus)
93 year old U.S WW II veteran Jim Martin of the 101st Airborne, left, completes a tandem parachute jump onto Utah Beach, western France, Thursday June 5, 2014, as part of the commemoration of the 70th anniversary of the D Day. World leaders and veterans prepare to mark the 70th anniversary of the invasion this week in Normandy. (AP Photo/Thibault Camus) AP

Δείτε την πτώση του βετεράνου της Απόβασης των Συμμάχων στην Νορμανδία (Vid)

Παρά τα 93 του χρόνια, ο Jim "Pee Wee" Martin, βετεράνος της Απόβασης των Συμμάχων στην Νορμανδία πήδηξε με αλεξίπτωτο ξανά, 70 χρόνια μετά τη μάχη που σήμανε τη νίκη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Μου λέγανε να μην το κάνω, ότι είμαι μεγάλος και συγκινούμαι εύκολα" είπε ο βετεράνος στρατιώτης που τελικά δεν δίστασε. "Την έχω ζήσει πια τη ζωή μου", συμπλήρωσε.

"Στην ηλικία μου η ζωή μπορεί να είναι κάπως βαρετή, για αυτό πρέπει ν' αδράξει κανείς κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να αισθανθεί έντονες συγκινήσεις", είπε μεταξύ άλλων.

Ο Martin πήδηξε στο πλαίσιο μιας επίδειξης στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 300 αλεξιπτωτιστές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία.

Ήταν μια καλή αφορμή για να ξαναζήσει την D-Day στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που γίνονται παρουσία ηγετών από πολλές χώρες.

Μόνο που αυτή τη φορά, δεν κινδύνευε από τα πυρά των Γερμανών. Η 70η επέτειος της απόβασης των συμμάχων στη γαλλική Νορμανδία εορτάστηκε άλλωστε με μεγάλες τιμές και με την παρουσία αρχηγών κρατών, με προεξάρχοντες τους προέδρους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, αλλά και την βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας.

Η απόβαση

Στις 5 Ιουνίου συμμαχικά πλοία ξεκίνησαν από την ανατολική Αγγλία με κατεύθυνση τις βόρειες ακτές της Γαλλίας.

Τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6ης Ιουνίου, γνωστής και ως D-day, οι στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από πέντε παραλίες στη βόρεια Γαλλία, που είχαν τα κωδικοποιημένα ονόματα Γιούτα, Ομάχα, Γκολντ, Τζούνο και Σουόρντ.

Οι συμμαχικές δυνάμεις έδρασαν συντονισμένα εξαπολύοντας εναέρια, θαλάσσια και χερσαία επίθεση και περίπου 156.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία στα πλαίσια της επιχείρησης Overlord, που άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δυτικό ευρωπαϊκό μέτωπο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα συμμαχικά πλοία βομβάρδιζαν τις θέσεις των Γερμανών, ενώ τα ξημερώματα τους συνέδραμαν τα μαχητικά αεροπλάνα της Μεγάλης Βρετανίας.

Με το πρώτο φως της αυγής αλεξιπτωτιστές έπεσαν επίσης στην πόλη Σεντ Μερ Εγκλίζ,η οποία ήταν η πρώτη γαλλική πόλη που απελευθερώθηκε από τους ναζί.

Στις 6.30 το πρωί αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες στις παραλίες Γιούτα και Ομάχα και ακολούθησαν οι Βρετανοί και οι Καναδοί μία ώρα αργότερα στις παραλίες Γκολντ, Τζούνο και Σουόρντ.

Ο Γερμανός διοικητής Έργουιν Ρόμελ βρισκόταν σπίτι του γιορτάζοντας τα γενέθλια της γυναίκας του, όταν ειδοποιήθηκε για την απόβαση.

Στην Ομάχα οι Γερμανοί απάντησαν με πολυβόλα και εκατοντάδες στρατιώτες των συμμάχων έπεσαν νεκροί, δίνοντας στην συγκεκριμένη ακτή τον χαρακτηρισμό «ματωμένη».

Οι συμμαχικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πάρουν την πόλη Καέν, η οποία αποτελούσε στόχο-κλειδί.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος της ημέρας, τα στρατεύματα είχαν πάρει τις κατάλληλες θέσεις ώστε να αρχίσουν την προέλαση προς τη γαλλική ενδοχώρα.

Ο απολογισμός

Οι νεκροί από την επιχείρηση υπολογίζονται ανάμεσα σε 2.500 και 4.000 στρατιώτες για τους συμμάχους και περίπου 9.000 για το στρατόπεδο των ναζί.

Παρά τις απώλειες των συμμάχων και το γεγονός ότι δεν κατέλαβαν την Καέν, η επιχείρηση κρίθηκε επιτυχημένη και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την νικηφόρα έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για το αντιφασιστικό στρατόπεδο.

Έντεκα μήνες μετά την απόβαση, στις 9 Μαΐου 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων.

(Με πληροφορίες από: CNN, Euronews)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Débarquement : à 93 ans, un vétéran américain saute à nouveau en parachute

SHARE:

24Media Network